„Žiburio“ gimnazijoje – daugiausiai pedagogikos pažibų

reitingai
Naujausiame žurnale „Reitingai“ tarp įvairiais pjūviais analizuojamų ugdymo įstaigų pristatomos kokybiškiausios, taip pat labiausiai mokinius „auginančios“ mokyklos bei mokytojai, kurie nusipelno būti vadinami Mokytojais iš didžiosios raidės.

Kitaip nei ankstesniais metais, šįkart gimnazijų reitingas sudarytas pagal dėstomus dalykus ir išskiriama po 50 gimnazijų, geriausiai išmokančių tarp tikrą dalyką. Pasirodo, mūsų gimnazijoms čia dar yra kur stiebtis, nes tik vienintelė Kudirkos Naumiesčio gimnazija papuola į reitingą – pagal biologijos išmokymą gimnazija yra 19–27 vietoje.
 
Šįkart „Reitingai“ pristato ir mokyklas, kurios labiausiai kilsteli visus visaip besimokančius savo mokinius, tai rodo visų mokinių pažangą per keletą metų (vertinta pasiekimų rodiklių prieaugis, atsižvelgta, kokią pažangą darė mokiniai). Į šį reitingą patenka dvi rajono ugdymo įstaigos – Kriūkų mokykla-daugiafunkcis centras bei Lekėčių mokykla-daugiafunkcis centras. Nacionalinės švietimo agentūros Tyrimų skyriaus vedėjas dr. Pranas Gudynas aiškina, kad dalis būtent provincijos mokyklų gana stipriai „paaugina“ savo mokinius ir jiems duoda netgi daugiau nei gerosios miestų mokyklos.

„Nes regionų vaikai turi mažiau galimybių nei miestiečiai, jų tėvų indėlis menkesnis, šiems vaikams samdoma gerokai mažiau korepetitorių arba visai nesamdoma, todėl kaimų ir miestelių mokyklos bei mokytojai vaiko asmenybės formavimuisi turi tikrai didelės įtakos“, – mano profesorius. Kalbant apie olimpiadas, atkreipiamas dėmesys, kad jų šiais metais organizuota gerokai mažiau, natūralu, gerokai sumažėjo ir dalyvių. Visgi pagal šį kriterijų ugdymo įstaigos vertintos. Pagal olimpiadų rezultatus į reitingą patenka dvi rajono ugdymo įstaigos – Lukšių Vinco Grybo gimnazija (31–38 vieta) ir Šakių „Žiburio“ gimnazija (75–104 vieta).

Šiais metais „Reitinguose“ nauja ir tai, kad pristatoma kone 500 pedagogikos pažibų, kurie pasiekia puikius rezultatus, keičia jaunų žmonių gyvenimus ir nusipelno būti vadinami Mokytojais iš didžiosios raidės. Šiame sąraše favoritė Šakių Žiburio gimnazija – net keturi šios gimnazijos pedagogai įvardijami kaip geriausi – Rasa Bublaitienė ir Vita Valuntienė (lietuvių kalba) bei Audronė Cibulskienė ir Ilona Martinkaitienė (anglų kalba). Tarp geriausiųjų – ir Lukšių Vinco Grybo gimnazijos mokytojas Antanas Burkšaitis (informacinės technologijos). Tiesa, nors prie tokių būtų galima priskirti ir tos pačios gimnazijos anglų kalbos mokytoją Irmą Martinaitienę, kurios keturi mokiniai šiais metais gavo šimtukus, jos pavardės reitinge nėra.

Atskirai išskirtos ir mokyklos, kurioms reikia pagalbos, mat jos priskiriamos prie silpnesnių. Tiesa, vertintos tik gimnazijos ir į jas žvelgta per matematikos pasiekimus. Šiame sąraše atsidūrė Lukšių Vinco Grybo gimnazija, kuriai be matematikos, kur reikėtų pasitempti, priskiriama ir fizika. Pagalbos reikėtų ir Griškabūdžio gimnazijai, kur pagalba būtų reikalinga ne tik matematikoje, bet ir informacinėse technologijose.

„Reitinguose“ pateikiami ir Lietuvos mokyklų darbuotojų atlyginimų vidurkiai bei atkreipiamas dėmesys, kad tame pačiame regione atlyginimai skiriasi du ar net tris kartus.  Bandoma paaiškinti, kodėl taip yra – atlyginimai stipriai priklauso nuo to, kiek mokinių mokosi mokyklose ir kaip sudėlioti klasių komplektai, taip pat atlygį lemia, kiek mokyklai tenka pedagogų etatų ir kiek mokytojų į juos bando įsisprausti, tačiau visa tai, atkreipiamas dėmesys, nulemia ne Vyriausybė ar Švietimo, mokslo bei sporto ministerija, o mokyklos vadovybė. Įtakos algos dydžiams turi ir turima kvalifikacinė kategorija, tačiau ydinga laikoma, kad mokytojo darbo užmokestis nepriklauso nei nuo jo darbo rezultatų, nei nuo jo mokinių pasiekimų. Nonsensu, kertančiu per mokyklų kokybę, laikoma ir maži mokyklų vadovų atlyginimai. Būtent dėl to, svarstoma „Reitinguose“, vis mažiau profesionalų pretenduoja į mokyklų direktorius, o net ketvirtadalis šalies mokyklų yra be nuolatinių vadovų.

Lyginant mokyklų darbuotojų atlyginimų vidurkius 2019 m. vasario ir 2020 m. kovo mėn. (neatskaičius mokesčių) gimnazijose išskiriamos Lukšių Vinco Grybo gimnazija, kur 2019 m. vidutinis atlyginimo vidurkis buvo 844 eurai, 2020 m. jis kilo iki 919 eurų. Šakių „Žiburio“ gimnazijoje tuo pačiu laikotarpiu pateikiami vidurkiai – 1138 eurai ir 1161 euras. Tarp pagrindinių mokyklų išskiriamos Kriūkų mokykla-daugiafunkcis centras ir Šakių „Varpo“ mokykla. Kriūkuose vidurkis 2019 m. buvo 692 eurai, „Varpe“ – 1070 eurų, 2020 m. Kriūkuose minėtas vidurkis pakilo iki 835 eurų, „Varpe“ – iki 1185 eurų.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.