Šakių rajone mokytojų kol kas netrūksta

Kiekvienais metais kalbama, kad mokytojų trūksta ir ateityje jų stygius jausis dar labiau. LRT radijas pranešė, kad visoje Lietuvoje trūksta 700 mokytojų, daugiausiai – Vilniaus, Telšių apskrityse, Klaipėdoje ir Šiauliuose. Labiausiai trūksta ikimokyklinio ugdymo specialistų ir pradinių klasių mokytojų, lietuvių, užsienio kalbų, matematikos mokytojų. O kokia situacija Šakių rajone?

Šiuo metu, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiojo specialisto Gintaro Demeniaus teigimu, nė viena švietimo įstaiga nepateikė informacijos, kad trūksta mokytojų, ir nepaprašė pagalbos padėti susirasti specialistų. Kita vertus, mažesnėse mokyklose dažnai taikoma praktika, kad vienas mokytojas dengia ir kitų specialistų pamokas tam, kad susidarytų pakankamas pamokų skaičius ir netektų atvažiuoti dėl kelių pamokų. G. Demeniaus nuomone, mokytojų trūkumas dar gali atsirasti mokymosi proceso eigoje.
 
„Delfi“ straipsnyje, pasak vaikų psichiatro, švietimo vadybos profesionalo, pedagogų socialinio ir emocinio ugdymo programų VšĮ „Lions Quest Lietuva“ vadovo Lino Slušnio, jeigu rudenį Lietuvoje antrą kartą būtų įvestas karantinas, šalies mokyklos netektų mažiausiai penktadalio mokytojų.

„Sulaukėme tūkstančių pareiškimų, kad vyresnio amžiaus mokytojai antro tokio karantino nebekentės ir išeis iš darbo, nes „mes nenorime to cirko“. Jauni mokytojai irgi išeis – jie nebijo išeiti, nes žino, kad ras kitą darbą“, – teigė L. Slušnys.
Karantino, nuotolinio mokymosi laikotarpiu iš Šakių rajono mokyklų bei gimnazijų dėl iškilusių sunkumų švietimo įstaigų nepaliko nė vienas mokytojas. Kol kas Šakių rajono švietimo įstaigose, anot G. Demeniaus, apie nuotolinį mokymąsi rimtai nėra šnekama, tad apklausos, kiek mokytojų galimai nuspręstų išeiti, švietimo skyrius nedarė.

Sudėtingesnė situacija su mokinio pagalbos specialistais. Pasak vicemero Dariaus Jakavičiaus, situacija tikrai gerėja, bet prieš kelerius metus buvo taupoma psichologų sąskaita. Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos priimtame įstatyme apie 70 procentų psichologo uždarbio yra kompensuojama, o 30 procentų turi prisidėti savivaldybė, tačiau dėl lėšų trūkumo biudžete pilna suma niekada neskiriama. Visose mokyklose yra kažkiek specialistų, tačiau realiai trūkumas yra gan didelis.

„Jų poreikis yra didesnis negu yra. Pavyzdžiui, kad ir vienas psichologas „Varpe“, kai jų gali būti bent jau 1,75 etato – tai yra tiesa, bet čia jau pati mokykla turi priimti šitą sprendimą“, – teigė D. Jakavičius.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.