Klausimas išlieka atviras: kaip darželiai dirbs vasarą?

kazakauskiene
Šakių lopšelio-darželio „Berželis” direktorės pavaduotoja ugdymui Dovilė Kazakauskienė sakė, kad vasarą darželyje planuojama formuoti laikinas darželinukų grupes. „Draugo“ archyvo nuotr.


Raminta MAJAUSKAITĖ

Ketvirtadienį vykusiame Šakių rajono švietimo įstaigų vadovų pasitarime aptartas svarbus klausimas – ikimokyklinių įstaigų darbas vasaros metu. Nors dalis ikimokyklinių įstaigų vasaros laikotarpiu tam tikru metu visiškai užsidaro, tačiau kita dalis negali to padaryti, nes yra  poreikis vaikus vasarą vesti į darželius.

Šakių rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Ingrida Kasparavičienė pristatė Bendrojo ugdymo departamento Ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skyriaus pateiktą informaciją.

„Anksčiau būdavo sujungiamos grupės iš vasarą lankančių darželį vaikų ir taip auklėtojos išeidavo atostogų, o dabar, pandemijos metu, dėl esančios situacijos Lietuvoje grupių jungti negalima“, – sakė I. Kasparavičienė.

Švietimo, sporto ir mokslo ministerija darželių vadovams siūlo tartis su tėvais, kad vienos grupės vaikai būtų nevedami į ugdymo įstaigas savaitei ar dviem, tuomet pavyktų darbuotojus išleisti atostogų, žinoma, tokiu atveju reikalingas tėvų raštiškas sutikimas.

Kitas pasiūlymas – derinti ugdymą ir vaikų priežiūrą. Tai yra išleisti dalį kvalifikuotų darbuotojų atostogoms ir priimti nekvalifikuotus darbuotojus vaikų priežiūrai.

„Surastume, kas dirbs – mokytojai laisvu savo metu ar studentai, tačiau mokėti nekvalifikuotiems darbuotojams taip pat reikės“, –  apie lėšų trūkumo problemą primena Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė.

Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos direktorius Romas Eikevičius teigia, jog įtikinti tėvus neleisti vaikų į darželį vasaros metu yra be galo sudėtinga, o kaip nejungiant grupių būtų galima dirbti vasarą, jis nemato jokių galimybių.

„Tėvai galimai nebeturi atostogų, kurias jau išnaudojo karantino metu dirbdami iš namų“, – sako R. Eikevičius.  

„Nieko džiuginančio negaliu pasakyti. Darėme tėvų apklausą. Tėvai iš tikrųjų yra sunerimę, yra išbuvę ir prastovose, ir atostogas išnaudoję. Jie turi dirbti, neturi kur palikti vaikų, tad daug jų žada lankyti darželį vasaros metu, o mes neturime kaip sujungti grupių“, – priduria Šakių vaikų darželio-lopšelio „Klevelis“ direktorė Vilija Butikienė.

Švietimo įstaigų vadovai supranta, jog darželio auklėtojos nori gauti joms priklausančias atostogas, nes jei vasarą atostogų nebus, rudenį jas suteikti bus dar sudėtingiau. Dėl pandemijos jau ir per praėjusias moksleivių atostogas pailsėti darželio darbuotojams buvo sudėtinga.

„Žiemą turėjome panašią problemą. Viena auklėtoja turėjo nedarbingumą, tad kreipėmės į sveikatos centrą, konsultavomės, tada mums pasakė, jog laikinam periodui direktoriaus įsakymu galima suformuoti naujas grupes ir, patvirtinus savivaldybei, tokias grupes turėti, tad mes neįsivaizduojame kito varianto“, – pasakojo Šakių lopšelio-darželio „Berželis“ direktorės pavaduotoja ugdymui Dovilė Kazakauskienė, pridūrusi, kad ir praėjusią vasarą darželis dirbo būtent su laikinomis grupėmis.

Sveikatos apsaugos ministerija teigia, jog naujų grupių sudarymas nėra draudžiamas, tačiau naujas grupes rekomenduoja formuoti tik nuo rugsėjo mėnesio.

„Tai nebus grupių jungimas, tai bus laikina grupė. Tikime, kad į aštuonias grupes birželio mėnesį tilpsime. Aišku, iškart formuojame atsarginę grupę. Manau, kad labai įstatymams nenusižengsime, tuo labiau, kad karantinas švelnėja“, – planus dėstė D. Kazakauskienė.

Ar taip ir pavyks, parodys laikas ir norinčių darželį lankyti vaikų skaičius. Pavyzdžiui, dabar, „Berželio“ administracijos turimais duomenimis, birželį darželį norėtų lankyti 160 darželinukų (dabar lanko 150).

„Bet tai kuo skiriasi grupių sujungimas ir laikinos grupės sudarymas? Tai tiek, kad įsakymu bus parašyta. Iš esmės tai tas pats“, – nuomonę dėstė „Klevelio“ direktorė V. Butikienė.

Tačiau Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Gintaras Demenius svarstė, kad bent kol kas nėra kitos išeities, kaip tik tam tikrų grupių laikiną sujungimą „pakišti“ po laikinos grupės statusu ir griežtai laikytis nuostatos, kad toje grupėje ir būtų tik tam laikotarpiui sąraše esantys vaikai. Visgi sprendimus dar žadama derinti su sveikatos centru, tam pritarti turės ir savivaldybės taryba.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.