Iki siekio tapti gimnazija liko vienas žingsnis

salnaitisAsta GVILDIENĖ

Kovo 21 – 25 dienomis Griškabūdžio vidurinėje mokykloje lankysis Švietimo ir mokslo ministerijos sudaryta akreditacijos komisija. Jei mokykla atitiks du trečdalius ministerijos nustatytų kriterijų, nuo rugsėjo 1 dienos ji bus reorganizuota į gimnaziją.

Nuotr. „Juk ne šventieji puodus lipdo“, - juokiasi direktorius, paklaustas, ar ne per daug užsimojo, kad mokykla taptų gimnazija.

Švietimo ir mokslo ministerijos sprendimu ateityje nebeliks vidurinių mokyklų, tik gimnazijos, progimnazijos ir pradinės, taigi, norint išlikti vidurine, reikia akredituotis. Pavadinimas „gimnazija“ reikš ne prestižą, bet ar mokykla teiks vidurinį išsilavinimą, ar ne. Paprasčiau pasakius, progimnazija - tai aštuonmetė mokykla.

Rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus duomenimis, Griškabūdžio vidurinė mokykla surinko reikiamą balų skaičių ir buvo pasiūlyta apskričiai kaip tinkama akredituotis. Marijampolės apskritis Švietimo ir mokslo ministerijai akredituotis teikė tris Šakių rajono mokyklas – Lukšių, Griškabūdžio ir Gelgaudiškio. 2010 metų rugsėjo 1 dieną Lukšių Vinco Grybo vidurinė mokykla buvo reorganizuota į gimnaziją, o šių metų sausio mėnesį  Lietuvos Respublikos  Švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus įsakymu, Griškabūdžio vidurinė mokykla įtraukta į 2011 metų akreditavimo planą.
 
Pasak Griškabūdžio vidurinės mokyklos direktoriaus Arūno Šalnaičio, akreditacijai mokykla atliko didelius parengiamuosius darbus: atnaujinta ugdymo aplinka, kabinetai aprūpinti naujomis mokymo priemonėmis, vadovėliais, visuose kabinetuose įrengtos kompiuterizuotos mokytojų darbo vietos su projektoriais, suremontuota valgykla, technologijų kabinetai, mokykloje įrengtas Akmenų muziejus. „Per pastaruosius metus labai pagerėjo metodinė veikla, pakilo vadovų kvalifikacija, pagyvėjo savivalda, išaugo parama moksleiviams, mokyklos gyvenimo aktualijomis domisi vis daugiau žmonių, - džiaugėsi mokyklos direktorius. - Dabar beliko nesuklupti kovo 21 – 25 dienomis, kai savo pasirengimą turėsime įrodyti  vertinimo grupei.“

A.Šalnaičio manymu, gimnazijos statusas mokyklai labai svarbus. Jis ir toliau leistų teikti šių apylinkių vaikams vidurinį išsilavinimą, padėtų pritraukti mokinius į baigiamąsias klases, užtikrintų nuoseklų darbą ir stabilumą. „Jei mokykla nebūtų šiais metais reorganizuota į gimnaziją - jos ateitis būtų gana miglota“, - prasitarė direktorius.

Gimstamumas kiekvienais metais visoje Lietuvoje sparčiai mažėja. Juk nebus taip, kad šalyje visai neliks vidurinių mokyklų. Tikriausiai, kažkada teks taikytis ir prie mažėjančio mokinių skaičiaus, todėl gal neverta mokinių skaičiaus prognozuoti į labai tolimą ateitį, negu pajėgiame: dar ne kartą keisis ne tik šalies situacija, bet ir vyriausybės sprendimai.

Šiuo metu Griškabūdžio vidurinė mokykla gali užtikrinti reikalaujamą mokinių skaičių.  Šiais mokslo metais čia mokosi 404 mokiniai: 11 klasėse – 44, o 12 – 39 moksleiviai. Ar Griškabūdžio vidurinė mokykla pajėgi užtikrinti reikiamą mokinių skaičių ir po penkerių metų? Mokyklos direktorius įsitikinęs, kad po penkerių metų mokinių skaičius vyresnėse klasėse nedaug pasikeis, nes mokykla gaus neblogą „injekciją“ iš aplinkinių mokyklų.

Gimnazija užtikrintų, kad Griškabūdžio miestelis neišnyks, vadinasi, garantija dėl ateities mokinių skaičiaus bus didesnė, nei daugelyje kitų atokiau esančių rajono mokyklų.  A.Šalnaičio įsitikinimu, Griškabūdžio vidurinė mokykla tikrai ne per daug užsimojo siekdama gimnazijos statuso. „Juk ne šventieji puodus lipdo“, - juokiasi direktorius, džiaugdamasis rajono valdžios, kitų bendrojo lavinimo mokyklų direktorių, mokinių tėvų ir visos bendruomenės palaikymu. „Be visuotinio palaikymo tokių aukštų tikslų pasiekti tikrai neįmanoma, - pabrėžė jis.

Puiku, jei rajone turėsime dar vieną vidurinio ugdymo programą vykdančią mokymo įstaigą, keliančią mūsų rajono prestižą. Tai būtų puikus paskatinimas nesnausti ir kitoms mokymo įstaigoms, ypač Gelgaudiškio vidurinei mokyklai. Juk po saule vietos visiems užteks.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.