Rajono mokyklose mokosi per 70 ukrainiečių vaikų

Praėjusią savaitę vykusiame švietimo įstaigų vadovų pasitarime direktoriai apžvelgė situaciją, kaip sekasi dirbti su ukrainiečiais vaikais, kad ir virtualiai susipažino su naujuoju kolega, Sintautų pagrindinės mokyklos direktoriumi Romualdu Vadluga, buvo aptarti kiti darbiniai klausimai.

Pasitarimas prasidėjo būtent nuo R. Vadlugos prisistatymo, jis vylėsi, kad su visais kolegomis sėkmingai bendraus ir bendradarbiaus, direktoriai džiaugėsi sulaukę naujo kolegos, vylėsi artimiausiu metu susipažinti ir gyvai.
 
Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas domėjosi, kaip sekasi toms mokykloms, kuriose jau ugdomi ukrainiečiai vaikai. Daugelis tvirtino, kad bent kol kas nekyla didesnių problemų, mokytojai bendrauja rusiškai, o vaikai išsiskiria pagarba mokytojui, mandagumu. Anot Kidulių mokyklos direktoriaus Roberto Sako, mūsiškiams šiuo atžvilgiu dar yra ko pasimokyti.

Lukšių Vinco Grybo gimnazijos direktorė Nijolė Šapolienė sutiko, kad iššūkių yra, kone kasdien mokyklos duris praveria du ar trys nauji mokiniai ir jų tik daugės. Nors atvykusiems ukrainiečiams padeda bendruomenė, paprasti žmonės, visgi direktorė pasigedo didesnio dėmesio ir konkrečios paramos mokykloms iš valdžios.

D. Aštrauskas informavo, kad už kiekvieną ukrainietį vaiką bus skirti 126 eurai, pinigai bus pervesti įstaigoms pagal mokinių skaičių ir viliamasi, kad jie atiteks pedagogams už padidėjusį darbo krūvį.

Štai Kriūkų mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Lilija Liutvinienė, vadovaujanti ir Lekėčių mokyklai-daugiafunkciam centrui, kėlė ukrainietiškų knygelių klausimą, domėjosi, galbūt kažkas turi ir galėtų pasidalinti, nes ypač pradinukų mamos nori savo atžaloms paskaityti ukrainietiškai. Šiuo metu šis klausimas sprendžiamas tiesiog tam tikrus leidinius atspausdinant.

D. Aštrauskas pasidžiaugė, kad kol kas mūsų rajono mokyklose nesigirdi atvejų, jog yra mokytojų, pateisinančių įvykius Ukrainoje. Anot vedėjo, galima nesegėti Ukrainą palaikančių ženklelių ar pan., tačiau pedagogo darbas pirmiausiai yra vaikų ugdymas. Jis prašė duoti žinoti, jei pasigirs tokių atvejų, ir teigė, kad antivalstybinė veikla, karo palaikymas negali būti ir nebus toleruojamas.

Antradienio duomenimis, rajono mokyklose buvo registruota per 70 ukrainiečių vaikų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.