Neformaliojo ugdymo krepšelis – jau greitai ir rajono mokyklose

pauliukenas2Asta GVILDIENĖ

Lapkričio 30 dieną Švietimo ir mokslo ministerijoje vyko respublikinė konferencija „Neformaliojo vaikų švietimo kaitos procesas“. Jos tikslas – pristatyti planuojamus neformaliojo vaikų švietimo sistemos pokyčius, aptarti naująją finansavimo tvarką, paremtą principu „pinigai seka paskui vaiką“. Mūsų rajonui konferencijoje atstovavo savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotojas Elvydas Pauliukėnas ir jaunimo reikalų koordinatorė Danutė Jurgutienė.

Nuotr. Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotojas E.Pauliukėnas pritaria papildomam neformalaus vaikų švietimo finansavimui, tačiau abejoja, ar nebus sunkumų jo įsisavinimui.


Nuo ateinančių metų vasario mėnesio naująjį neformalaus ugdymo projektą  išbandys Anykščių, Klaipėdos, Panevėžio rajonų ir Panevėžio miesto savivaldybių bendrojo ugdymo mokyklos. Nuo rugsėjo mėnesio krepšelio principu popamokinė moksleivių veikla bus finansuojama ir visoje Lietuvoje, tame tarpe ir mūsų rajono mokyklose. „Svarbiausia, kad nebūtų sunkumų juos įsisavinti, kad nesugalvotų mechanizmų, dėl kurių negalėtume jų pasiimti, kaip šiuo metu yra su europiniais pinigais“, - mintimis dalijosi E.Pauliukėnas.   

Naujojo finansavimo privalumas – plati užsiėmimų pagal pomėgius pasiūla ir galimybė įtraukti į prasmingas ugdymo veiklas apie 50 proc. visų bendrojo lavinimo mokyklas lankančių vaikų. Šiuo metu popamokinėje veikloje dalyvauja vos 23 proc. moksleivių. Rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotojas tvirtino, kad kai kurie moksleiviai nelanko būrelių ne todėl, kad nenori, o todėl, kad iš karto po pamokų yra pavėžėjami namo.  
 
Iš tiesų, mokykliniai geltonieji autobusai išvežioja vaikus po šešių ir septynių pamokų. Jei autobusų stoties transportas ta kryptimi vėliau taip pat nevažiuoja, jie pėsčiomis turi grįžti namo. Jei atstumas yra didesnis nei trys kilometrai, rudenį ir žiemą didelė tikimybė, kad teks keliauti jau sutemus. Tai papildomas rūpestis visiems, turintiems užtikrinti vaikų saugumą. „Mokyklų vadovai turės rimtai pamąstyti, kaip spręsti šituos klausimus, kad vaikai turėtų galimybę po neformalaus švietimo užsiėmimų saugiai pasiekti namus“, - teigė E.Pauliukėnas.

Pasak D.Jurgutienės, neformaliojo ugdymo programos siekia daug gražių tikslų: ugdyti vaiko gyvenimo įgūdžius, asmenines ir socialines kompetencijas, sustiprinti vaikų užimtumą, kad jiems liktų kuo mažiau „tuščio“ laiko. Jas rengti ir įgyvendinti galės jaunimo centrai, klubai, organizacijos ir kitos su vaikais dirbančios įstaigos bei laisvieji mokytojai.

„Taip ne tik išsiplės šių paslaugų teikėjų skaičius, bet ir bus didesnė galimybė jaunimui pačiam pasirinkti neformaliojo ugdymo teikėją, - tvirtino jaunimo reikalų koordinatorė. – Vėliau formalųjį švietimą planuojama papildyti formalizuotomis programomis, skirtomis sistemingai gilinti tam tikros srities žinias ir gebėjimus, suteikti papildomų dalykinių kompetencijų.“

E.Pauliukėno teigimu, vaikų popamokinė veikla bus finansuojama ir iš mokinio, ir iš neformaliojo ugdymo krepšelių. Pagal naująjį neformalųjį vaikų švietimą  valstybė vienam vaikui per mėnesį skirs 100 litų. Tai reiškia, kad mažesnėse gyvenvietėse ir keliems vaikams bus galima organizuoti juos dominančius būrelius ar kitus užklasinius užsiėmimus, įgyvendinamus per specializuotas muzikos, dailės, sporto ar kitas mokyklas.

Taip pat reikia pabrėžti, kad popamokinėje veikloje negali būti jokių mokinių vertinimų ar varžytuvių, kuris geriau ar kuris greičiau. Vaikui turi būti sudarytos sąlygos užsiimti mėgstama veikla. Jis neturi jausti įtampos ar kitokių nepatogumų.

Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotojo teigimu, naujoji finansavimo tvarka vyks tik pagal Švietimo ministerijos akreditacinės komisijos patvirtintas ir stebimas programas. „Tai nebus labai paprasta, - įsitikinęs jis. - Manau, gali kilti ir sunkumų. Reikės važiuoti į Vilnių ir gauti leidimą, tarsi mes patys nežinotume savo mokytojų galimybių.“

Šiuo metu Švietimo ir sporto skyrius dar neturi jokių neformaliojo vaikų švietimo kaitos proceso dokumento, kurį galėtų aptarti ar plačiau komentuoti. Pasak E.Pauliukėno, ar įvedant neformaliojo ugdymo krepšelį, iš tiesų bus pritraukta į popamokinę veiklą daugiau vaikų, paaiškės ateityje. Tačiau bet koks papildomas finansavimas šiandien yra didelė paspirtis visoms mokykloms, jaunimo centrams ar neformalioms organizacijoms.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.