Kiduliuose duris atvėrusio vaikų darželio laukė ir mažieji, ir jų tėveliai

darzelis kiduliuose
Kiduliečių svajonė turėti visą dieną veikiantį vaikų darželį išsipildė – prieš pat rugsėjį į naujas patalpas žengė mažieji kiduliečiai ir jų tėveliai. L. Poškevičiūtės nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Prieš pat rugsėjo pirmąją Kiduliuose duris atvėrė visos dienos vaikų darželis, įsikūręs po Kidulių pagrindinės mokyklos stogu, jį lankys 40 mažųjų kiduliečių. Po gražių sveikinimų kiduliečiams, po padėkų tiems, kas prisidėjo prie įstaigos atsiradimo, pirmieji į vaikų darželio erdvias patalpas įžengė vaikai ir jų tėveliai.

Ilgai kiduliečių brandinta idėja – turėti vaikų darželį – pagaliau virto realybe. Dar šių metų pradžioje Kidulių pagrindinėje mokykloje buvo pradėti būsimo vaikų darželio patalpų įrengimo darbai, o rugpjūčio 31-ąją jas peržengė mažieji kiduliečiai, jie viena diena anksčiau pradėjo naujuosius mokslo metus.

Į vaikų darželio atidarymo šventę skubėjo gėlių žiedais nešini vaikai ir jų tėveliai. Ir nors darganotas oras visus šventės dalyvius suvijo į mokyklos sporto salę, tačiau nuotaikos tikrai nesugadino, nes šio darželio atidarymo labai laukė viso Kidulių krašto žmonės.

Pagrindinis idėjos turėti Kiduliuose vaikų darželį generatorius buvo Kidulių pagrindinės mokyklos vadovas Robertas Sakas, kuris, sveikindamas šventės dalyvius, prisiminė šios idėjos ištakas. Pasak jo, dar prieš penkerius metus čia jam pradėjus dirbti kiduliečių vaikų tėveliai išreiškė norą, kad mokykloje būtų įrengtas visos dienos vaikų darželis.

„Šiandien prabudus penktą ryto buvo gaila, kai išgirdau į langą barbenantį lietų, jis mus suginė į šią sporto salę. Pagalvojau, kad tai simboliška... Kai inicijavom procesą, per kurį buvo surinkta apie 40 tėvelių parašų, kitas žingsnis buvo pokalbis su rajono valdžia. Noriu pasakyti, kad užteko vienintelio tokio pokalbio su rajono meru, administracijos direktoriumi, parodant parašus, kad mums to reikia. Tik buvo iškilusi dilema – ar darom darželį, ar sporto salę, į kurią mus šiandien suginė lietus. Meras pasakė, kad prioritetas turi būti darželis“, – kalbėjo mokyklos vadovas.

Iš mokyklos vadovo R. Sako lūpų nuskambėjo daug padėkos žodžių, į rankas nutūpė simboliniai angelai rajono, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vadovams, Kaimelio parapijos klebonui Zenonui Stepanauskui, miestelio seniūnei Renatai Švelnytei. Pasak R. Sako, būtent su seniūnijos prisidėjimu netrukus atsiras ir vaikų žaidimų aikštelė.

Į šventę atskubėjo gausus būrys svečių, aišku, su maloniomis dovanomis vaikams. Rajono meras Edgaras Pilypaitis sveikindamas su švente pabrėžė, kad didelis vietinės bendruomenės noras turėti ikimokyklinį ugdymą Kiduliuose ir palankios finansinės galimybės atvedė iki užsibrėžto tikslo. Savivaldybės vardu meras naujai duris atvėrusio Kidulių darželio auklėtiniams padovanojo minkštų kamuoliukų baseiną. Kidulių mokyklos bendruomenei šiais mokslo metais smalsumo linkėjo rajono savivaldybės vicemeras Darius Jakavičius. Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas, Seimo narė Irena Haase atvežė ir perdavė darželio auklėtiniams knygelių, sąsiuvinių, pieštukų, sakydami, kad reikia ne tik žaisti, bet ir mokytis.

„Tikimės, kad šio darželio įkūrimas pritrauks jaunas šeimas į Kidulius ir mūsų bendruomenė taps jaunesnė ir gausesnė, auklėtojoms noriu palinkėti kūrybinio įkvėpimo ugdant mūsų mažuosius ir kad su kiekvienais metais mažylių grupės būtų vis gausesnės“, – Kidulių mokyklos bendruomenei linkėjo miestelio seniūnė R. Švelnytė.

Kidulių mokyklos vadovas taip pat norėjo padėkoti žmonėms, kurie fiziniu darbu prisidėjo, įrengiant vaikų darželio patalpas, tai auklėtojoms bei jų padėjėjoms: Albinai Valuckienei, Viktorijai Zymonienei, Lijanai Lenktaitienei, Aurelijai Gutauskienei bei Agnei Eidukonei, mokytojams, kurie darželio patalpas išgražino piešiniais, medžio darbais – Džiuljetai Pečiūnaitytei, Eirimui Martūnui. Mokyklos vadovas taip pat padėkojo mokytojai Jolitai Valavičienei, kuri bendravo su nuolatiniu mokyklos rėmėju Gunter. F.Toepfer. Ir nuoširdų ačiū tarė pavaduotojui ūkio reikalams Zenonui Jaseliūnui ir mokyklos darbininkams, kurie rengė vaikų darželio patalpas – Algimantui Petraičiui ir Vytautui Giedraičiui.

Šventės metu jautriai nuskambėjo mokyklos merginų ansamblio, kuriam ilgus metus vadovavo šios mokyklos muzikos mokytoja Skirmutė Janulaitienė, atliekamos dainos. Pirmadienis buvo paskutinė jos darbo diena Kidulių mokykloje. Už ilgametį, nuoširdų darbą rajono mokyklose, muzikinį moksleivių ugdymą jai padėką įteikė ir rajono meras.

„Vaikai, jūs ateinat į darželį tarsi į antruosius namus. Jums auklėtojos skaitys daug pasakėlių, o ir patys jausitės kaip pasakų herojai, vaidinsite, žaisite, dainuosite. Turėsite būti labai drąsūs, žingeidūs, smalsūs, klausyti auklėtojų“, – linkėjo mažiesiems S. Janulaitienė ir paskutinį kartą parepetavo dainą apie pasakų šalį.

Mokyklos bendruomenės nariai, į nekantraujančių mažųjų darželinukų rankas įdavę geltonus, žalius ir raudonus balionus, pakvietė juos į naujas darželio patalpas. Simbolinę juostelę perkirpo rajono meras E. Pilypaitis ir mokyklos vadovas R. Sakas, o Kaimelio parapijos klebonas Z. Stepanauskas patalpas pašventino, dėkodamas visiems, kurie įkūrė šią ugdymo įstaigą.

Pasklido vaikai ir jų tėveliai po erdvias, dar dažais kvepiančias patalpas, apžiūrinėjo žaislus, naujus baldus ir lavinamąsias priemones. Čia įsikurs dvi grupės – „Pelėdžiukai“ ir „Žvirbliukai“, iš viso 40 vaikų. Vienoje grupėje galės lankyti 20 ikimokyklinukų (nuo dvejų iki ketverių metų), kita skirta penkiamečiams ir šešiamečiams. Kiekvienai grupei įrengtas žaidimų kambarys ir miegamasis, higienos kambariai. Darželio įrengimo lėšos, 44 tūkst. 224 eurai, gautos iš savivaldybės biudžeto.
Šventė užbaigta gražiu akcentu – į orą kiduliečiai paleido balionus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.