Direktoriai įsitikinę: testavimas – ne pedagogų darbas

Pedagogai, vykdę mokinių testavimą, susitvarkė puikiai, tačiau įstaigų vadovai kone vienbalsiai tvirtina – tai nėra ir neturėtų būti pedagogų darbas.

Pasak švietimo įstaigų vadovų, mokytojai su nauja darbo patirtimi susidorojo, bene daugiausiai laiko užėmė ne pats testo paėmimas, bet pasiruošimas testavimui. Vėliau būtina palaukti rezultato. Mokiniai į naujovę žiūrėjo ramiai, buvo pasiruošę ir jokių nesklandumų mokyklose nekilo.
 
„Jeigu būtų daugiau klasių, ugdymo procesas nukentėtų“, – pripažino Lukšių Vinco Grybo gimnazijos direktorė Nijolė Šapolienė, kuriai pritarė ir kiti mokyklų vadovai, kad tai nėra ir neturėtų būti pedagogų darbas bei atsakomybė, ir baiminosi, kokios gi tvarkos bus rudenį. Jeigu reikės testuoti visus vaikus mokykloje, tam reikės ir daugybės laiko, ir ne vieno pedagogo.

Kai kitose mokyklose, be pradinukų, vyresniųjų į kontaktinį ugdymą visai negrįžo, tai Kriūkų mokykloje-daugiafunkciame centre į mokyklą sugrįžo 98 proc. moksleivių. Administracijos vadovai direktorės Lilijos Liutvinienės teiravosi, koks gi receptas, kad tėvai sutiko su testavimu, nes kiti, jeigu ir svarsto galimybę grįžti, nesurenka reikiamų 60 proc. Tačiau direktorė patikino: jokio recepto nėra, tiesiog tokie tėvų apklausos rezultatai. Ji neslėpė – daugelis mokinių į mokyklą grįžo su pakylėjimu, sutiko, jog tos dienos itin laukė ir ji prilygo lyg antrai Rugsėjo 1-ajai.

Visgi nemažai švietimo įstaigų vadovų pasitarime kalbėjo apie tai, kad tokio pageidavimų koncerto, koks vyksta dabar, neturėtų būti ir sunku prognozuoti, iki ko bus dar nusirista toliau. Ir dabar yra pavyzdžių, kai didžioji klasės dalis grįžo į mokyklą ir mokslus tęsia gyvai, kita dalis, nesutikusi testuotis, toliau mokosi iš namų ir mokytojai jiems skiria užduotis.

„Skaitom pavyzdžius ir iš kitų šalių, kada priimamas sprendimas, kad turi grįžti ir viskas, o mes žaidžiam kažkokias gūžynes, pageidavimus, kas ko nori ir nenori, prasideda ilgiausios diskusijos ir ilgiausi išvedžiojimai. Tai liūdna“, – mintimis dalijosi L. Liutvinienė.

Jai pritardamas vicemeras Darius Jakavičius taip pat stebėjosi, iki ko nueita, kai vaikų klausiama, ar jie nori į mokyklas.

„Jeigu per vasarą nesusidėliosim ir paliksim šitą chaosą, kuriame esame, tai bijau, kad rudenį nesugrįšime į mokyklas“, – kalbėjo jis.

Ne vienas iš direktorių siūlė su ministerijomis kalbėtis, derintis jau dabar, galbūt atsisakyti testavimo, kad bent rudenį sklandžiai pavyktų grįžti į mokyklas.

„Gal net rašysime nuo Švietimo skyriaus ministerijai, kad turėtume formuoti tokį suvokimą, kad rugsėjo 1-ąją grįžtam į kontaktą. Jeigu kažkas kategoriškai atsisako, tam yra kitos tvarkos, kada tėvai apsiima atsakyti už vaiko ugdymąsi“, – kalbėjo D. Jakavičius.

Kalbant apie pradinukų testavimą, jo kol kas mūsų rajone nereikia, tačiau jeigu iki gegužės 24 d. sergamumo rodikliai nepagerėtų, pagal dabartines tvarkas pradinukai irgi turėtų būti testuojami. Visgi direktoriai laikosi nuomonės, kad rajono valdžia darytų viską, jog šiais metais to būtų išvengta, nes mokslo metams baigiantis būtų įnešta dar daugiau painiavos ir sumaišties, mat neabejojama, kad dalis tėvų tam prieštaraus.

„Darykit viską, kad pradinukams nereikėtų testuotis“, – į savivaldybės vadovus kreipėsi Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos direktorius Romas Eikevičius.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.