Pedagogų testavimas ir vakcinavimas sukėlė diskusijų audrą

vakcinavimas
Nors pedagogų vakcinacija dar tik prasideda, tačiau įvairių manipuliacijų netrūksta. Bene daugiausiai kalbų kelia tai, kad nesiskiepiję pedagogai turės testuotis kas 10 dienų. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ
Gintarė MARTINAITIENĖ

Kas savaitinio rajono ugdymo įstaigų vadovų pasitarime kelta nemažai klausimų dėl numatomo pedagogų testavimo bei vakcinacijos. Informacija, kad atsisakiusieji testuotis ir skiepytis gali būti nušalinti nuo darbo, sukėlė pedagogų pasipiktinimą. Nors penktadienį Švietimo, mokslo ir sporto ministerija išplatino pranešimą, kad testavimas ir vakcinavimas nėra privalomi, savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovas Redas Juškaitis sako, jog tai tiesiog manipuliacija.

Pasak pasitarime dalyvavusio savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovo Redo Juškaičio, pastarosiomis dienomis sulaukiantis daug švietimo darbuotojų klausimų dėl testavimo ir artėjančio pedagogų skiepijimo. Šiuo metu ugdymo įstaigų vadovai rengia savo profilaktiškai tiriamų darbuotojų sąrašus, kurie nuo pirmadienio testuojami PGR testais, o vėliau, priklausomai nuo rezultatų, – skiepijami. R. Juškaitis dar kartą akcentavo, kad į šį sąrašą prioritetine tvarka patenka ir tie mokytojai, kurie šiuo metu dirba su vaikais, pakviestais Vaiko gerovės komisijos, ar su tais, kurie  mokykloje mokosi tėvų prašymu.

Pasak Šakių savivaldybės gydytojos Editos Zubrickienės, pedagogai bus skiepijami centralizuotai Šakių jaunimo kūrybos ir sporto komplekse.

„Dabar vyksta revakcinacija, praeitą savaitę parsivežėm 300 dozių, šią savaitę vėl 300 dozių, buvo numatyta trečią savaitę jūsų vakcinacija – 222 dozės. Trečiai savaitei gausime 523 ir ketvirtą savaitę 1018 dozių“, – informavo E. Zubrickienė.

Kidulių pagrindinės mokyklos vadovas Robertas Sakas kėlė klausimą, kaip jam, kaip vadovui, elgtis, jei darbuotojas atsisako skiepytis ir testuotis.

„Tai jau yra administracijos direktoriaus įsakymo nevykdymas, atliekam tarnybinius ir automatiškai žmogui bus nuobaudos skiriamos“, – trumpai pakomentavo R. Juškaitis.

Į tokį paaiškinimą R. Sakas atsakė paklausimu, ar tai nėra savotiška prievarta valstybės mastu?

„Ar girdėjote, kas atsitiko Klaipėdoje? Ten kilo didžiulis protestas ir dabar administracijos direktorius išsisukinėja, kad jis nerašė įsakymo, kad jis nevertė to daryti, čia labai slidus reikalas“, – svarstė Griškabūdžio gimnazijos vadovas Arūnas Šalnaitis.

Praėjusį ketvirtadienį kalbėjęs R. Juškaitis dar kartą priminė: jei pedagogas atsisakys skiepytis, jis privalės profilaktiškai testuotis.

„Operacijų vadovo sprendimas yra privalomas visiems, ypatingai karantino metu, lygiai kaip kiti draudimai – judėjimo ribojimas ir pan. Pagal Operacijų vadovo sprendimą yra išleistas ir administracijos direktoriaus įsakymas“, – bandė paaiškinti R. Juškaitis, pridurdamas, kad PGR testai pedagogams yra privalomi, tačiau skiepytis niekas neverčia.

„Testuotis reikės tol, kol prasidės vakcinacija. Kas atsisakys vakcinuotis, tai jie turi tam ir nusiteikti, kad jie kas dešimt dienų turės testuotis. O jeigu jie ir to nenorės, tuomet kyla klausimas, ar jie gali dirbti su žmonėmis“, – kalbėjo rajono vicemeras Darius Jakavičius.

Pasitarimo metu vadovai išsakė nuogąstavimus dėl pasirodžiusios informacijos naujienų portaluose, kas laukia pedagogų, atsisakiusių skiepytis, kad darbdavys galės jį nušalinti nuo darbo ir tokiu atveju pedagogas ar kitas darbuotojas negaus atlygio.

„Jei pastoviai reikės mokytojams važinėti darytis testus, kas tuomet dirbs su mokiniais? Punktas dirba tuo metu, kai vyksta pamokos. Jei reiks nušalinti mokytoją, koks bus tuomet ugdymo procesas, kas čia darysis?..“ – neslėpė pasipiktinimo R. Sakas.

Tačiau penktadienį Švietimo mokslo ir sporto ministerija patikslino pateiktą informaciją, kad nei skiepai, nei testai mokytojams esą neprivalomi. R. Juškaitis sako, kad tai akivaizdus manipuliavimas, nes grindžiant tokius teiginius remiamasi Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymu, nors dabar gyvename karantino režimu ir galioja Operacijų vadovo sprendimai, o ministerija jų atšaukti tikrai neturi galių.

„Nesuprantu, kam toks manipuliavimas, testavimas reikalingas pagal Operacijų vadovo sprendimą <…> Turime karantino režimą, natūraliai jau režimas yra žmogaus teisių suvaržymas, todėl nori – nenori yra kur kas mažiau, tai reikia suvokti. Ta profilaktika reikalinga, kad liga neplistų“, – aiškino savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovas, pridurdamas, kad pedagogai kasmet profilaktiškai privalo tikrintis sveikatą ir dėl to bangų nekelia, tad testavimas irgi ne kas kitas, o profilaktinė priemonė esant karantinui, kad neplistų koronavirusas.

„Tai daugiau nei keista“, – švietimiečių nenorą testuotis vertino R. Juškaitis ir kėlė retorinį klausimą  – nejau jie nesupranta, kad vaikai, su kuriais jie dirba, gali būti ligos nešiotojai ir ligą perduoti būtent mokytojams.

Anot R. Juškaičio, šią savaitę mobiliajame patikros punkte jau padidintas ėminių skaičius nuo 20 iki 30 būtent dėl pedagogų, todėl jis nepagrįstais vertina teiginius esą punkte jau nėra vietų (sulaukiama skambučių esą jau neįmanoma užsiregistruoti testavimui).

„Nenoras ir pasipriešinimas tikrai yra“, – tokius pedagogų skambučius vertina R. Juškaitis.

Faktiškai visi ėminiai buvo rezervuoti tik pirmadieniui, o visomis kitomis dienomis laisvi visi 30, antradieniui pirmadienį ryte buvo rezervuota vos vienas ar du tyrimai. Jeigu reikės, pasak savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovo, apimtys bus dar labiau didinamos. Tiesa, darbo laikas kol kas neilginamas – punkto darbuotojos žada operatyviau susisukti per dvi darbo valandas.

Beje, šią savaitę į rajoną turėtų būti pristatyta ir „AstraZeneca“ vakcina, kuria būtų skiepijami pedagogai iki 55-erių. Vyresni nei 55-erių būtų vakcinuojami „Pfizer“ vakcina.

Kokios nuomonės vyrauja dėl privalomo testavimo ir būsimo skiepijimo tarp pačių pedagogų? Pasak švietimo įstaigų vadovų pasitarime kalbėjusių vadovų, atsisakiusių vakcinuotis kol kas yra nedaug, taip pat yra abejojančių. Tiesa, jau teko išgirsti ir apie kai kurių vadovų skaudimą darbuotojams dėl skiepijimosi ir pasirinkimą –  arba skiepytis, arba išeiti iš darbo net neminint, kad, nesutikus skiepytis profilaktiškai ir reguliariai yra numatytas testavimas kas 10 dienų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.