Griškabūdietės pasiūlymai sužavėjo Vyriausybę

kuraite2Gintarė MARTINAITIENĖ

Jau trečius metus organizuojamas projektas „Moksleiviai - į Vyriausybę“, kurio metu gabiausi šalies moksleiviai turi galimybę atlikti praktiką Vyriausybėje, pabendrauti su politikais, susipažinti su įvairių institucijų veikla. Tarp 30 laimingųjų šiais metais buvo ir Griškabūdžio gimnazijos abiturientė Milda Kuraitė. Griškabūdietė sako nesitikėjusi įveikti atranką, tačiau džiaugiasi tapusi projekto dalyve - viena iš „šešėlinės Vyriausybės“ narių.

Nuotr. M. Kuraitė (dešinėje), savaitę laiko praleidusi Vyriausybėje, sako, jog Švietimo ir mokslo ministras jai paliko itin draugiško ir šiuolaikiško žmogaus įspūdį.

Projekto „Moksleiviai į Vyriausybę“ tikslas – skatinti gabius baigiamųjų klasių moksleivius domėtis valstybės institucijų veikla, politikų darbu bei tapti aktyvesniais piliečiais. Lietuvos Respublikos vyriausybei bendradarbiaujant su moksleiviais bei jų organizacijomis, aktyviausi bei gabiausi jaunuoliai praėjusią savaitę atliko praktiką ministerijose ar Ministro Pirmininko tarnyboje. Jos metu buvo supažindinama su konkrečių institucijų veikla, įvairių departamentų kasdieniu darbu. Griškabūdžio gimnazijos abiturientė M. Kuraitė praktiką atliko Švietimo ir mokslo ministerijoje. Beje, nors projektas vyksta tik trečius metus, tačiau iš mūsų rajono kiekvienais metais dalyvavo po vieną gabų moksleivį – pirmiausiai Povilas Bakas, pernai Mantvydas Vaičiūnas, o šiais metais – M. Kuraitė.
 
M. Kuraitė, kaip ir kiti 30 projekto dalyvių, buvo atrinkta iš daugiau nei 240 kandidatų, norinčių pabuvoti Vyriausybėje. Griškabūdietė sako nesitikėjusi įveikti atranką, tačiau džiaugiasi galimybe dalyvauti projekte. Pagrindiniai atrankos kriterijai, pasak Mildos, aukštas metinių pažymių vidurkis, visuomeninė veikla, mokslo pasiekimai ir motyvacija, kodėl nori patekti. Mildai, ko gero, nei vieno iš šių dalykų netrūksta. Ji ne tik gerai mokosi, yra rajono jaunimo organizacijos „Apskritasis stalas“ pirmininkė, mokyklos moksleivių tarybos narė, bet ir daugelio renginių, konkursų dalyvė bei laimėtoja.

Atliekant taip vadinamąją praktiką Švietimo ir mokslo ministerijoje, M. Kuraitei labiausiai patiko tai, kad buvo atsižvelgta į dalyvių norus. Moksleiviai turėjo galimybę nuvykti į Nacionalinį egzaminų centrą, Ugdymo plėtros centrą. Be to, visiems dalyviams buvo suorganizuotas susitikimas su Ministru Pirmininku Andriumi Kubiliumi, kunigu Ričardu Doveika, grupės „G&G Sindikatas“ lyderiu Svaru. M. Kuraitei gana daug laiko teko pabendrauti su ministru Gintaru Steponavičiumi, kuris griškabūdietei pasirodė itin draugiškas, šiuolaikiškas. Pasirodo, Milda su ministru atrado ir bendrų interesų – jie klauso tą pačią muziką, patinka panašūs filmai. „Didžiausią įspūdį paliko tai, jog jau pačią pirmąją dieną dalyvavome Pagrindinio ir vidurinio ugdymo skyriaus posėdyje, kuriame buvo išklausyti pastebėjimai, pasiūlymai, į kuriuos ateityje turėtų būti atsižvelgta“, - pasakojo Milda. Bus į juos atsižvelgta, ar ne, parodys laikas, tačiau praėjusį penktadienį rajone viešėjusi Švietimo ir mokslo ministerijos Pagrindinio ir vidurinio ugdymo skyriaus vedėjo pavaduotoja Audronė Šuminienė mūsų rajono moksleivei negailėjo šiltų žodžių. Pasak jos, griškabūdietė iš kitų ypač išsiskyrė svariais, racionaliais pasiūlymais, kurie verti dėmesio. „Vyriausybėje stebėjosi, kaip tokio amžiaus žmogus gali teikti tokius siūlymus švietimo ugdymo srityje. Visi buvo tiesiog sužavėti“, - teigė A. Šuminienė. Pati Milda, paklausta, ką ji tokio pasiūlė posėdžio metu, teigė, jog ji tiesiog išsakė pastebėjimus - pradedant lytiniu švietimu mokyklose, baigiant kūno kultūros vertinimu vyresnėse klasėse, diskusijomis apie vadovėlius. Galbūt todėl Milda ir pasirinko šią ministeriją, nes turi ir žino ką pasakyti apie švietimo sistemą šalyje. „Pildydama anketą galėjau nurodyti vieną – tris ministerijas, kuriose norėčiau atlikti praktiką, tačiau parašiau vienintelę ŠMM ir man pasisekė, būtent į ją ir pakliuvau. Kodėl būtent ji? Tai aktualiausia jaunimui, mačiau ne vieną spragą švietimo sistemoje, todėl norėjau apie jas pasikalbėti su žmonėmis, kurie yra už tai atsakingi“, - pasirinkimo motyvus dėstė būsima abiturientė.

Nors projektas baigėsi tik prieš keletą dienų, Milda sako, kad jai dar sunku suvokti, jog visą savaitę turėjo progą būti šalia vienų svarbiausių žmonių Lietuvoje, stebėti, kaip vyksta darbas Vyriausybėje. „Liūdna, kad žiniasklaida suformavusi požiūrį, jog Vyriausybėje visi sėdi ir nieko neveikia, tačiau čia žmonės be galo daug dirba“, - mintimis dalijosi griškabūdietė. Pasak Mildos, „Moksleiviai į Vyriausybę“ jai davė nepakartojamą patirtį ir dar didesnį stimulą siekti savo tikslų. Jų, kaip galima suprasti, veikliai griškabūdietei netrūksta. Nors nuo septintos klasės ji mąstė apie lietuvių filologijos studijas, tačiau neseniai pradėjo galvoti apie komunikacijos, politologijos arba sociologijos mokslus. “Paguodai sau sakau, jog liko dar metai, tikiuosi apsispręsiu, kuriuo keliu pasuksiu. Vieną dalyką tikrai tvirtai žinau, kad liksiu ir studijuosiu Lietuvoje”, - kalbėjo M. Kuraitė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.