Gimnazistai pasinėrė į filmų kūrimo subtilybes

kurybiniu edukaciju projektas
Šakių „Žiburio“ gimnazijos 2a klasės mokiniai džiaugėsi turėję galimybę save išbandyti kūrybinių edukacijų projekte ir prisiliesti prie kino ir kitų medijų kūrimo principų, o galiausiai ir patys tapo kūrėjai bei pristatė savo sukurtus trumpametražius filmus. V. Venslovaičio nuotr.

Šakių „Žiburio“ gimnazijoje po keleto metų pertraukos praūžė meno dienos „Plyta“, kurios šiais metais išskirtinės ir dėl to, kad ypač stipriai susijusios su kinu. Penktadienį gimnazijoje įvyko finalinis renginys, kuriame pristatyti ir keturi gimnazistų sukurti trumpametražiai filmai.
 
Gimnazija džiaugiasi, kad naujų meno kūrinių atsirado mokyklos kiemelyje, o aktų salės sienos ir dabar mena moksleivių dramos grupės veiklas. Visgi pagrindinė vyšnaitė ant „Plytos“ torto – kūrybinių edukacijų projekto „Istorijos. Garsais ir vaizdais“ pristatymas, kurio pagrindiniai dalyviai buvo 2a klasės mokiniai. Maždaug pusmetį kino ir kitų medijų kūrimo principų juos mokė, suteikė galimybę išgirsti ir profesionalius aktorius bei kūrėjus šį projektą kuravę režisieriai Eglė ir Klementas Davidavičiai, o penktadienį jaunieji gimnazijos režisieriai pristatė savo atskiromis grupėmis sukurtus filmus. Pirmoji filmo temą pristatė Gabija Ėringytė, trumpametražio filmo „Apsigalvojau“ režisierė bei scenaristė, kuri su grupės nariais filme gvildeno, kaip viena mergina sužino liūdną diagnozę, svarsto, ar sutikti atlikti rizikingą operaciją. Galiausiai sutikusi vaikiną ir atradusi norą gyventi ji ryžtasi operacijai, bet visgi neišgyvena. Austėja Naujokaitė pristatė savo režisuotą filmą „Kiekviena pradžia – nauja pabaiga“, kur pasakojama, kaip viena mergina išgyvena draugės netektį, Liutauras Mureika pristatė filmą „Siurprizas“, Aušrinė Balčiūnaitė – „Tik žmogus“.

Mokinius pagyromis lepino ne tik gimnazijos bendruomenė, visiems dalyviams dėkoję meno mokytojai  Audronė ir Algimantas Vorevičiai, bet ir su jais dirbę Eglė ir Klementas, mokinius pradžiuginę ir savo kurtu vaizdo įrašu iš visų keturių filmų užkulisinių veiklų.

Pasak vieno iš projekte dalyvavusių gimnazistų Justo Staugaičio, tokių projektų reikėtų daugiau, nes patirtis ir įspūdžiai patys geriausi.

„Žiauriai smagu. Galėtų tokių projektų daugiau ne tik Šakiuos būti, bet ir visoje Lietuvoje. Ir su klasiokais labai suartėjome, išbandėme naujų dalykų ir net ne finalas, o pats procesas smagiausia“, – įspūdžiais dalijosi J. Staugaitis, kurio grupė filme rodė apie barygas (narkotikų platintojus, perpardavinėtojus), kurie bandė apgaudinėti ir draugus, ir pirkėjus.

G. Ėringytė pripažino, kad apie režisūros studijas mąstė ir seniau, tačiau būtent galimybė dalyvauti šiame projekte leido galutinai apsispręsti, kad savo ateitį gimnazistė norėtų sieti būtent su šia sritimi.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.