Savaitę viešėję prancūzai džiaugėsi šiltu priėmimu, teatro magija ir... sniegu!

prancuzai ziburys
Akimirksniu prabėgusi savaitė tiek prancūzams, tiek šakiečiams paliko pačius šilčiausius įspūdžius. Pasak Vilijos Meškaitienės, svečiams patiko kontrastai – sniegas ir žmonių nuoširdumas, ledinė Baltijos jūra bei šiltas, kvepiantis Lekėčių moterų šakotis, trankus „Pynės“ šokis ir pamąstymai apie teatrą bei gyvenimą. V. Meškaitienės nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ


Vasario 1 dieną į Šakius atvyko ilgai laukti svečiai – Prancūzijos Chinon miestelio „Rable“ licėjaus jaunieji artistai. Šakių „Žiburio“ gimnazijos ir „Varpo“ dramos studijos vykdomo projekto „Erasmus +“ metu prancūzai pasinėrė į nuotykių ir veiklų kupiną savaitę – kartu su dramos studijos nariais narpliojo teatro bei aktorystės paslaptis, susipažino su mūsų kraštu, lietuvių kultūra.

„Žiburio“ gimnazija ir „Rable“ licėjus bendradarbiauja jau keletą metų, todėl šis apsilankymas Šakiuose prancūzams – trečiasis. Už galimybę dalyvauti tradicija virtusiame projekte gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė dėkoja jaunai, iš Vilkaviškio kilusiai aktorei Miglei Bareikaitei.

„Mes esame labai dėkingi Miglei Bareikaitei, kuri Chinon miestelyje dirbo teatro mokytojos padėjėja. Dirbdama su vaikais Miglė sugalvojo šį projektą, o kadangi ji iš Sūduvos, tai ir draugų projektui ieškojo Sūduvos krašte. Čia rado tokią mokyklą, kurioje yra teatro pamokos ir su teatru susijęs būrelis. Prancūzai pas mus atvažiuoja žiemomis, nes Chinon miestelis yra labiau į pietus, todėl mūsų žiema jiems didelė egzotika. Na, o mes į Prancūziją vykstame pavasarį“, – kalbėjo J. Mozūraitienė.

Pirmosiomis viešnagės Lietuvoje dienomis, jaunuoliai susipažino su „Žiburio“ gimnazijos bendruomene bei „Varpo“ dramos studijos veikla, apsilankė Šakių cirko mokykloje, Zyplių dvare, Šakių rajono savivaldybėje susitiko su meru Edgaru Pilypaičiu. Projekto metu netrūko ir praktinių užsiėmimų – į Zanavykų muziejų užsukę „Rable“ licėjaus moksleiviai ne tik gilinosi į Zanavykų krašto istoriją, buitį, bet ir dalyvavo kūrybinėje edukacijoje – tapė angelą. Pasiraitoti rankoves atvykėliams teko ir Lekėčiuose, čia jie kepė lietuviškus šakočius. Ypač didelį įspūdį svečiams paliko kolektyvo „Pynė“ pravestos pamokos, kurių metu mūsų kraštiečiai su prancūzais sukosi lietuvių liaudies šokių ritmu.

Susipažinę su mūsų krašto tradicijomis jaunieji aktoriai nėrė į lietuviško teatro pasaulį. Kartu su dramos studijos nariais svečiai keliavo į Kulius, kur stebėjo Klaipėdos dramos teatro bei Klaipėdos universiteto spektaklio „Rainių miškelis“ ištraukos repeticiją ir universiteto trečiakursių muzikinį spektaklį „Tobula muzika“. Pasak „Varpo“ dramos studijos vadovės ir režisierės Vilijos Meškaitienės, ši išvyka prancūzams paliko itin gilų įspūdį.

„Pasitelkę vienos nakties Rainių tragedijos istoriją muzikine ir teatrine kalba studentai papasakojo jauniesiems teatralams iš Šakių ir Prancūzijos žiaurius istorinius epizodus. Pilietiškumas ir vaizduotė, pagarba ir atmintis, jaunystė ir mirtis susipynė ir nepaliko nė vieno abejingo“, – pasakojo V. Meškaitienė.

„Rable“ licėjaus moksleiviai taip pat apsilankė Kauno valstybiniame lėlių teatre – čia prancūzai dalyvavo edukacijoje, susipažino su teatro aktoriais, stebėjo spektaklį „Kaštonė“, kuriame vaidino ir buvęs dramos studijos narys Remigijus Endriukaitis.

Galiausiai intensyvią savaitę vainikavo bendras lietuvių ir prancūzų pasirodymas Šakių „Žiburio“ gimnazijos scenoje. Atsisveikinimo vakaro metu skambėjo lietuviškos ir prancūziškos dainos, eilės, žiūrovus džiugino teatrinės scenelės „Kažkas lietuviško, kažkas prancūziško“ bei ištrauka iš naujos dramos studijos kompozicijos „Tas, kuris aš“. Anot V. Meškaitienės, nors projekto laikas tikrai nebuvo dėkingas – aplinkui tvyro pandemijos šešėlis, tačiau jaunųjų artistų būryje siautėjo vienintelis virusas – teatro.

„Tarptautinis teatro projektas – fantastiška galimybė jauniems aktoriams tobulėti, pažinti bei keliauti. Teatras – tai paslaptingas reiškinys, kuris, kartą įvykęs, lieka su mumis visiems laikams. Suaugę su teatru, nejučia pasiduodame jo įtakai, tampame kūrybinio pasaulio bendrininkais. Teatras sugeba paleisti neaprėpiamą daugybę nuomonių, skatina vaizduotės vyksmą, perteikia išmintį ir supratimą...“ –  kalbėjo dramos studijos vadovė.

Tiesa, iš Lietuvos prancūzai išsivežė ne tik naujas pažintis, autentiškas patirtis, bet ir didžiulę lietuviškos žiemos sukeltą nuostabą.

„Kai dvidešimt keturi jauni žmonės pirmą kartą gyvenime pamato sniegą ir vos ne su plikom kojom šoka į pusnį... Aš seniai buvau mačius taip besidžiaugiančius žmones“, – juokėsi gimnazijos direktorės pavaduotoja Odeta Vasiliauskaitė.

Įspūdžių netrūko ir svečius į savo namus priėmusiems bei visur lydėjusiems „Varpo“ dramos studijos nariams.

„Lietuviams tikrai patiko prancūzai, o prancūzams lietuviai. Nors ir vieniems, ir kitiems kilo šioks toks kultūrinis šokas – lietuvius stebino tai, kad prancūzai beveik nieko nevalgo pusryčiams ir viską daro be galo ilgai, o prancūzai nesuprato, kaip lietuviai apsisuka taip greitai. Bet nepaisant to, visi tikrai sutarė. Anglų kalba buvo šioks toks barjeras, nes ne visi prancūzai gerai ja kalba, tačiau čia pasitarnavo gestai, kuriuos pasitelkę visi puikiai susišnekėjome“, – nuotaikomis dalijosi jaunoji aktorė Ūla Balaševičiūtė.

Agnė Kereišiūtė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.