Penktadieniais – testai į namus

Siekiant išvengti didelių COVID-19 protrūkių mokyklose ir norint toliau tęsti kontaktinį ugdymą, nuo sausio 13d. įsigaliojo valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo sprendimas kiekvieną penktadienį bendrojo ugdymo ir pirminio profesinio mokymo mokiniams išdalinti savikontrolės testus.

Savikontrolės tyrimai ugdymo įstaigose atliekami kas 3–4 dienas, todėl mokiniai testuojasi du kartus per savaitę. Įsigaliojus pakeitimams, mokiniai vieną iš šių testų galės atlikti namuose prieš grįždami į ugdymą po savaitgalio, antruosius testus bus galima atlikti savaitei įsibėgėjus.
 
Tiesa, testai į namus jau buvo dalinami ir anksčiau – prieš rudens ir žiemos atostogas.

Pasak savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo Dariaus Aštrausko, turimais duomenimis, testuojasi 1 tūkst. 468 mokiniai, dar 794 moksleiviai yra vakcinuoti. Testus penktadieniais stengiamasi išdalinti kuo didesniam vaikų skaičiui, net ir tiems, kurie prašymų testuotis nėra pateikę.

„Kurie neprieštarauja, tiems ir stengiamės išdalinti. Nebent kategoriškai atsisako ar meta į šiukšlinę, tai tada tikslo duoti nėra“, – sakė D. Aštrauskas.

Tokia ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pozicija, mat tikimasi tėvų geranoriškumo ir rūpesčio, jog į mokyklas po savaitgalio grįžtų prasitestavę, tik sveiki vaikai.

Profilaktiškai testuotis kartu su mokiniais, o ne tik tada, kai fiksuojamas ligos atvejis klasėje, nuo šiol bus rekomenduojama ir to pageidaujantiems ugdymo įstaigų darbuotojams.

Kaip rodo Lietuvos nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenys, teigiami greitųjų antigeno testų rezultatai dažniausiai patvirtinami ir PGR testų rezultatais. Tai reiškia, kad greitųjų antigeno testų rezultatai yra gana patikimi – teigiami testai retai būna klaidingi.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.