Mokinio krepšelis pasieks ir neformalųjį ugdymą?

mokinio_krepselisVyriausybė pritarė Švietimo ir mokslo ministerijos parengtam Vaikų neformaliojo švietimo finansavimo modelio aprašui. Siūlomo finansavimo modelio esmė – neformaliajame ugdyme įdiegti mokinio krepšelio principą („pinigai paskui vaiką“).

Nuotr. Didesnius krepšelius gautų formalųjį švietimą papildančio ugdymo programas lankantys vaikai.


Mokiniui, baigusiam neformaliojo švietimo programą, valstybės ar aukštųjų mokyklų nustatyta tvarka gali būti pripažįstamas asmens tam tikros srities įgytos papildomos kompetencijos. Manoma, kad šie pakeitimai leistų per keletą metų pasiekti, kad pasirenkamajame ugdyme dalyvautų 50 proc. visų mokinių - tai būtų dvigubai daugiau negu dabar (apie 20 proc.).  

Neformaliojo vaikų švietimo programos naujame modelyje skirstomos į 2 grupes. Pirmoji –  įgyvendinama būreliuose, studijose, klubuose ir pan. Antroji – formalųjį švietimą papildančios ugdymo programos, kurių tikslas – sistemingai gilinant tam tikros srities žinias, gebėjimus ir įgūdžius, suteikti asmeniui papildomas kompetencijas. Jas įgyvendintų dailės, muzikos, sporto, meno mokyklos. Šias programas mokyklos diegtų pagal bendrąsias programas, parengtas kartu su asociacijų atstovais bei patvirtintas Švietimo ir mokslo ministerijos.     
 
Dar svarstoma, koks galėtų būti vadinamojo krepšelio dydis. Siūloma nustatyti skirtingus fiksuotus krepšelių dydžius. Didesnius krepšelius gautų formalųjį švietimą papildančio ugdymo programas lankantys vaikai. Lėšas pasirenkamajam vaikų švietimui galės gauti visi akredituoti teikėjai, nepriklausomai nuo jų juridinio statuso. Kas trejus metus būtų privaloma programų akreditacija.  

Švietimo ir ministerijos nuomone, naujas modelis padidintų pasirenkamojo švietimo prieinamumą, paskatintų pasirenkamojo švietimo programų įvairovę ir kokybę, sudarytų galimybę vaikams ir jų tėvams rinktis įdomius ir aktualius užsiėmimus. 2012 metais modelį planuojama įdiegti visoje Lietuvoje.

Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Vyda Pranckevičienė krepšelio modelį vertina teigiamai, jeigu lėšos jam nebus „nurėžiamos“ iš savivaldybės biudžeto, o ateis per tikslines dotacijas iš ministerijos.

Mūsų rajone Meno mokyklą bei Jaunimo kūrybos ir sporto centrą remia savivaldybė, už ugdymo paslaugas moka ir mokinių tėvai.

Jaunimo kūrybos ir sporto centro direktorė Roma Paškevičiūtė teigė, jog krepšelio laukia seniai: „Gal dešimt metų girdime planus, kad reikėtų įdiegti krepšelį, tačiau šįkart galbūt į jį būtų įtrauktos ne tik algos, tačiau ir išvykos į varžybas.“ Šiuo metu išvykos į varžybas yra padengiamos iš pajamų, gautų iš vaikų tėvų už moksleivių ugdymą.

Kaip žinoma, prie neformaliojo ugdymo priskiriami ir darželiai, juose krepšelio modelis pradės veikti jau nuo Naujųjų metų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.