Ministras spėjo ir švietimo aktualijas aptarti, ir krepšinį pažaisti

steponavicius2Asta GVILDIENĖ

Balandžio 7 dieną mūsų rajone lankėsi švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius, jo patarėjas Albertas Lakštauskas ir švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento vyriausiasis specialistas Jonas Vaščėga. Ministerijos vadovas susitiko su rajono švietimo įstaigų vadovais, lankėsi mokyklų bendruomenėse, aptarė švietimo aktualijas ir savo vizitą mūsų rajone baigė krepšinio varžybomis.

Nuotr. G.Steponavičius pristatė ministerijos veiklos prioritetus, kalbėjo apie jų įgyvendinimą, pasidžiaugė vienais geriausių Lietuvoje rajono ugdymo įstaigų moksleivių pasiekimais.

Rajono savivaldybės salėje G.Steponavičius pristatė ministerijos veiklos prioritetus ir kalbėjo apie jų įgyvendinimą, pasidžiaugė vienais geriausių Lietuvoje rajono ugdymo įstaigų moksleivių pasiekimais. „Tai paneigia mitą, kad mokiniai gerai išmokomi tik didmiesčiuose, pasitelkiant repetitorių pagalbą, - kalbėjo švietimo ir mokslo ministras. – Jūs įrodėte, kad mokiniai gali būti gerai paruošiami ir nedidelėse rajono bendrojo lavinimo mokyklose.“
 
G.Steponavičiaus apsilankymo tikslas - padiskutuoti su švietimo įstaigų vadovais apie vidurinių mokyklų tinklą, būtinybę atnaujinti švietimo ugdymo turinį ir popamokinę mokyklų veiklą, pasikalbėti dėl didžiausio iššūkio – mažėjančio mokinių skaičiaus. Kalbėdamas apie švietimo įstaigų tinklo pertvarkymą, ministras pabrėžė, kad visada reikia vadovautis sveiku protu, nepriimti skubotų sprendimų, kad labai atsakingas vaidmuo visame šiame procese tenka savivaldybių taryboms. Jis nepraleido progos pasidžiaugti gerais Griškabūdžio vidurinės mokyklos rezultatais, leidusiais reorganizuotis ir tapti gimnazija. Skatino mokyklas priimti progimnazijos statusą, nuramindamas, kad jokių kliūčių ir sudėtingų procedūrų tam nebus. Mokyklos bendruomenėms, išreiškusioms tokią valią, bus uždegta žalia šviesa.

Nors direktorių tarybos pirmininkas Vytautas Strolys visų rajono direktorių vardu pareiškė, kad nei viena mokykla nenori „susimažinti“ iki progimnazijos, tačiau Šakių „Aukuro“ pagrindinės mokyklos direktorius Rolandas Kučiauskas drąsiai išreiškė savo nuomonę, kad jo vadovaujamoje mokykloje labai rimtai yra svarstoma galimybė tapti progimnazija.

Švietimo ir mokslo ministras informavo, kad jau patvirtintos naujos ugdymo programos, orientuotos į moksleivių gebėjimų, interpretacijos ir kūrybiškumo ugdymą, o ne faktologijos reikalavimus ir tekstų kalimą. Jis pabrėžė, kad mokyklose turi būti skatinamas mokinių savarankiškumas ir sugebėjimas mąstyti, o ne vadovėlių medžiagos atkartojimas, kuo labiausiai atsiliekame nuo kitų Europos Sąjungos šalių švietimo įstaigų.

G.Steponavičiaus manymu, labai svarbus grįžimas prie popamokinės veiklos. Tam numatytas ir atskiras finansavimas – kiekvienam mokiniui 100 litų per mėnesį, kad jis galėtų pasirinkti ir lankyti norimus būrelius. Šiuo metu po pamokų yra užimti tik 10 procentų moksleivių. Švietimo ministras išreiškė norą, kad jų būtų bent 50 procentų. Atitraukti vaikus nuo žalingų pramogų, padidėtų jų užimtumas. Šis projektas turėtų startuoti jau nuo ateinančių mokslo metų pradžios, pasirenkant 4 ar 5 savivaldybes, kur būtų išbandytas šis neformalaus ugdymo modelis.

Pasak G.Steponavičiaus, artimiausiu metu bus patvirtinta vadovų kompetencijos patikrinimo metodika. Kadangi buvo apsispręsta neįvesti švietimo įstaigų vadovų kadencijų, jų kompetencija bus tikrinama atestacijos keliu, tikrinant mokyklas, kaip joms sekasi įgyvendinti ugdymo tikslus.

Susitikimo metu švietimo ministras atsakė į rajono ugdymo įstaigų vadovams rūpimus klausimus apie mokinio krepšelio dydį, naudojimo metodiką ir kriterijus, mokytojų galimybę pasinaudoti geltonuoju mokyklos autobusu, privalomą mokinių žinių patikrą ne tik po 10, bet ir po 5 ir 8 klasių. Ministro patarėjas A.Lakštauskas atsakė į klausimus, susijusius su vadovų darbo atlyginimu, akcentuodamas, kad norint išlaikyti tokį patį direktorių atlyginimų dydį be pamokų, būtų reikalingi papildomi pinigai, kurių šiuo metu tikrai neįmanoma rasti.

Vizito metu svečius lydėjo rajono meras Juozas Bertašius ir Seimo narys Mindaugas Bastys. Ministras aplankė mokyklos – darželio „Berželis“, „Aukuro“ pagrindinės mokyklos, „Žiburio“ gimnazijos bendruomenes Šakiuose ir nepraleido progos susitikti su Griškabūdžio vidurinės mokyklos mokytojais ir mokiniais, besidžiaugiančiais gimnazijos statusu. Bene pati džiugiausia žinia ta, jog šiemetiniai, jau šešiasdešimtosios laidos abiturientai turėtų gauti jau ne vidurinės mokyklos, o gimnazijos atestatus.

Ministras negalėjo išvykti iš mūsų rajono neįvykdęs savo pažado, kurį davė šių mokslo metų pradžioje, lankydamasis Lukšių Vinco Grybo gimnazijoje, sužaisti krepšinį su mokyklos krepšininkais. Draugiškose krepšinio 3x3 varžybose susitiko ministro G. Steponavičiaus ir Lukšių Vinco Grybo gimnazijos rinktinės komandos. Ministro komandoje žaidė Seimo narys Mindaugas Bastys bei ministro patarėjas Albertas Lakštauskas. Tačiau jiems nepavyko įveikti atkakliai nusiteikusių lukšiečių. Nors ministro komandos treneris - savivaldybės meras Juozas Bertašius bei vyr. teisėja – švietimo ir sporto skyriaus vedėja Vyda Pranckevičienė ir labai palaikė savo komandą, varžybas laimėjo Lukšių Vinco Grybo gimnazijos moksleiviai rezultatu 3:1.   

Po rungtynių svečiai buvo pakviesti pasirašyti ant simbolinių krepšinio kamuolių, kurie buvo padovanoti geriausiems gimnazijos krepšininkams, taip pat įrašyti keletą savo minčių gimnazijos svečių knygoje bei kartu nusifotografuoti „šeimyniniam“ mokyklos albumui. Lukšių Vinco Grybo gimnazijos bendruomenė dėkojo ministrui už suteiktą progą išbandyti savo jėgas ir drąsą su tokiais  garsiais žmonėmis, už gražų ir įdomų žaidimą bei nuostabias emocijas. G.Steponavičius, norėdamas atsirevanšuoti, pakvietė lukšiečius sužaisti Vilniuje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.