Baigiami vertinti abiturientų darbai

vertintojosAsta GVILDIENĖ

Nuo birželio 8 iki 14 dienos, net penkias darbo dienas, Šakių „Varpo“ vidurinėje mokykloje 14 lietuvių kalbos mokytojų iš visų rajono gimnazijų ir vidurinių mokyklų, išskyrus Šakių „Žiburio“ gimnaziją ir Plokščių vidurinę mokyklą, vertino abiturientų valstybinio lietuvių kalbos egzamino rašto darbus.

Nuotr. Vyresniosios vertintojos S.Burkšaitienė (kairėje) ir D.Aniulienė džiaugėsi, kad ką jau ką, o abiturientus rašyti rašinius mokytojai išmokė.

Dvylikai rajono mokytojų vadovauja vyresniosios vertintojos lietuvių kalbos mokytojos metodininkės -  Stasė Burkšaitienė iš Lukšių Vinco Grybo gimnazijos ir Danutė Aniulienė iš Gelgaudiškio vidurinės mokyklos. Jos informavo, kad abi balandžio mėnesį dalyvavo vertintojams skirtame dviejų dienų seminare Vilniuje, daug mokėsi ir tobulėjo.

Pasak S.Burkšaitienės, kiekvienais metais vertinti moksleivių darbų susirenka puiki lietuvių kalbos mokytojų komanda, dirbanti labai rimtai ir atsakingai. „Tai tikrai profesionalūs vertintojai, - pritarė jai D.Aniulienė. – Nors trys iš dvylikos mokytojų darbus taiso pirmus metus, bet jie, kaip ir visi kiti – praėjo visus mokymus ir išklausė instruktažus.“
 
Šiemet vertinimo komisija vertino 420 abiturientų valstybinio lietuvių kalbos egzamino rašto darbų – net 70 darbų daugiau nei praėjusiais metais. Tai, kaip teigė S.Burkšaitienė, nulėmė padidėjęs kandidatų ir sumažėjęs egzaminų centrų skaičius.

Kaip informavo vyresniosios vertintojos, abiturientai daugiau rinkosi rašinius nei teksto interpretacijas. Šiemet buvo pasiūlytos dvi rašinių temos „Kuo tautos praeitis svarbi dabarčiai“ ir „Kaip apie meilę kalbama lietuvių kultūroje“. Daugiausiai moksleivių rašė pirmąją temą, tačiau nemažai rinkosi ir samprotavimus apie meilę. S.Burkšaitienė džiaugėsi, kad ką jau ką, o rašinius mokytojos rašyti išmokė. Iš trijų interpretacijai pateiktų tekstų, abiturientai rinkosi Kristijono Donelaičio „Metus“ arba Bitės Vilimaitės „Akimirką sode“, beveik niekas nesiryžo interpretuoti Marcelijaus Martinaičio „Prisiminimo“ („Serbenta“).

Kaip ir praėjusiais, taip ir šiais metais abi mokytojos pastebėjo, kad labai negraži ir sunkiai įskaitoma moksleivių rašysena. „Šiuolaikinis jaunimas įpratęs klaviatūros mygtukus spaudyti, todėl neišlavina dailaus rašto, - mintimis dalijosi S.Burkšaitienė. – Daug smagiau skaityti tuos moksleivių darbus, kurie, kad ir silpnesni, bet parašyti gražiau“.

Ateinančių metų abiturientams ir visiems moksleiviams lituanistės palinkėjo daugiau skaityti ir mokytis reikšti savo mintis, nes tik apsiskaitęs moksleivis gali parašyti gerą rašinį. S.Burkšaitienė pabrėžė, kad lietuvių kalbos egzaminas – tai būtent tas egzaminas, kuris patikrina abituriento žinias, įgytas per visus 12 mokslo metų. „Klaidinga manyti, kad jei paskaitysiu 12 klasėje – tai tikrai viską išmoksiu, - sako ji. – Iš patirties galiu pasakyti, kad taip nėra - trūksta argumentų, trūksta minčių, tūksta inteligencijos.“

Taip pat primename, kad moksleivis, nesutinkantis su egzamino darbo įvertinimu, per tris dienas nuo rezultatų paskelbimo dienos gali teikti prašymą mokyklos direktoriui, kad jo darbas dar kartą būtų peržiūrėtas ir pakartotinai įvertintas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.