Apklausų rezultatai verčia susimąstyti: narkotinių medžiagų galima įsigyti ir mokyklose

vape prekyba
Šiandieninėje mokykloje vienas didžiausių galvos skausmų yra elektroninės cigaretės, apie kurių žalą susimąsto ne kiekvienas, o jų bandę prisipažino beveik pusė apklaustųjų. Visgi didesnį nerimą kelia atsakymas, kad ketvirtadalis apklaustųjų nurodė, jog narkotinių medžiagų galima įsigyti ugdymo įstaigų teritorijose. V. Raupelio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Rajono švietimo įstaigų vadovų pasitarimo metu buvo aptarti ne tik darbiniai klausimai, bet pristatytos ir Šakių švietimo pagalbos tarnybos (ŠPT) atliktos apklausos. Tiesa, kai kurie duomenys, pavyzdžiui, kad mokiniai narkotinių medžiagų gali įsigyti mokymosi teritorijose, verčia sunerimti.

Pasak ŠPT vadovės Dianos Jazukevičienės, apklausa dėl narkotikų prevencijos buvo atliekama norint išsiaiškinti tikrąją situaciją šiuo klausimu. Šis noras buvo aptartas ir savivaldybės Narkotikų kontrolės komisijos posėdžio metu, kai buvo dėliojamas darbo planas. Apklausti ne tik mokiniai, kurių vidutinis amžius 14–15 metų, bet ir tėvai bei mokytojai.

„Džiugu, kad atvirų atsakymų buvo iš visų pusių, vadinasi, didžioji dalis atsakė sąžiningai, tad į atsakymus turėtume pasižiūrėti atsakingai“, – pristatydama vykdytą apklausą kalbėjo D. Jazukevičienė.

Apie apklausą kalbėjęs Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas iškart pripažino, kad šiandieninėje mokykloje didžiausias galvos skausmas yra elektroninės cigaretės. Deja, kaip rodo apklausos, kurioje dalyvavo 418 mokinių, duomenys, kai kurie mokiniai apie jų žalą tikina nesusimąstantys ar nežinantys. Beveik pusė apklausoje dalyvavusių pripažino bandę elektronines cigaretes ir detalizavo, kad dažniausios elektroninių cigarečių vartojimo priežastys yra bandymas pritapti, noras pasirodyti, pavaidinti prieš kitus, kad yra kieti, ar tiesiog siekia taip nusiraminti ir pan.

„Buvau stipriai nusiritus su savo emocine būsena ir pradėjau garint, bet po kurio laiko nustojau“, – rašo viena iš moksleivių.

Tačiau noras pritapti ar būtent tokiais būdais nusiraminti gali išties brangiai kainuoti ir turėti ilgalaikes pasekmes sveikatai. Štai neseniai Vilniuje elektronines cigaretes rūkę moksleiviai pateko į medikų rankas, nes įtariama, kad jie galėjo rūkyti žiurkių nuodų, aušinimo skysčio, kitų psichoaktyvių medžiagų, mat šių medžiagų siekiant sustiprinti poveikį gali būti į cigaretes pildomuose skysčiuose. Toksikologai akcentuoja, kad į tai negalima žiūrėti pro pirštus, o elektroninė cigaretė vaiko daiktuose, sako viena iš toksikologių, prilygsta, kaip rasti jo daiktuose švirkštą.

Tiesa, dalis apklaustųjų rašė, kad elektroninės cigaretės kenkia sveikatai, kad tame nemato jokios prasmės ir net nenori bandyti, galima rasti atsakymų, kad bandė, tačiau nepatiko.

Visgi, kaip pripažino D. Jazukevičienė, bene labiausiai sukrėtęs atsakymas, kad ketvirtadalis apklaustųjų nurodė, jog narkotinių medžiagų galima įsigyti ne už mokyklos ribų, bet ir ugdymo įstaigų teritorijose. Vadinasi, svarstyta švietimo vadovų pasitarimo metu, kad mokiniai ne tik patys atsineša į mokyklą elektronines cigaretes, bet jų gali pasiūlyti ir kitiems. Beje, kad narkotinių medžiagų galima įsigyti mokyklose, mano ir 111 tėvų iš 399 apklaustųjų.

Į klausimą, kokie narkotikai labiausiai paplitę, mokiniai nurodė ne tik žolę, bet ir amfetaminą, kokainą, THC.

Tiesa, kaip vienas ir džiuginančių apklausos rezultatų, kad didžioji dalis jaunimo turi su kuo atvirai pasikalbėti, daugiausiai tai daro su draugais (35 proc.), tėvais (30,1 proc.), tačiau kai kurie rašė, jog atvirai pasikalbėti neturi su kuo ir nurodė, jog atvirai gali pasikalbėti tik su savimi arba su niekuo. Didesnė dalis rašė, kad pokalbiai keičia ar bent iš dalies keičia požiūrį į problemą.

Apklausoje, kaip minėta, dalyvavo 399 tėvai, iš kurių beveik 89 proc. nurodė apie tai su vaikais kalbantys, tačiau kad jų vaikas vartoja elektronines cigaretes, nurodė tik 17 apklaustųjų. Vartojimo priežastis suaugę nurodė panašias kaip ir vaikai, tai yra noras išsiskirti, pasimaivyti, smalsumas, draugų įtaka ir pan.

Tiek vaikų, tiek tėvų teirautasi, kokių renginių pageidautų narkotikų prevencijos tema, čia nuomonės sutapo ir labiausiai pageidaujama susitikimų su žinomais, jaunimo mėgstamais žmonėmis, taip pat medikais, policijos pareigūnais.

Narkotikų prevencijos tema apklausti ir 82 mokytojai. Tiesa, penki iš jų nurodė su mokiniais apie tai nekalbėję.

„Turim reaguoti, kalbėti su klasių vadovais <...> O jeigu legaliai visi galės turėti po 2 gramus, tai mokyklose išvis nieko nepadarysim. Paklausykime gydytojų, nuo kokių mažų dalykų viskas prasideda“, – į pristatytus apklausos rezultatus reagavo vicemeras Darius Jakavičius.

Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos direktorius Romualdas Vadluga dalijosi nuomone, kad elektronines cigaretes toleruoja nemaža dalis tėvų, tad kol tėvai tam neprieštaraus, mano jis, mokykla išspręsti problemą bejėgė.

Susitikimo metu pristatyti ir dar vienos apklausos rezultatai, tik ne apie narkotikus ir neigiamus dalykus, o apie mokytojus bei jų skatinimą. Pasak D. Jazukevičienės, iš metodinių būrelių pirmininkų išgirdo nuomonę, kad mokytojų skatinti ar skirti kažkokios vienos nominacijos nereikia, esą gali prasidėti patyčios, nepasitenkinimas kolektyve, tad ŠPT vadovei kilo mintis apklausti pačius mokytojus ir paaiškėjo visai kitokie rezultatai. Apklausa parodė, kad beveik 95 proc. norėtų, jog mokytojai būtų skatinami ir, jų nuomone, tai suteiktų vidinės motyvacijos siekiant geresnių rezultatų.  Beje, 51 proc. pedagogų nurodė, kad savo švietimo įstaigoje nesijaučia skatinami, o paklausti, kokiomis formomis tai turėtų būti daroma, nurodė ne tik finansinę pusę ir priedus prie algos, bet ir gerą žodį, įrangos, darbo priemonių atnaujinimą ir pan. Didesnė dalis palaiko iniciatyvą, pavyzdžiui, Mokytojo dienos proga skirti kokią nors nominaciją už pasiekimus, iniciatyvas, inovacijų taikymą, kūrybiškumą ir panašius dalykus. Visgi atsakymuose vyravo ir tokie pasisakymai, kad vertinami ir matomi tik šimtukininkų mokytojai, bet neskatinami respublikinių konkursų, olimpiadų ar varžybų prizininkai, kuriuos paruošti reikia daug laiko ir pastangų, o tai „beveik nesusiję su pamokine veikla“. Nemažai rašė, kad mokytojai nuvertinti ir apkrauti bereikalingais bei pertekliniais darbais, daug jėgų reikalauja ir pokalbiai su netinkamai besielgiančiais vaikais bei jų tėvais, kurie dažnai yra „atsipalaidavusi, reikalaujanti, neturinti pareigų, tik teises visuomenės dalis“. Net keletas atsakiusiųjų pabrėžė, kad rajone Mokytojo dienos minėjimai išsikvėpė, neieškoma įdomesnių formų šiai dienai paminėti, nemažai didesnio dėmesio šią dieną norėtų savo įstaigose. Kaip bebūtų, svarstė D. Jazukevičienė, tai signalas ir proga pamąstyti, kaip elgtis, ką daryti, kas priklauso nuo mūsų, kad mokytojai jaustųsi geriau ir labiau vertinami.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.