Ėmėsi maksimalių saugumo priemonių, ar jos padės išspręsti problemas?

varpo aikstele vaikai
Eismo saugumo komisija atsižvelgė į „Varpo“ mokyklos bendruomenės prašymą šioje vietoje įrengti pėsčiųjų perėją, kad vaikai galėtų saugiai patekti ne tik į mokyklą, bet ir į mokyklos stadioną. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Eismo saugumo problemą prie „Varpo“ mokyklos Eismo saugumo komisija sprendžia ne pirmą kartą. Šį kartą mokyklos administracija prašė pastatyti ženklą „Gyvenamoji zona“ ir įrengti net dvi pėsčiųjų perėjas (ties „Varpo“ mokykla ir ties J. Basanavičiaus g. ir Vytauto g. susikirtimu) bei apsvarstyti galimybę panaikinti dalį Medžiotojų gatvės. Ar priimti sprendimai padės išspręsti „Varpo“ mokyklos problemą?

Pirmiausiai svarstytas klausimas dėl ženklo „Gyvenamoji zona“ pastatymo J. Basanavičiaus gatvės atkarpoje ties „Varpo“ mokykla. Kaip kalbėjo į Eismo saugumo komisijos posėdį atvykęs Šakių „Varpo“ mokyklos laikinasis direktorius Darius Šlėderis, rytais vieną valandą J. Basanavičiaus gatvė prie mokyklos atidaryta. Pasak D. Šlėderio, norėtųsi, kad tą vieną valandą (7.30–8.30 val.) automobiliai gatve nevažinėtų dideliu greičiu, anot jo, kone 60–70 km/val. O jei atsirastų ženklas „Gyvenamoji zona“, tektų važiuoti ne didesniu nei 20 km/val. greičiu.

„Tėvai atveža vaikus, juos paleidžia prie pat mokyklos durų, o paskui nuo tų klombų dideliu greičiu važiuoja gatve nežiūrėdami kitų vaikų“, – kalbėjo D. Šlėderis.

„Varpo“ mokyklos atstovai prašė taip pat įrengti prie „Varpo“ mokyklos pėsčiųjų perėją.

„Rytais mašinos stoja bet kur, apie dvyliktą valandą atvažiuoja tėvai mažesnių vaikų pasiimti, pamokų metu vaikai eina į stadioną į kūno kultūros pamokas, o mašinos važinėja belekaip. Nors čia stovintis ženklas numato, kad tą vieną valandą čia yra vienos kryptys eismas, bet automobiliai apsisuka ir važiuoja į visas puses“, – tokį motyvą įrengti perėją dėstė D. Šlėderis.

Eismo saugumo komisijos nariai diskutavo, ar tik pastatyti ženklą „Gyvenamoji zona“, ar dar įrengti ir pėsčiųjų perėją. Buvo priimtas sprendimas įrengti abi saugumo priemones:  pastatyti ženklą „Gyvenamoji zona“ J. Basanavičiaus gatvės atkarpoje nuo Vytauto iki Vasario 16-osios gatvės bei prie „Varpo“ mokyklos įrengti ir pėsčiųjų perėją.

Dar vienos pėsčiųjų perėjos reikėtų ties J. Basanavičiaus g. ir Vytauto g. susikirtimu. Kaip paaiškino mokyklos atstovai, viena perėja čia jau įrengta, tačiau ją perėję vaikai, turi kirsti dar J. Basanavičiaus g., kad galėtų toliau šaligatviu eiti į mokyklą.

Dėl galimybės šioje vietoje įrengti pėsčiųjų perėją kalbėjęs policijos atstovas Romualdas Bagdonas patikslino, kad perėjai įrengti keliami tam tikri reikalavimai – turi būti abiejose pusėse šaligatviai, apšviesta ir kita.

„Prieš pasižadant įrengti pėsčiųjų perėjas, pirmiausiai reikėtų spręsti klausimą, ar yra galimybė jas įrengti, ar įrengta perėja bus saugi“, – svarstė policijos atstovas.

Savo nuomonę šiuo klausimu išsakė ir komisijos narys, savivaldybės tarybos narys Artūras Varankevičius.

„Atminkit, kad čia žaidžiama su vaikų gyvybėmis. Atsitikus nelaimingam įvykiui, kas tuomet atsakomybę prisiims? Manau, reikia maksimalių saugumo priemonių. Priimkim strateginį sprendimą, kad toje vietoje turi atsirasti perėja, turi būti įrengtas apšvietimas ir vaikui turi būti saugu“, – kalbėjo A. Varankevičius.

Komisijos posėdžio dalyviai taip pat pritarė, kad svarbiau yra vaikų saugumas, todėl priimtas sprendimas J. Basanavičiaus ir Vytauto g. sankryžoje įrengti pėsčiųjų perėją kartu su apšvietimu ir pėsčiųjų takeliu.

Mokyklos atstovai taip pat prašė panaikinti Medžiotojų gatvės dalį nuo J. Basanavičiaus g. iki gyventojo Z. Jucevičiaus. Anot posėdyje dalyvavusio mokyklos atstovo Mindaugo Venskūno, ši gatvelė yra šalia mokyklos stadiono, greta įrengta krepšinio aikštelė, iš kurios dažnai pasirita kamuolys. Pasak M. Venskūno, iš šios gatvės išsukusios mašinos dažniausiai važiuoja Vasario 16-osios g. link, o iš mokyklos vaikai eina į stadioną, į kūno kultūros pamokas.

„Čia, manau, reiktų išklausyti ir paties gyventojo nuomonės. O gal reikėtų mokyklai stadioną apsitverti?  Jūs prašote uždaryti gatvę užuot už tūkstantį eurų tvorą užsitverti. Jūs tą saugumą sprendžiate tik uždarinėdami gatves, dėdami ženklus? Kaip Kudirkos Naumiesčio gimnazijoje tvora keturių metrų pastatyta...“ – svarstė Eismo saugumo komisijos narys, savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjo pavaduotojas Aurimas Staugaitis.

Dėl šios gatvės dalies uždarymo nebuvo priimtas joks sprendimas, kaip tvirtino A. Varankevičius, su jokiais ribojimais pačių žmonių sąmoningumo neišspręsim.

„Reikia rasti sprendimą, kaip to srauto neriboti. Kad žmonės ugdytųsi sąmoningumą, o kad pristatysim 30 ženklų, mes iš to efekto neturėsim“, – diskusiją užbaigė A. Varankevičius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.