Pritraukti naujų specialistų ne taip paprasta

svietimo direktoriu pasitarimas
Rajono švietimo įstaigų vadovams dažnai sunku surasti trūkstamų mokytojų vien dėl to, kad negali jiems pasiūlyti pilno krūvio, vis tik kai kuriems pavyko į mokytojų kolektyvus pritraukti jaunų specialistų. A. S. Šulskytės nuotr.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Praėjusį penktadienį į tradicinį pasitarimą rinkosi mūsų rajono švietimo įstaigų vadovai. Tarp daugybės klausimų – susitikimas su savivaldybės mero Raimondo Januševičiaus komanda, leidinio „Reitingai“ puslapiuose ištransliuoti mūsų rajono mokyklų rezultatai, susitikimo su švietimo ministre Marijampolėje aktualijos. Mokyklų direktoriai pasidalino savo kasdieniais džiaugsmais ir rūpesčiais. Viena iš problemų – mokytojų trūkumas.

Pasak vicemero Dariaus Jakavičiaus, švietimo ministrė yra teisi sakydama, kad mes verkiam, jog mums trūksta mokytojų, tačiau bendroje sistemoje nenurodome, kad jų ieškome.

„Kiek žinau, pirmas per tris metus mokytojas ateis mokyti matematikos į Šakių „Varpo“ mokyklą. Reikia džiaugtis, kad jis atsirado, tačiau reikia ieškoti kelių, kaip pritraukti daugiau, ir tendencija nėra gera, kai, išėjus vienam mokytojui, jo pamokas perima kiti šio dalyko mokytojai“,  – pabrėžė vicemeras, apgailestaudamas, kad taip „sukasi užburtas ratas ir tos gyvasties į mokyklas nepavyksta įnešti“, kad atjaunėtų mokytojų kolektyvai.

Gelgaudiškio „Šaltinio“ specialiojo ugdymo centro l. e. p. direktorė Genutė Žilinskienė teigė, kad, tapus regiono centru, jiems trūksta specialiųjų pedagogų ir mokytojo padėjėjų. Netrukus su darbuotojų trūkumu susidurs ir Šakių rajono meno mokykla. Jos direktorius Einaras Martinaitis apgailestavo, kad „akademijos tuščios, o aplinkui jau nėra ką paimti iš kitų rajonų“, nes mokykla nedidelė, todėl atėjusiam mokytojui gali sudaryti tik dalį krūvio.

Nors situacija Lukšių Vinco Grybo gimnazijoje stabili ir kolektyvas netrukus pasipildys dviem jaunais mokytojais, tačiau trūksta matematikos mokytojo, didelis poreikis mokytojo padėjėjų. Pasak direktorės Nijolės Šapolienės, nors ir būtų kam mokytojo padėjėjais dirbti, kol kas mokykla negali to sau leisti. Matematikos mokytojo ieško ir Panemunių mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Lilija Liutvinienė.

Kaip paaiškėjo, Marijampolės profesinio rengimo centro Kudirkos Naumiesčio skyriuje matematikos mokytojo taip pat trūko, tačiau nuo naujų mokslo metų ši problema išsispręs, nes susitarta su Vilkaviškio skyriumi. Skyriaus vedėja Marija Jurgilienė džiaugėsi, kad kitais specialistais – lietuvių ir anglų kalbų, biologijos ir geografijos mokytojais – jie dalinasi su Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazija. Šios gimnazijos ir Sintautų pagrindinės mokyklos direktorius Romualdas Vadluga stebėjosi, kad Sintautų darželis neturi valytojos – šį darbą atlieka auklėtojų padėjėjos. Jo manymu, etatai turėtų būti suvienodinti visose rajono švietimo įstaigose.

O štai sujungti Šakių darželiai nuo gegužės 1 d. tapo ikimokyklinio ugdymo mokykla „Maži žingsneliai“. Įstaigos direktorė Lina Viliūšienė sakė, kad nors kolektyvas sukomplektuotas, tačiau laikinai trūksta logopedo, nes dvi jaunos darbuotojos šiuo metu vaiko auginimo atostogose.

Rajono savivaldybės meras, išklausęs švietimo įstaigų vadovus, teigė, kad dėl iškilusių problemų dar susitiks su kiekvienu asmeniškai, ir kvietė problemų „neslėpti po gražiais dalykais, kad jos vieną dieną nesprogtų“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.