TAU – vieta, kur norisi ateiti

tau studentai
Šakių TAU Kultūrologijos fakulteto studentai apsilankė Kudirkos Naumiestyje įsikūrusiame Bulvės muziejuje, jo įkūrėjas Jonas Valaitis aprodė ir šiųmetį bulvių derlių. TAU nuotr.


Jau penkti metai gyvuojančio Šakių trečiojo amžiaus universiteto (TAU) studentai pradėjo naujus mokslo metus, tiesa – neįprastai.
 
Pasak Šakių TAU rektorės Margaritos Liukaitienės, koronavirusas dar pavasarį pakoregavo universiteto planus, todėl laikydamiesi aukštesnių institucijų rekomendacijų veiklas kovo mėnesio pabaigoje sustabdė.

„Nežinia dėl pandeminės situacijos privertė pamąstyti, kaip organizuosime savo darbą, kokių priemonių privalėsime imtis, norėdami pratęsti mokslus. Susirinkusi TAU valdyba ir dekanės nusprendė pritarti siūlymui, kad šie mokslo metai būtų ne dvejų, o trejų metų“, – apie naujovę pasakojo rektorė ir pridūrė, kad už trečiuosius mokslo metus iš studentų mokesčio nuspręsta nerinkti, o panaudoti lėšas, sutaupytas iš projektinės veiklos.

Anot Šakių TAU rektorės, iki naujųjų metų bus užbaigti dar pavasarį suplanuoti renginiai, o po naujųjų bus pratęstos fakulteto veiklos iki pavasario ir tik tuomet įteikti baigimo pažymėjimai.

Šiemet nuspręsta atsisakyti kasmet spalio 1-ąją organizuoto mokslo metų pradžios renginio. Pasak M. Liukaitienės, kadangi mokslo metų studentai nebaigė, tai ir atidarymo renginio neorganizavo.  

„Manome, kad labai svarbu pagalvoti, kaip užtikrinti kiekvieno senjoro saugumą, laikantis visų reikalavimų. Žinoma, šis sprendimas nuliūdino tiek mus pačius, tiek studentus, nes mokslo metų pradžios renginys jau buvo tapęs tradiciniu“,– kalbėjo pašnekovė.

M. Liukaitienė dar paminėjo, kad naujų studentų laukiama tik Kalbų fakultete, kur per metus galima įgyti aukštesnį kalbos mokėjimo lygį. Naujai prisijungusiems studentams simbolinis mokestis išliko nepakitęs – 10 eurų, fakulteto mokestis – 20 eurų. Kiti fakultetai tęsia pradėtas veiklas, naujų narių šiemet priimti neplanuojama. Anot pašnekovės, nemažai studentų yra pasirinkę ne vieną, o kelis fakultetus.

M. Liukaitienė prisiminė, kad kai TAU įsikūrė, universitete buvo keturi fakultetai, juos lankė 270 studentų, o dabar studentai gali rinktis mokslus net šešiuose fakultetuose. Pernai universitetą lankė 303 studentai. Anot pašnekovės, fakultetai liko tie patys, kaip ir jiems vadovaujančios dekanės: Kalbų (dekanė Danutė Aniulienė), Istorijos-filosofijos (dekanė Asta Urbaitienė), Gamtos (dekanė Birutė Bendoraitienė), Psichologijos (dekanė Diana Jazukevičienė), Menų (dekanė Vilma Frančiakienė), Kultūrologijos (dekanė Odeta Vasiliauskaitė).

M. Liukaitienė pasakojo, kad šiais mokslo metais spalio mėnesį prasidėjusios veiklos po truputį įsibėgėja, tik studentų lankomumas pastebimai sumažėjęs.

„Darome išvadą, kad senjorai sąmoningai saugosi ir rečiau lankosi renginiuose. O ir užtikrinti visus reikalavimus yra pakankamai sudėtinga, nes TAU auditorija nėra didelė, aktų salėje repetuoja Meno mokyklos šokėjai, o didžiojoje ,,Žiburio“ gimnazijos salėje renginį daryti galima tik tuomet, kai nevyksta ugdymo procesas“, – aiškino pašnekovė.

Ji dar paminėjo, kad TAU kreipėsi į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją subsidijai gauti ir už skirtas lėšas įsigijo apsaugos priemonių.

Pasiteiravus apie TAU ateities planus, M. Liukaitienė pabrėžė, kad planų ateičiai turi visada. „Norime kuo daugiau studentų pakviesti išmokti kasdieninėje veikloje naudotis informacinėmis technologijomis. Patirtis pavasarį parodė, kad nuotoliniu būdu mokytis anglų kalbos ne tik saugu, bet ir įdomu. Kartu su Šakių viešąja biblioteka vėl kviečiame studentus prisijungti tiek prie pradedančiųjų, tiek prie pažengusiųjų mokymų, vyksiančių Viešojoje bibliotekoje, tuomet atsiras didesnės galimybės ir kitų fakultetų studentams jungtis prie nuotolinių paskaitų. Tik tam reikia laiko“, – kalbėjo pašnekovė.

Anot pašnekovės, TAU labai norėtų pakviesti studentus ir į bendras keliones, tačiau kol kas dar seka situaciją, jos pokyčius, rekomendacijas. Universitetas šiemet įgyvendins „NordlpusAdult“ projektą su suomiais ir latviais, studentai bus kviečiami kurti modernius tekstilės gaminius.

„Jau ne kartą esu minėjusi, kad be šaunios dekanių, kalbų dėstytojų, TAU valdybos komandos ir steigėjų palaikymo nebūtume tuo, kuo dabar esame, – ta vieta, kur norisi ateiti. Tais žmonėmis, kurie pasiruošę dalintis“, – kalbėjo TAU rektorė.

Ji padėkojo šakiečiams, kurie, anot jos, pakviesti visuomet randa laiko paskaitai, užsiėmimui su TAU studentais: dailininkams Lolitai Rūgytei, Mindaugui Pauliukui, Algimantui ir Audronei Vorevičiams, Linai Smilgiuvienei, Saulenai Valatkaitienei, psichologėms Aušrai Jakavičienei, Jurgitai Martinaitienė, soc. pedagogei Linai Kajackienei, Alvydui Grinkevičiui, Rimai ir Arturui Raukčiams. Paskaitas studentams skaito ir pačios dekanės – dalinasi savo žiniomis bei patirtimi.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.