Ar pokalbis sugrąžins aštuntoką į mokyklos suolą?

suolasAsta GVILDIENĖ

Gruodžio 30 dieną rajono savivaldybėje vyko Vaiko minimalios ir vidutinės priežiūros priemonių parinkimo komisijos posėdis, kuriame buvo svarstomos Gelgaudiškio specialiosios mokyklos aštuntoko elgesio ir pamokų nelankymo priežastys. Tenka tik apgailestauti, kad pats moksleivis ir jo tėvas į posėdį neatvyko, tačiau apie priimtą minimalios priežiūros priemonių taikymą jiems nuspręsta pranešti asmeniškai.

Moksleivio klasės vadovė Lionė Gabartienė pasakoja, kad iki praėjusių metų pavasario mokinys elgėsi patenkinamai ir pamokas lankė mažai praleisdamas, tačiau vėliau jo elgesys labai pasikeitė. Aštuntokas ne tik nelanko mokyklos, bet ir atvykęs į ją elgiasi konfliktiškai ne tik su bendraamžiais, bet ir su pedagogais. Blogiausia, kad neigiamą įtaką daro savo jaunesniajam broliui, kuris mokosi toje pačioje mokykloje, išsiveda jį iš pamokų, atitraukia nuo veiklos.
 
Gelgaudiškio specialiosios mokyklos direktorės pavaduotojos ugdymui Genės Žilinskienės teigimu, mokinys į pastabas nereaguoja, nuolatinis mokyklos psichologės Dalės Kasperavičienės ir socialinės pedagogės Rūtos Jurkšaitienės darbas didesnio poveikio nepadaro. Aštuntoko elgesys buvo svarstytas mokyklos minimalios vaiko priežiūros prevencinės grupės drausmės komisijos susirinkime ir jis buvo įspėtas dėl pamokų nelankymo, netinkamo, grubaus elgesio su kitais mokiniais bei asmens higienos normų nesilaikymo.

Klasės vadovė sako, kad palaikomas nuolatinis ryšys su mokinio tėvais: nuolat kalbamasi telefonu, lankomasi namuose. Jos pastebėjimu visos problemos kyla dėl to, kad mamos ir tėvo nuomonė vaikų auklėjimo klausimais labai skirtinga. „Tėvų nesutarimai daro didelę įtaką vaikams. Iš vaikų elgesio galima suprasti, kad namuose kažkas negerai – tai parodo jų elgesys. Jie arba neatvyksta į pamokas, arba būna irzlūs, jautriai reaguoja į aplinką“, - pasakoja L.Gabartienė.

Posėdyje dalyvavusi mama patvirtino, kad su vaikais nesusitvarko ir šie jos neklauso, kad berniukams autoritetas yra tėvas ir tik jis gali daryti įtaką vaikams, skatindamas lankyti mokyklą. Tam pritarė ir Vaiko minimalios ir vidutinės priežiūros priemonių parinkimo komisijos koordinatorius Elvydas Pauliukėnas, kuris teigė, kad po pokalbio su tėvu vienas sūnus sėkmingai lanko Šakių „Aukuro“ pagrindinę mokyklą ir dėl pamokų praleidinėjimo pastabų jau neturi. „Būtų gerai, kad tėvas pakalbėtų ir su kitu sūnumi, įtikindamas jį lankyti mokyklą kol jam sueis 16 metų. Labai jo laukėme posėdyje, nes buvome susitarę apie tai pakalbėti. Deja, nepasirodė.“, -  apgailestavo E.Pauliukėnas.

Rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Bronė Valaitienė teigia, kad ši šeima yra socialinės rizikos šeimų apskaitoje, nuolat lankoma seniūnijos socialinių darbuotojų, jai teikiama socialinė parama. Pasak B.Valaitienės, lankantis šeimoje pastebėta, kad vaikino elgesys nuolat keičiasi: kartais būna kalbus, noriai reiškia savo nuomonę, kartais elgiasi grubiai ir agresyviai, aiškiai parodydamas, kad mamos nuomonė jam nesvarbi. Jos manymu, jei kas gali daryti įtaką aštuntoko elgesiui – tai tik tėvas, nes jo vienintelio šeimoje vaikai klauso ir prisibijo.

G.Žilinskienė informavo, kad nepažangiam mokiniui visos taikytos poveikio priemonės rezultatų nedavė. Jis ir toliau užsispyręs, kategoriškas, visais sprendžiamais klausimais laikosi savo neginčijamai negatyvios nuomonės. Mama pripažįsta, kad aštuntokas paskutiniu metu tiesiog nesukalbamas. Jis ne tik nelanko mokyklos, bet ir piktybiškai gadina namų turtą, vagiliauja iš mamos. Dėl tokio elgesio buvo ne kartą kreiptasi į policiją, nepilnamečių inspekciją, galiausiai į Vaiko minimalios ir vidutinės priežiūros priemonių taikymo komisiją.

Komisijos pirmininkas Juozas Puodžiukaitis ir komisijos nariai: rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Bronė Valaitienė, Gelgaudiškio specialiosios mokyklos direktoriaus pavaduotoja Genė Žilinskienė, komisijos koordinatorius Elvydas Pauliukėnas ir aštuntoko mama vienbalsiai priėmė sprendimą taikyti šias minimalios priežiūros priemones: įpareigoti moksleivį lankyti pamokas 2010 – 2011 mokslo metais ir, kol bus reikalinga, Gelgaudiškio specialiosios mokyklos psichologės Dalės Kasperavičienės konsultacijas. Informaciją apie vaiko minimalios priežiūros priemonių vykdymą komisijos pirmininkui pavesta teikti klasės auklėtojai L.Gabartienei.  

Apie šį nutarimą nelankantį mokyklos ir į posėdį neatvykusį aštuntoką bei jo tėvą komisijos pirmininkas ir koordinatorius informuos asmeniškai. Tikimasi, kad vaikino tėvas įkalbės savo sūnų lankyti mokyklą kol jam sueis 16 metų.

Laikas parodys, ar asmeninis pokalbis su tėvu padės aštuntoką sugrąžinti į mokyklos suolą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.