Scenos laisve ir išsivadavimu iš rėmų džiaugėsi visą savaitgalį

dramistai ziburio
Šakių „Žiburio“ gimnazijoje savaitgalį vykusių dirbtuvių metu Vilniaus šokio teatro „Low Air“ atstovai Dramos studijos artistus ne tik supažindino su šokio technikomis, bet ir sudarė sąlygas artimiau pažinti vieniems kitus, dar labiau sustiprėti kolektyvui.  A. Kereišiūtės nuotr.


Rudenį Šakių kultūros centre rodytas Vilniaus šokio teatro „Low Air“ spektaklis „Me Two / Savoj krūvoj“, galima sakyti, tapo likimo dovana, į vieną krūvą suvedusia Vilniaus ir Šakių teatralus. Beveik po pusmečio „Low Air“ atstovai ir vėl sugrįžo į Šakius, šįkart atveždami dviejų dienų trukmės dirbtuves, kurių metu Šakių dramos studijos artistai nėrė į universalų šokio ir scenos pasaulį, savyje talpinantį net tik techniką, žingsnelius, bet ir savitą kalbą, padedančią išsakyti žodžiais sunkiai išreiškiamus, jaunas širdis slegiančius rūpesčius.
 
Spektaklis „Me Two / Savoj krūvoj“, sėkmingai besiskinantis kelią jau ir į užsienio scenas, pasak vienos iš „Low Air“ įkūrėjų, spektaklio idėjos autorės ir režisierės Airidos Gudaitės, buvo suklijuotas iš jaunųjų aktorių patirčių, dažnai skaudžių ir plačiojoje visuomenėje vis dar esančių tabu.

„Šokis yra būdas papasakoti – pradžioje mes rašėme tekstus, istorijas, tada tas istorijas karpėme, bandėme nuasmeninti, sumaišyti. Ką kartais norisi nutylėti, galima drąsiai pasakyti per šokį. Šokis apima daugiau sluoksnių, priverčia analizuoti, galvoti, po spektaklio iškelia daug klausimų reflektavimui. Iš žiūrovų visokio rezonanso sulaukėme, ar ne per drąsiai elgiamės, ar tai etiška. Taip, gal ir nemalonu, nepatogu žiūrėti, bet tada pakalbėkime, kodėl taip yra“, – svarstė A. Gudaitė.

Anot „Low Air“ bendraįkūrėjo, socialinio pedagogo, breiko šokėjo Lauryno Žalakevičiaus, kūrybinio proceso metu buvo atrasta daug būdų, kaip jaunimą prakalbinti, sukurti patrauklią, saugią erdvę, todėl nutarta neapsiriboti vien pasirodymu – žinutę komanda skleidžia ir keliaudama į regionus, pasitelkdama menines, edukacines priemones.

„Jaučiasi, kad čia yra susiformavusi grupė, kolektyvas, kad jie yra tame, gyvena tuo. Žmonės, kurie užsiima kūryba, ypač scenos menais, šokiu, teatru, šiuolaikiniu cirku, yra laisvesni. Tai labai jaučiasi – drąsa, laisvė veikti, daryti, įsitraukti“, – Dramos studijos kolektyvo sudarytais įspūdžiais dalijosi L. Žalakevičius. Kolegai antrino ir A. Gudaitė, tikindama, jog be galo gera atvykti į tokią aplinką, kurioje esi laukiamas, o atvežta programa bus įsisavinama ir naudojama.

Kalbėdami apie šakiečių sukurtą šiltą atmosferą abu „Low Air“ įkūrėjai vienbalsiai minėjo Dramos studijos vadovę Viliją Meškaitienę, tvirtindami, jog tai atspindi ne ką kitą, o puikų jos įdirbį ir gilų santykį su kolektyvo nariais, jis jauniems žmonėms reikalingas it oras.

Svečiai žavėjosi ir naujuoju Dramos studijos spektakliu, statomu pagal Aleksandro Špilevojaus pjesę „Neišmoktos pamokos“. Taip jau sutapo, jog šiame kūrinyje, kaip ir spektaklyje „Me Two / Savoj krūvoj“, veiksmas sukasi apie jaunus žmones, jų pasaulį, tad dalis dirbtuvių laiko buvo skirta dramistų pasirodymo tobulinimui.

„Spektaklio pavadinimas – „Neišmoktos pamokos“, bet galima ir kitaip jį išdėlioti – „Neišmok tos pamokos“. Tai, ką mes rodome, yra didžiuliai skauduliai, kurie atsiranda mokykloje. Dramistai panyra į lietuvių kalbos, matematikos, fizikos, menų pamokas, tačiau galų gale paaiškėja, kad mokėsi daugybės dalykų, bet neišmoko paprasčiausiai padėkoti, atsiprašyti, užjausti. Tie žodžiai kažkur nutilo, tokių pamokų nebuvo. Spektaklyje bandoma pasakyti, kas yra svarbu jaunam žmogui ir kas turi būti svarbu suaugusiajam, kuris yra šalia, į ką jis turėtų atkreipti dėmesį“, – pasakojo V. Meškaitienė.

Anot Dramos studijos vadovės, spektaklio premjera įvyks Scenos pavasario metu. Gegužės 11–12 d. vyksiantis Šakių „Varpo“ mokyklos ir „Žiburio“ gimnazijos dramos studijos organizuojamas renginys šiemet persikels į Šakių kultūros centro salę, jo metu pasirodymus dovanos kolektyvai iš Tauragės, Jurbarko, Kauno, Marijampolės, Mažeikių, į sceną žengs ir Kauno valstybinio lėlių teatro aktoriai. Tad, pasak V. Meškaitienės, Šakiuose numatoma didžiulė teatro šventė.

Agnė Kereišūtė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.