Atkreipė dėmesį į patyčių problematiką

gyva_sypsenaKovo 21-27 dienomis visos mūsų rajono švietimo įstaigos dalyvavo akcijoje „Savaitė BE PATYČIŲ“ ir kvietė į renginius, atkreipiančius dėmesį į agresyvų vaikų elgesį, į patyčias ir pažeminimus, kuriuos tenka patirti mūsų šalies moksleiviams.

Nuotr. Šakių „Aukuro“ pagrindinės mokyklos mokiniai akciją „Savaitė BE PATYČIŲ“ užbaigė draugiška šypsenėle.

Nors ne vienas į tokias akcijas žiūri gan skeptiškai ir nepatikliai, tačiau pripažįsta, kad  nesityčioti, neprasivardžiuoti, neskriausti mažesnių, gerbti draugus reikia mokytis nuo pirmųjų dienų darželyje, mokykloje. Kad patyčios netaptų tarp mūsų kaip piktžolės, su vaikais reikia nuolat kalbėtis, mokyti juos, kaip reikia elgtis, aiškinti, kas yra gerai, o kas blogai.

Šakių „Aukuro“ pagrindinės mokyklos bendruomenė aktyviai dalyvavo  akcijoje „Savaitė BE PATYČIŲ“, tikėdamasi sumažinti patyčių atvejus, vykstančius klasėse.  Čia vyko filmų „Klasė“, „Nekentėk savyje“, „Visi nepastebėti vaikai“, „Tiltai“, „Tavo pasirinkimas“  peržiūra ir jų aptarimas, buvo vedamos klasių valandėlės patyčių prevencijos tema.
 
1 - 4-ose klasėse vyko „Gerų darbų savaitė“, buvo vedami pokalbiai apie saugų internetą ir internetines patyčias. Pertraukų metu mokyklos koridoriuose kylantį mokinių šurmuliavimą slopino nuotaikinga muzika, sklindanti iš pirmo aukšto fojė, priešsmurtinės grupės mokinių organizuojami įvairūs žaidimai ir konkursai. Čia visi buvo lygūs, draugiškai nusiteikę.

Šakių „Aukuro“ pagrindinės mokyklos socialinė pedagogė Astra Ilgūnaitienė pasakojo, kad mokiniai aktyviai piešė piešinius ir plakatus: vienus siuntė respublikiniam konkursui, kitais papuošė mokyklos sienas. Buvo įrengta „Paguodos pašto“ dėžutė nedrįstantiems atvirai kalbėti apie patiriamą priekabiavimą. Visą savaitę mokiniai rišo draugystės apyrankes ir noriai dovanojo jas savo draugams.

Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos bendruomenė, pasak socialinės pedagogės Rimos Stepaitienės, taip pat organizavo nemažai veiklų, skirtų patyčių prevencijai. Buvo paskelbta Draugiškos gimnazijos bendruomenės deklaracija, etikos ir dailės pamokų metu mokiniai kūrė plakatus tema ,,Vaikai, gyvenkime draugiškai!”. Mokyklos  vestibiulyje buvo surengta geriausių darbų paroda.

5 - 9 klasių mokiniai vaidino patyčių situacijas bei ieškojo būdų, kaip jas išspręsti pačiu tinkamiausiu būdu. Gimnazijos bibliotekos skaityklos vedėja A.Povilaitienė ir socialinė pedagogė R.Stepaitienė vedė užsiėmimus ,,Saugaus interneto akademija“. Jų metu mokiniai žiūrėjo ir aptarė filmuotus vaizdelius apie internetinėje erdvėje tykančius pavojus bei asmens duomenų apsaugos svarbą.

Siesartėnų pagrindinės mokyklos bendruomenė akcijos metu skatino toleranciją, pagarbius ir draugiškus santykius, kuriant saugią mokyklą be patyčių. Čia lankėsi teisėsaugos pareigūnai, rajone vykdantys naują renginių ciklą „Dekalogas ir įstatymas“. Šakių policijos komisariato Prevencinio poskyrio vyresnioji specialistė Vida Kutkaitytė, Šakių rajono apylinkės prokuratūros prokuroras Linas Frančiakas ir Slavikų klebonas Darius Sruoginis priminė jaunimui ne tik Lietuvos Respublikos įstatymus, bet ir dešimt Dievo įsakymų, kalbėjo apie mokinių pareigas ir atsakomybę.

Kai kuriose švietimo įstaigose akcija prasidėjo savaite anksčiau, nes buvo piešiami ir siunčiami piešiniai akcijos konkursui „Patyčios gali liautis“, kuriame dalyvavo net 1200 mokinių iš visos Lietuvos. Čia sėkmė lydėjo Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleivę Saulę Starkauskaitę (mokytoja Audronė Vorevičienė), kurios piešinys „Kelias į laimę“ 8 – 12 klasių mokinių tarpe užėmė penktąją vietą.

Šakių „Žiburio“ gimnazijos socialinė pedagogė Ligita Kajackienė dar iki akcijos „Savaitė BE PATYČIŲ“ pradžios atliko moksleivių apklausą apie patyčių paplitimą gimnazijoje. Buvo surengtos diskusijos prie apskrito stalo, kuriose dalyvavo ir gimnazistai, ir mokytojai. Bendruose pokalbiuose buvo ieškoma būdų, ką daryti, kad patyčių tarp jaunimo sumažėtų.

Nors praėjusią savaitę Griškabūdžio vidurinėje mokykloje lankėsi akreditacinė vertinimo komisija, bendruomenės gyvenimas virė. Moksleiviai aktyviai prisijungė prie visoje Lietuvoje vykstančios „Savaitės BE PATYČIŲ“ renginių. Pirmadienį pirmojo aukšto koridoriuje buvo galima pasigrožėti piešinių apie meilę ir draugystę paroda. Antradienis buvo ypatingas, nes kiekvienas galėjo susikurti išskirtinę šukuoseną ir pademonstruoti ją draugams. Trečiadienį takas į mokyklą sužydėjo įvairiaspalvėmis, pačių pagamintomis gėlėmis, kurias visi draugiškai sukūrė per klasių valandėles, kalbėdamiesi apie draugystę, apie mokyklą be patyčių. Ketvirtadienį visa mokykla dainavo bendrą dainą „Kai vienas už visus“. Na, o penktadienį mokiniai ir mokytojai palaikė „Vaikų linijos“ iniciatyvą ir dalyvavo akcijoje, kurioje reikėjo suformuoti šypsenėlę iš žmonių.

Beje, „Šypsenėlės“ akcija vainikavo savaitės renginius visose akcijoje „Savaitė BE PATYČIŲ“ dalyvavusiose mokyklose. Reikia tikėti, kad patyčios gali liautis ne tik akcijos metu. Pradėtas darbas, gali būti tęsiamas panašiais renginiais ir toliau. Juk akcijos „Savaitė BE PATYČIŲ“ tikslas ne tik atkreipti dėmesį į patyčių problemas, bet ir ieškoti jų sprendimo būdų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.