Panoviuose pradinės klasės išliks

eikeviciusAsta GVILDIENĖ

Kovo 31 dieną vykusiame rajono savivaldybės tarybos posėdyje išimties tvarka buvo patvirtintas Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos Panovių pagrindinio ugdymo skyriaus dviejų pradinių klasių komplektų skaičius. Nors rajono savivaldybė tam lėšų negali skirti, tačiau Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos direktorius Romas Eikevičius surado  išeitį.

Nuotr. Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos direktorius Romas Eikevičius surado  išeitį, kaip sutaupyti trūkstamus 100 tūkstančių litų, kad Panovių pagrindinio ugdymo skyrius išgyventų.

Vadovaudamasi rajono savivaldybės tarybos sprendimu „Dėl ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupių ir pradinio, pagrindinio bei vidurinio ugdymo klasių komplektavimo tvarkos aprašo tvirtinimo“, rajono savivaldybės taryba savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus teikimu kasmet iki kovo 31 dienos patvirtina naujiesiems mokslo metams priešmokyklinio ugdymo grupių ir pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo klasių komplektavimą visose rajono savivaldybei priklausančiose mokyklose ir darželiuose.
 
Vieną pradinių klasių jungtinį komplektą turėtų sudaryti mažiausiai 10 mokinių, o Panovių pagrindiniame skyriuje 2011 – 2012 metams planuojamas viename komplekte 8, o kitame - 9 mokinių skaičius. Pasak Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos Vydos Pranckevičienės,  atsižvelgiant į tai, kad vaikų skaičius keletą ateinančių metų bus panašus, reikėtų padaryti išimtį ir leisti pradinei mokyklai gyvuoti.

Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos direktorius kalbėjo, kad pagal planuojamą tendenciją, jog trejus metus vaikų skaičius Panovių pagrindinio ugdymo skyriuje nemažės, vienareikšmiai jį reikėtų palaikyti. „Kadangi skyrius priklauso gimnazijai, kurios biudžetą sudaro daugiau nei 1 mln. litų, - kalbėjo R.Eikevičius. – Čia būtų galimybė sutaupyti trūkstamus 100 tūkstančių litų, kad Panovių pagrindinio ugdymo skyrius išgyventų.“ Tačiau visiems aišku, kad taupant vienur, kažką reikia mažinti kitur. Šiuo atveju, sutaupyti trūkstamus pinigus būtų galima nepilnai nevykdant visas numatytas mokinio krepšelio funkcijas, kas jau seniai vyksta visoje Lietuvoje, nes tik iš mokinio krepšelio mažose mokyklėlėse nėra galimybės išgyventi.

Rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius palaikė Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos direktoriaus pasiūlymą – patiems sutaupyti reikalingas lėšas, informuodamas savivaldybės tarybos narius, kad Panovių pagrindinio ugdymo skyrius jau šiandien taupo lėšas, persikeldamas į Panovių vaikų darželio patalpas. „Tai pats geriausias ir taupiausias variantas, nes nereikia kurti krosnių visame senosios mokyklos pastate, o darželyje vietos visiems užtenka“, - aiškino meras.

Panovių ir aplinkinių kaimų pradinių klasių mokinių tėvai, kurių vaikai mokosi Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos Panovių pagrindinio ugdymo skyriuje yra patenkinti čia dirbančiais mokytojais bei mokyklos sudarytomis mokymosi sąlygomis, todėl jie kreipėsi į LR Švietimo ir mokslo ministrą Gintarą Steponavičių, Šakių rajono savivaldybės merą Juozą Bertašių, Švietimo ir sporto skyriaus vedėją Vydą Pranckevičienę, Švietimo komiteto pirmininkę Ramutę Alytę Bastienę bei Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos direktorių Romą Eikevičių, prašydami patvirtinti du pradinių klasių komplektus, nes, atsižvelgiant į vaikų skaičių Panovių vaikų darželyje, pradinukų skaičius mokykloje turi tendenciją augti.

Mokinių tėvai motyvuoja, kad kita artimiausia mokykla yra tik už 15 kilometrų ir daugeliui pradinukų, kad ją pasiektų laiku, tektų keltis apie 6 valandą ryto. Kadangi pamokos jiems baigiasi apie 12 valandą, o autobusiukas į namus veža tik apie 15 valandą, tad tris valandas po pamokų jie būtų neužimti. Visi žinome, kad neturėdami ką veikti, vaikai visko prisigalvoja. Didelė tikimybė, kad jie ne tik patys gali tapti vyresniųjų vaikų patyčių objektu, bet ir patys prisiišdykauti. Be to, tėvai nuogąstauja, kad pradinukams būtų sunku laikytis nustatyto režimo. Kad vaikai išsimiegotų ir pailsėtų, juos reikėtų guldyti apie 20 valandą, kai saulė dar nenusileidusi, o gyvenimas kaime dar virte verda.  

Rajono savivaldybės vicemeras Algimantas Damijonaitis patikino, kad, mažėjant vaikų skaičiui, visoje Lietuvoje yra mokyklų, negalinčių išgyventi 100 procentų vykdant visas aštuonias mokinio krepšelio funkcijas. Jis pritarė Panovių pagrindinio ugdymo skyriaus išlaikymui, juo labiau, kad, pasak vicemero, nuo 2012 metų planuojamas pradinukų skaičiaus augimas šioje mokykloje. Todėl nereikėtų tėvų laikyti psichologinėje įtampoje, svarstant, į kurią mokyklą leisti mažuosius, skaičiuojant, kokios išlaidos prisidėtų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.