Rajono mokyklų būklė gerėja, tačiau yra dar daug trūkumų

suolas2Vykdant tiesioginę valstybinę visuomenės sveikatos saugos kontrolę, rugsėjo - lapkričio mėnesiais buvo tikrinamos Šakių rajono savivaldybės švietimo įstaigos. Kontrolės tikslas – įvertinti bendrojo lavinimo mokyklų atitiktį Lietuvos mokyklų higienos normų reikalavimams.

Nuotr. Klasės visose rajono bendrojo lavinimo mokyklose įrengtos pagal higienos normų reikalavimus, nors atstumas nuo pirmo suolo iki lentos kai kur dar vis išlieka neišsprendžiama problema.

Pasak Marijampolės visuomenės sveikatos centro vyr.specialistės ryšiams su visuomene Daivos Klimavičienės, kontrolė buvo atlikta 17 švietimo įstaigų: 4 gimnazijose, 4 vidurinėse mokyklose, 6 pagrindinėse mokyklose, 1 pagrindinio ugdymo skyriuje ir 3 pradinio ugdymo skyriuose. Vienuolikoje rajono švietimo įstaigų veikia ikimokyklinės - priešmokyklinės grupės. Tai Lekėčių, Plokščių vidurinėse, Beržynų, Kidulių, Paluobių, Siesartėnų, Slavikų, Žvirgždaičių, Sudargo Martyno Sederevičiaus pagrindinėse mokyklose, Griškabūdžio gimnazijos Barzdų pradinio ugdymo skyriuje ir Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos Panovių pagrindinio ugdymo skyriuje.

Lyginant su praėjusiais metais, D.Klimavičienės teigimu, rajono švietimo įstaigų higieninė būklė ženkliai pagerėjo. Tačiau atliekant visuomenės sveikatos saugos kontrolę nustatyti higienos normų neatitikimai. Mokslo metų pradžioje leidimo - higienos paso dar neturėjo: Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos Panovių pagrindinio ugdymo skyrius, Griškabūdžio gimnazijos Barzdų pradinio ugdymo skyrius, Šakių „Aukuro“ pagrindinės mokyklos Išdagų pradinio ugdymo skyrius ir Siesartėnų pagrindinė mokykla. Taip pat neįvykdytas rajono savivaldybės mero 2010 m. gruodžio 6 d. raštiškas įsipareigojimas šioje mokykloje 2011 m. pirmajame pusmetyje įrengti atskirą įėjimą į pašto skyriaus patalpas, esančias mokykloje.
 
Reikalavimų neatitinka dviejų rajono mokyklų apšildymas. Slavikų pagrindinė mokykla ir Kriūkų vidurinės mokyklos Petro Dumčiaus pradinio ugdymo skyrius vis dar apšildomi krosnimis. Kėdžių konstrukcijos neatitinka ergonomikos reikalavimų Plokščių vidurinės mokyklos ir Kriūkų vidurinės mokyklos Gerdžiūnų Petro Dumčiaus pradinio ugdymo skyriaus kompiuterių klasėse. Atstumas nuo pirmo suolo iki lentos neatitinka higienos normų Šakių „Žiburio“, Lukšių Vinco Grybo, Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijose, Paluobių, Slavikų pagrindinėse mokyklose, Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos Panovių pagrindinio ugdymo skyriuje. Lukšių Vinco Grybo gimnazijoje dėl patalpų trūkumo drabužinės įrengtos klasėse.

Sporto salių neturi Žvirgždaičių, Siesartėnų, Sintautų, Sudargo Martyno Sederevičiaus pagrindinės mokyklos, Kriūkų vidurinės mokyklos Gerdžiūnų Petro Dumčiaus pradinio ugdymo skyrius ir Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos Panovių pagrindinio ugdymo skyrius. Mokiniai sportuoja lauke arba koridoriuose. Minimaliai pritaikytas mankštai patalpas turi įsirengę Kriūkų vidurinės mokyklos Gerdžiūnų pradinio ugdymo ir Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos Panovių  pagrindinio ugdymo skyriai, Šakių „Aukuro“ pagrindinės mokyklos Išdagų pradinio ugdymo skyrius. Paluobių pagrindinėje mokykloje sporto salė baigiama įrengti atskirose patalpose. Prie esančios sporto salės persirengimo kambarių mergaitėms ir berniukams neturi Slavikų pagrindinė mokykla, o dušų ir tualetų – Kidulių pagrindinė mokykla.  

Šalto vandens čiaupai turi būti įrengti chemijos kabinetuose prie laboratorinių ir demonstravimo stalų, tačiau beveik visose vidurinėse mokyklose ir gimnazijose, išskyrus Kriūkų vidurinę bei Griškabūdžio gimnaziją, jie yra iškomplektuoti. Dirbtuvėse per technologijų pamokas mokiniai turi dirbti su specialia, jų ūgį atitinkančia apranga. Tačiau nustatyta, kad visose patikrintose bendrojo lavinimo mokyklose mokiniai dirba be specialios aprangos, išskyrus Paluobių pagrindinę mokyklą.

Pasak D.Klimavičienės, savivaldybės vadovas turėtų aptarti esamą situaciją su Švietimo ir sporto skyriaus vedėja, skirti laiko trūkumams pašalinti ir apie numatytas priemones informuoti Marijampolės visuomenės sveikatos centro Šakių skyriaus darbuotojus.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.