Po ugdymo įstaigas pasižvalgius: darželių problemos ir džiaugsmai

salnaitis kamorunaite
Griškabūdžio gimnazijos vadovas Arūnas Šalnaitis prašė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Marijampolės departamento Šakių skyriaus vedėjos Brigitos Kamorūnaitės duoti leidimą darželio grupei steigti. B. Kamorūnaitės įsitikinimu, reikia gerai įvertinti esamą situaciją bei patalpas. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusią savaitę tradiciškai pasižvalgyti po ugdymo įstaigas išsiruošę savivaldybės vicemeras Darius Jakavičius, Švietimo, kultūros ir sporto vedėjas Darius Aštrauskas kartu Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Marijampolės departamento Šakių skyriaus vedėja Brigita Kamorūnaite sprendė galimybę Griškabūdžio ikimokyklinio ugdymo skyriuje steigti naują grupę, apžiūrėjo Vinco Kudirkos gimnazijoje rengiamą gamtos mokslų laboratoriją bei apsilankė šį rugsėjį startavusiose pilnos dienos mišrios ikimokyklinio-priešmokyklinio ugdymo grupėse Panoviuose bei Slavikuose.

Apsilankius Griškabūdžio gimnazijoje vėl diskutuota dėl trečios darželio grupės steigimo. Šiuo metu Griškabūdyje veikia pagal higienos normas pilnai suformuotos dvi darželio grupės, vienoje ugdoma 16, kitoje 20 vaikų. Nuo šio rugsėjo įsigaliojus Švietimo įstatymo pataisoms, kurios įtvirtino privalomą ikimokyklinį ugdymą socialinę riziką patiriantiems vaikams, tokių čia atsirado keturi. Kadangi mažųjų grupėje (2–3-ejų metų) leidžiamas ugdyti vaikų skaičius yra 15, vyresnių vaikų grupėje (3-ejų metų ir vyresnių) ugdytinių skaičius negali būti didesnis nei 20, diskutuota dėl trečios grupės steigimo. Juolab kad sulaukta 14–15 prašymų.

„Viršyti higienos normų aš nenoriu. Jei mes priimame dar tris vaikus, pažeidžiam higienos normos punktą. O rengti grupę pradinių klasių patalpose – reikalingas kapitalinis patalpų pertvarkymas, pritaikymas darželinukams“, – tokios nuomonės laikėsiGriškabūdžio gimnazijos direktorius Arūnas Šalnaitis.

Griškabūdžio gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriuje „Pumpurėlis“ pirmo aukšto patalpos, kur įsikūrę mažieji, jau suremontuotos, baigiami antro aukšto remonto darbai, kur persikels vyresniųjų vaikų grupė. Apžiūrėjęs jau suremontuotas ir bebaigiamas remontuoti patalpas, vicemeras siūlė jose įkurdinti dvi grupes.

„Atsirastų kokia nors stiklinė pertvara, dešimt dvimetukų vienoje erdvėje, trimetukai ir keturių – kitoje, vaikai naudotųsi bendra virtuvėle ir bendru tualetu. Tai, ką aš matau, čia tikrai didelė erdvė yra. Reikia bandyti rasti bendrą išeitį“, – siūlė vicemeras.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Marijampolės departamento Šakių skyriaus vedėja B. Kamorūnaitė tikino, kad tokį vicemero pasiūlymą reikia apgalvoti, situaciją išanalizuoti, kad taip greitai priiminėti sprendimų negalima.

Apžiūrėdami ir bebaigiamas remontuoti patalpas, kur netruks persikels vyresnieji, vicemeras laikėsi savo – erdvių dvidešimčiai vaikų per daug.

A.Šalnaitis įsitikinęs, kad vaikams reikia erdvės, kad vaikus negali kaip silkes sugrūsti. Jis parodė ir dar vienas darželio patalpas, kuriose anksčiau buvo mokinių klasės, dabar čia laikinai,kol remontuojamos patalpos,įsikūrę vyresnieji darželio vaikai. Būtent čia jis ir mato trečios grupės steigimą.

„Jeigu šitai teritorijai gaunu leidimą-higienos pasą, atsidaro grupė. Sanitariniai įrenginiai yra, įrengtume papildomai dušą, duris. Darbų sąmata būtų apie 40 tūkstančių eurų“, – kalbėjo įstaigos vadovas.

Vicemeras svarstė, kad didesnį remontą čia būtų galima atlikti pavasarį ar vasarą, o dabar, atlikus minimalius darbus, galbūt net lapkričio 1 d. startuoti su nauja 3–5-erių metų amžiaus vaikų grupe.

„Arba leidžiate atvesti į grupę papildomai tris vaikus, arba leidžiat šiose patalpose steigti naują grupę“, – reziumavo susitikimą A.Šalnaitis.

Suprasdama situaciją, kad artimiausiu metu reikia keturis vaikus iš socialinės rizikos šeimų patalpinti į ikimokyklinę ugdymo įstaigą, apžiūrėjus patalpas, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė B. Kamorūnaitė žadėjo artimiausiu metu priimti sprendimą ir informuoti įstaigą.

Kudirkos Naumiestyje Vinco Kudirkos gimnazijoje B. Kamorūnaitė domėjosi, kokių saugomo sąlygų laikomasi, kaip reguliuojami mokinių srautai ir pan. Naumiestiečiai turi ir kuo pasidžiaugti – jau bebaigiama įruošti moderni gamtos mokslų laboratorija. Kaip informavo įstaigos vadovas Romas Eikevičius, ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupę lanko 70 vaikų ir darželyje vietų netrūksta.

„Neatsisakom tos minties, kad darželio vaikai galėtų turėti daugiau patalpų – sporto aikštelę po stogu. Kol kas patalpas yra užėmę neįgalieji ir vaikų dienos centras, kuris galėtų veikti ir gimnazijos patalpose“, – jau seną užmojį vėl kartojo R. Eikevičius ir nesutiko su vicemero pasiūlymu – priešmokyklinukus įkurdinti gimnazijoje, kaip yra, pavyzdžiui, Lukšiuose.

Nors Panoviuose neliko pradinio ugdymo skyriaus, čia buvo įsteigta pilnos dienos mišri ikimokyklinio-priešmokyklinio ugdymo grupė, kuri startavo rugsėjo 1 d., ją lanko 12 vaikų. Darželis čia veikia visą dieną, svečius pasitikusi auklėtoja Virginija Gylienė džiaugėsi ir iš Vinco Kudirkos gimnazijos atvežamu maistu, ir kad dalį vaikučių gimnazijos autobusas vežioja.

„Antrame aukšte esančiose patalpose vedam pamokėles dviem priešmokyklininkams bei sportuojam. Yra atskira patalpa – virtuvėlė“, – patalpas aprodė V.Gylienė.

„Varpo“ mokyklos Slavikų skyriuje taip pat rugsėjo skambutis nuskambėjo ne tik pradinukams, bet ir pilnos dienos mišrios ikimokyklinio-priešmokyklinio ugdymo grupės vaikams, ją lanko 16 vaikų. Tiesa, rugsėjo pirmoji šioje įstaigoje vyko su nerimu, išvakarėse atsisakė dirbti viena pradinių klasių mokytoja, kol kas su 12 ugdytinių dirba antra pedagogė Judita Čereškevičienė.  

Rugsėjo antrosios popietę darželinukai jau laukė pavakarių, maistas tris kartus čia vežamas iš „Varpo“ mokyklos valgyklos.

„Taip gražu ryte buvo, kai pabiro vaikučiai iš autobuso, tokie mažuliukai... Tėvai iš Gotlybiškių labai patenkinti, juos į darželį pavėžėja, į namus išvyksta apie ketvirtą valandą. Slavikiečių vaikai grupėje užsibūna iki pusės šešių“, – apie darželinukus pasakojo J. Čereškevičienė pridurdama, kad mažųjų Slavikų gyventojų yra dar ne vienas.

Šią savaitę valdžios atstovų vizitai po įvairias ugdymo įstaigas bei dienos centrus tęsiami toliau.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.