Nuotolinio mokymosi iššūkiai mokyklose nesibaigia

slederis d1
Laikinai „Varpo“ mokyklos direktoriaus pareigas einantis Darius Šlėderis kalbėjo, kad kai kurie mokyklą turintys pasiekti vaikai jos nelanko piktybiškai, dalis ateina tik pavalgyti ar dingsta tik prasidėjus nuotolinėms pamokoms. D. Pavalkio nuotr.
 
Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Kas savaitiniame rajono ugdymo įstaigų vadovų pasitarime kalbėta, kad prasidėjęs pedagogų testavimas greitaisiais testais įnešė ir sumaišties. O kai kurie į mokyklas galintys grįžti vaikai iš namų išeina, o iki mokyklos neateina.

Pasitarimo pradžioje rajono Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė pristatė 2021 m. rajono biudžeto projektą. Didžiausia biudžeto dalis, kaip įprasta, atitenka švietimui arba Mokymosi visą gyvenimą, jaunimo ir sporto programai. Išlaidų struktūroje šiai programai tektų 46,3 proc. visų asignavimų (15 mln. 787 tūkst.).

Kaip informavo Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Gintaras Demenius, šiais metais Švietimo, mokslo ir sporto ministerija rajonui papildomai skyrė 5 tūkst. 900 eurų, lėšos skirtos už konsultacijas mokiniams, patiriantiems nuotolinio mokymosi sunkumų. Vienam mokiniui skiriama 2,07 euro.

Į pokalbį įsijungęs ekstremalių situacijų operacijos vadovas, savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Redas Juškaitis pabrėžė, kad praeitą savaitę vyko prevencinis pedagogų, tiesiogiai dirbančių su vaikais, testavimas greitaisiais serologiniais testais.

„Sulaukiau skambučio iš moters, kuri po antikūnų testo gavo teigiamą atsakymą. Ji suprato, kad jai patvirtinta Covid-19 liga, sako – darykit įstaigoje dezinfekciją. Turėtumėte paaiškinti savo darbuotojams, kad šitas testas parodo, ar žmogus yra sirgęs Covid-19 ir ar turi antikūnų“, – aiškino R. Juškaitis.

Pasak jo, prioriteto tvarka siūloma skiepyti ir abiturientus bei jiems dėstančius mokytojus.

Prasidėjus švietimo darbuotojų testavimui, pasak Kidulių pagrindinės mokyklos direktoriaus Roberto Sako, atsirado ir painiavos, kuomet gavus raštą tenka per vieną–dvi valandas užregistruoti greitam testavimui darbuotojus. Anot jo, norėtųsi daugiau konkretumo.

Įstaigos vadovams dėl testavimo kilo ir daugiau klausimų: kada bus testuojami likę pedagogai, ar testavimas yra privalomas? Ar reikia atlikti minėtus testus mokyklų valgyklų virėjoms, valytojoms, administracijos darbuotojams, kurie taip pat gali turėti kontaktą su mokiniais? Pasak pasitarime dalyvavusios savivaldybės gydytojos Editos Zubrickienės, pradinukų mokytojams skubėti nėra reikalo, testuotis jie galės, kai pradinukai sugrįš į mokyklas, nes testavimas bus atliekamas periodiškai. E. Zubrickienė patikslino, kad šiems testams atlikti reikia registruotis per Karštosios linijos 1808 sistemą.

G. Demenius pasidalino ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovo Aido Aldakausko prognozėmis, kad pradinukai į mokyklas galėtų sugrįžti jau vasario 22 d., iškart po žiemos atostogų.

Laikinai „Varpo“ mokyklos direktoriaus pareigas einantis Darius Šlėderis apžvelgė, kaip sekasi mokymosi sunkumų patiriantiems vaikams mokykloje mokytis nuotoliniu būdu.

„Pas mane buvo aštuoni pradžioje, dabar liko keturi. Paprasčiausiai vaikai iš namų išeina, ateina, pasitikrina temperatūrą ir dingsta. Kartais pabūna vieną pamoką arba ateina tik pavalgyti. Aišku, mes jų negaudysime po lauką. Būna, kad iš namų išėjo, bet į mokyklą neatėjo. Aišku, apie tai nuolat informuojame tėvus“, – pasakojo D. Šlėderis.

Kokia tvarka Lekėčiuose, pasidalino šios įstaigos vadovė Lilija Liutvinienė. Anot jos, į mokyklą pakviesta mokytis dvylika vaikų, kurie pamokose išbūna ir džiaugiasi iš pedagogų gaunama pagalba. Vaikams neleidžiama iki pamokų galo išeiti iš mokyklos, yra nurodytos erdvės, kur per pertraukas jie gali pajudėti.

„Situacija nėra rajone labai džiuginanti, iššūkių visokiausių bus, bandysime kartu bendrai juos įveikti. Iššūkių bus įvairiausių ir iš paties gyvenimo, politikų. Ir nuo mūsų bendro darbo, kaip mes vieni su kitais bendrausim, kaip mums pavyks susitarti, nuo to priklausys ir bendras rezultatas. Manau, tikslas mūsų visų – dirbti ir Šakių rajono žmonių, ir mokyklos labui“, – kalbėjo Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo konkursą laimėjęs Darius Aštrauskas.

Į pokalbį įsijungęs rajono mero pavaduotojas Darius Jakavičius užsiminė, kad kvies diskusijai, ar tinkamai išnaudojamos jaunimo užimtumui skirtos finansuojamų projektų ir kitos lėšos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.