Amatų diena - dar viena skaidri darganoto rudens akimirka

mokinesLapkričio 10 dieną Kidulių pagrindinėje mokykloje buvo surengta Amatų diena.  Kaip teigė direktorės pavaduotoja ugdymui Gražina Bartkuvienė, mokykloje jau susiformavusios popamokinio darbo tradicijos, vyksta mokinių pamėgti renginiai, kuriuose noriai lankosi ir mokinių tėveliai, ir Kidulių bendruomenės nariai. Šiemet daug dėmesio buvo skirta po pamokinės pažintinės ugdomosios veiklos organizavimui.

Nuotr. Technologijų mokytoja Džiuljeta Pečiūnaitytė ir jos vadovaujami mokiniai nuvėlė ilgus spalvingus karolius.

Pasak G.Bartkuvienės, Amatų dienos metu mokykla buvo padalyta į aštuonias edukacines zonas, kuriose vyko skirtingi užsiėmimai. Pirmosios  edukacinės zonos šeimininke tapo buvusi mokyklos dailės mokytoja, tautodailininkė Julija Macijauskienė, kuri mokiniams pademonstravo juvelyrinę karpinių techniką ir pamokė karpymo pagrindų. Keturias valandas tautodailininkė bendravo su mokyklos mokiniais ir dalijosi savo talentu. Ji džiaugėsi, kad mokiniai noriai mokėsi ir domėjosi šia meno rūšimi. Šios moters darbai žinomi ne tik Kiduliuose. Tautodailininkės teminės parodos buvo surengtos Šakių viešojoje bibliotekoje, išleistas liaudies dainų rinkinys, iliustruotas jos karpiniais. Iki šiol visi prisimena Kidulių miestelio jubiliejinės šventės metu senojoje dvaro kalvėje vykusią įspūdingą jos darbų parodą „Avilys“.
 
Kitoje edukacinėje zonoje įsitaisė pynimo studija, kuriai vadovavo Aivija Buragienė. Ši studija sulaukė didelio mokinių susidomėjimo, ypač dėl greitų darbo rezultatų, nes čia jau pirmąją valandą šalia vadovės eksponuotų darbų puikavosi ir pačių mokinių sukurtos kalėdinės puokštės, vainikėliai. A. Buragienė pasakojo, kad mokiniai domėjosi, noriai dirbo. Ji pasidžiaugė, kad galėjo trumpam sugrįžti į savo buvusią mokyklą, kurioje dabar mokosi ir jos sūnus.

Didelio susidomėjimo susilaukė ir patyrusio žvejo, mokyklos darbininko Algio Petraičio paskaita apie žvejybos ypatumus. Į žvejybos edukacinę zoną veržėsi ne tik berniukai, bet ir mergaitės. Akį traukė žvejybos įrankiai, spalvingos blizgės. A.Petraitis noriai dalijosi savo patirtimi, mokė mokinius tinkamai pasirinkti ne tik žvejybos priemones ir masalus, bet sakė, kad labai svarbu, kur žvejosi ir koks tą dieną bus oras. Mokiniams patiko jo paskaita, o įgytų žinių tikrai prisireiks gyvenime.

Kulinarijos zonoje karaliavo anglų kalbos mokytoja Oksana Ambrutienė. Šios grupės darbo rezultatas buvo mokinių iškeptas didžiulis „Skruzdėlynas“. Mokytoja ypač gyrė 6 ir 7 klasių berniukus. Neveltui sakoma,  kad geriausi kulinarai yra vyrai.

Technologijų kabinete buvo įsikūrusi gaminių iš vilnos studija, kuriai vadovavo technologijų mokytoja Džiuljeta Pečiūnaitytė. Jos vadovaujami mokiniai nuvėlė ilgus spalvingus karolius ir su savo įspūdingu gaminiu įsiamžino nuotraukoje.

Dailės studijoje dirbo mokytoja Nijolė Gylienė. Mokiniai karpė, klijavo iš kartono mažas detales, kurios renginio pabaigoje virto įspūdinga erdvine figūra, kuri eksponuojama mokykloje.

Informacinių technologijų kabinete taip pat darbas virte virė. Ten įsitaisė mokyklos programuotojas Donatas  Žilaitis su grupe jo vadovaujamų mokinių. Mokiniai buvo supažindinti su braižymo kompiuteriu pagrindais, mokėsi dirbti su „Google Sketchup“ programa. Įsitikinome, kad informacines technologijas taip pat galime panaudoti kaip priemonę kūrybai, nes mokiniai sukūrė ne tik originalių darbų, bet ir pagilino turimas informatikos žinias.

Nenuobodžiavo ir pradinių klasių mokinukai. 2 - 3 klasės mokiniai apsilankė Jurbarko duonos kepykloje ir stebėjo duonos kepimo procesą, o likusieji mokykloje sukūrė daug gražių netradicinių darbelių ir papuošė savo klases.

Amatų diena mokykloje pavyko. Kaip informavo pavaduotoja ugdymui, kitais metais planuojama įsteigti dar daugiau edukacinių zonų su dar įvairesne veikla ir pakviesti įdomių žmonių, kurie galėtų pasidalyti su mokiniais savo sukaupta patirtimi ir kūrybiniais sugebėjimais. Tokie renginiai padeda ugdyti mokinių saviraišką, atrasti slypintį talentą, be to formuojami įgūdžiai, kurie gali būti labai naudingi jauno žmogaus gyvenime. G.Bartkuvienė džiaugiasi, kad Amatų diena - dar viena  skaidri darganoto rudens akimirka, padovanota visai mokyklos bendruomenei.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.