Kaip vaikai mokysis nuo rugsėjo – galimi keli scenarijai

svietimas rugsejo1
Vaikai nuo rugsėjo 1 d. grįžta į klases. Žinoma, papildomos priemonės, tokios kaip mokinių srautų valdymas, saugaus atstumo laikymasis, higienos sąlygų užtikrinimas, bet kokiu atveju išlieka. (D. Pavalkio nuotr.)

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Savivaldybės administraciją pasiekė detali informacija su scenarijais, kaip rugsėjį bus organizuojamas ugdymo procesas, o praėjusį ketvirtadienį tai buvo aptarta per susitikimą su savivaldybių administracijų vadovais. Jame dalyvavo ir rajono vicemeras Darius Jakavičius, kuris patikino, kad prioritetas – kontaktinis ugdymas.
 
Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ir Sveikatos apsaugos ministerija sutarė, kad ikimokyklinis, priešmokyklinis ir pradinis, pagrindinis, vidurinis ugdymas ir pirminis profesinis mokymas nuo rugsėjo 1 dienos vyks kontaktiniu būdu, laikantis patvirtintų saugumo priemonių.

„Ministerijų atstovai tvirtino, kad prioritetas yra, jog vaikai eitų į mokyklą. Jei bus kritinė situacija dėl Covid-19 pandemijos, gali būti taikomi kitų veiklų ribojimai, bet mokyklos bus uždaromos paskutinės“, – tokią ministerijos atstovų nuomonę ištransliavo vicemeras.

Tiesa, uždarose patalpose bus privalomas kaukių dėvėjimas suaugusiems ir vaikams nuo 5 kl. su galiojančiomis išimtimis.

Švietimo įstaigų darbuotojai turės tikrintis sveikatą (atlikti testus) Vyriausybės nustatyta tvarka. Privalomas kas 7–10 dienų testavimas nesiskiepijusiems, neįgijusiems imuniteto. Pasiskiepijusiems ar persirgusiems darbuotojams testavimas neprivalomas. Anot vicemero, norima, kad būtų kuo didesnė ugdymo įstaigų darbuotojų imunizacija.

„Rajone yra nedidelis procentas nesiskiepijusių ugdymo įstaigų darbuotojų, tačiau jie sutinka testuotis. Ar ir toliau pedagogams bus atliekami nemokami testai? Ministerijos atstovės išsakyta pozicija buvo tokia – valstybė ir taip prisiima sau finansinę naštą, nes vaikus testuos valstybės lėšomis. Bet, manau, pedagogai turi suvokti, kad tas nenoras vakcinuotis gali jiems būti finansiškai nenaudingas“, – įsitikinęs vicemeras.

„Privalomo testavimo mokiniams nebus. O rekomenduojamas mokinių testavimas vienu iš pasirinktų būdų – kaupiniai, antigenai, savikontrolė ar paviršių testavimas. Mokinių registre atsiras langelis, kur tėvai turės pažymėti, ar sutinka, kad vaikas būtų testuojamas“, – sakė vicemeras ir pridūrė, kad kol kas diskutuojama dėl privalomo klasių srautų atskyrimo.

„Ministerijos atstovei uždaviau klausimą – ugdymo įstaigoje Vaikų dienos centras gali veikti, o pailginta grupė negali. Ji pasižymėjo, kad jiems šita situacija buvo naujiena“, – tikino vicemeras pridurdamas, kad esant itin sudėtingai pandeminei situacijai, kai savivaldybė atsiduria juodojoje zonoje, yra paliekama teisė savivaldybei priimti sprendimą, jog kažkurioje ugdymo įstaigoje kokias dvi savaites vyktų nuotolinis ugdymas.

Vicemeras akcentavo dar vieną svarbų momentą dėl abiturientų. Net esant sudėtingai pandeminei situacijai, abiturientai nuo 2022 metų vasario pirmos dienos mokytųsi klasėse. Iki vasario jiems galiotų tos pačios sąlygos, kaip ir pagrindinio, vidurinio ugdymo klasių bei pirminio profesinio mokymo programų mokiniams.

„Jei atsitiktų taip, jog mokslo metų eigoje penktų ir vyresnių klasių mokiniai išeitų į nuotolį, nesvarbu, kokia situacija būtų, abiturientai vasario 1 dieną grįžta į ugdymo įstaigą. Šiemet mes juos sugrąžinome tik mokslo metų pabaigoje“, – aiškino vicemeras.

Tikimasi, kad iki vasario dauguma abiturientų bus pasiskiepiję. Nepadariusiems to, bus rekomenduojama reguliariai testuotis.

„Kilo diskusijų ir dėl neformalaus vaikų švietimo. Vyks kontaktinis ugdymas. Pagal dabartinį planą – jeigu be kaukių, tik imunizuoti nuo 12 metų, kitu atveju – tik su kaukėmis. Čia būtent rekomenduojamas savanoriškas mokinių nuo 12 metų skiepijimas. Rekomenduojama riboti grupių dydį, tai kaip tuomet dirbs choras, sportas, baseinas...“ – svarstė pašnekovas.

Kaip patikslino D.Jakavičius, tęstinio profesinio mokymo mokiniams, aukštųjų mokyklų studentams, suaugusiųjų neformaliojo švietimo dalyviams ugdymas kontaktiniu būdu galimas tik tiems, kurie yra pasiskiepiję, persirgę arba reguliariai testuojasi.

Stebėdama ir vertindama situaciją Vyriausybė atskirai spręs, kada galėtų įsijungti griežtesnis scenarijus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.