Lina POŠKEVIČIŪTĖ
Praėjusias dvi savaites rajono Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas ir vicemeras Darius Jakavičius lankėsi tose ugdymo įstaigose, kuriose rengiamasi palikti po vieną valgyklą, o ši maistu aprūpintų savo skyrių ar darželį, vietoje aptarė situaciją su įstaigų vadovais.
Jau anksčiau rašėme apie mokyklų valgyklų pertvarką, kuri palies penkias ugdymo įstaigas: Griškabūdžio, Lukšių Vinco Grybo, Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijas, Sintautų bei Gelgaudiškio mokyklas.
Jau anksčiau rašėme apie mokyklų valgyklų pertvarką, kuri palies penkias ugdymo įstaigas: Griškabūdžio, Lukšių Vinco Grybo, Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijas, Sintautų bei Gelgaudiškio mokyklas.
Vicemeras D. Jakavičius pasakojo, kad pirmiausiai susitiko su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Marijampolės departamento Šakių skyriaus vyriausiąja specialiste-maisto produktų inspektore Kristina Paškevičiene, kuri supažindino su reikalavimais, keliamais transportuojamam maistui. Anot vicemero, ypatingų reikalavimų iš specialistės neišgirdo, vienas pagrindinių reikalavimų – patiekiamas maistas turi būti ne žemesnės kaip +68°C temperatūros.
„Pasigirdo iš mokyklų nuogąstavimų, kad reikės specialaus transporto maistą atsivežti, tikrai šito nereikės“, – tikino vicemeras.
Pasak D. Aštrausko, lankantis ugdymo įstaigose jis atkreipė dėmesį, kad dažnoje mokykloje iš esamų dviejų valgyklų vienų patalpų ir įrangos būklė yra daug geresnė. Todėl, anot vedėjo, ir reikėtų orientuotis, kad įstaigos geresnė valgykla su turimomis didesnėmis patalpomis ir būtų ta įstaiga, kuri maistu aprūpintų savo skyrių ar darželį.
„Toks geras pavyzdys yra Lukšių gimnazijoje, čia virtuvės patalpos didesnės. Jau ir dabar joje valgo priešmokyklinukai. Apskritai mokinių mažėja, todėl yra mintis mažuosius persikelti į mokyklą, tuomet užtenka vienos valgyklos ir galima investuoti į ją, o ne dvi virtuves turėti vienoje švietimo įstaigoje“, – kalbėjo D. Aštrauskas.
Geranorišku gimnazijos direktorės Nijolės Šapolienės bendradarbiavimu pasidžiaugė ir vicemeras pridurdamas, kad pagrindinė virtuvė liks gimnazijoje, tiesa, gaminant maistą dvimečiams, trimečiams darželinukams, maisto racionas skiriasi, tačiau įstaigos vadovė žada visas problemas išspręsti.
Sintautuose virtuvės patalpos geresnės ir vietos daugiau yra darželyje. Todėl svarstoma, kad maistas bus gaminamas šiame Sintautų pagrindinės mokyklos ikimokykliniame skyriuje ir atgabenamas į mokyklą.
Kaip sakė D. Jakavičius, nė vienoje ugdymo įstaigoje maisto gabenimo atstumai nėra dideli. Tiesa, patikslino, kad iš Kudirkos Naumiesčio gimnazijos reikėtų maistą gabenti darželinukams į Panovių skyrių, jei vaikų grupė čia apskritai susidarys.
„Dar Kudirkos Naumiestyje yra tokia situacija, kad įstaigos darželio virtuvėje praėjusią vasarą buvo pabaigta rekonstrukcija. Svarstom, kad galbūt leisim dirbti taip, kaip yra. Nes pats tikslas mokyklų valgyklų optimizavimo buvo, kad jeigu reikia investicijų į kažkurią virtuvę, tvarkom vieną, o antroje – maistas būtų pašildomas, patiekiamas, bet ne gaminamas“, – teigė vicemeras.
Pasak pašnekovų, kol kas dar reikia diskusijos dėl mokinių maitinimo Gelgaudiškyje. Galbūt tinkamiausia vieta maistą ruošti tiek mokyklai, tiek darželiui yra „Šaltinio“ specialiojo ugdymo centro virtuvė, tačiau skiriasi finansavimo srautai.
„Gali būti, kad Gelgaudiškyje bus pasirinktas kompromisinis variantas. Galbūt „Šaltinis“ gamintų ir Gelgaudiškio pagrindinei mokyklai, o darželis gamintųsi pats“, – svarstė vicemeras.
Griškabūdžio gimnazijoje taip pat svarstoma, kad maistas būtų gaminamas gimnazijos virtuvėje.
„Mūsų tikslas nebuvo pasakyti, kad taip konkrečiai bus toje ar kitoje mokykloje, bet pasiūlyti tą valgyklų optimizavimo idėją ir pačiai bendruomenei leisti rasti optimalesnį sprendimą ir jį įgyvendinti“, – tikino vicemeras.
Anot kalbėjusių vicemero ir Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo, optimizavus valgyklų skaičių, nebandoma taupyti žmonių sąskaita.
„Suprantu švietimo įstaigų vadovus, kai ateina kažkoks judesys į tavo kiemą, visada būna nerimo. Turėtume žvelgti į ateitį, manau, vienos virtuvės išlaikymas atsietų pigiau nei dviejų“, – svarstė D. Aštrauskas ir pridūrė, kad artimiausiu metu ugdymo įstaigų vadovai susitiks su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistais, kurie pasirengę atsakyti į įstaigų vadovams iškilusius klausimus.