Rajono mokytojai svarstys, ar verta prisidėti prie streiko

adomavicieneAsta GVILDIENĖ

Vasario 21 dieną visos šalies mokytojai planuoja surengti įspėjamąjį dviejų valandų streiką, reikalaudami keisti mokyklų finansavimo sistemą, atidėti planuojamą pedagogų atestaciją bei koreguoti darbo apmokėjimo tvarką taip, kad būtų užtikrintas darbo krūvis. Pasak Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) Šakių rajono susivienijimo pirmininkės Birutės Adomavičienės, mūsų krašto mokytojai dar nenusprendė, ar prisidės prie šio streiko.

Nuotr. B.Adomavičienė nėra palankiai nusiteikusi dėl pamokų nutraukimo mokyklose, tačiau klausimas, ar rajono mokytojai prisidės prie streiko, bus sprendžiamas artimiausiu metu.

Sprendimas surengti dviejų valandų streiką ir mokyklose nevesti pamokų buvo priimtas praėjusį ketvirtadienį Vilniuje vykusiame neeiliniame LŠDPS suvažiavime. Respublikinė spauda skelbia, kad streikui jau yra pritarę maždaug 400 mokyklų, apie 15 tūkst. pedagogų, tačiau tikslus planuojančių streikuoti įstaigų skaičius dar nėra žinomas.
 
Nepasitenkinimas kilo dėl darbo valandų, mokyklų finansavimo ir žadamos priverstinės mokytojų atestacijos. Tačiau daugiausiai aistrų sukėlė mažėjantis pedagogų atlyginimas. Profsąjungos reikalauja, kad dirbančiam mokytojui turėtų būti garantuotas ne mažiau kaip 18 darbo valandų krūvis. Neatmetama galimybė, kad dalis mokytojų 2012 metais gali netekti darbo, tačiau šiuos konkrečius klausimus spręs savivaldybės.

Rajono Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Vyda Pranckevičienė tikino, kad apie mūsų krašto mokytojų dalyvavimą streike nieko nėra girdėjusi. „Pas mus ramu, - teigė ji. – Kol kas niekas nesikreipė ir neišreiškė noro dalyvauti streike.“

Pasak B.Adomavičienės, galutinai dar nėra nuspręsta, ar rajono pedagogai dalyvaus streike, ar ne. LŠDPS Šakių rajono susivienijimą sudaro net penki profsąjungų skyriai, susikūrę Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos ir Griškabūdžio gimnazijose, Šakių meno ir „Aukuro“ pagrindinėje bei Gelgaudiškio specialiojoje mokykloje, todėl, ką mano visi mūsų krašto mokytojai dar nėra žinoma. Ateinančią savaitę planuojamas visų profsąjungų skyrių atstovų susitikimas, kuriame ir bus priimtas galutinis sprendimas.

Pati Šakių rajono susivienijimo pirmininkė nėra palankiai nusiteikusi dėl darbo nutraukimo ir pabrėžė netikinti, jog toks streikas gali išspręsti visus keliamus klausimus. Dėl visų šių dalykų turėtų vykti derybos. „Susitrukdys tik pamokos, kurios ir taip dažnai nukeliamos dėl šalčio ar ligų, o vaikams artėja egzaminai, - teigė ji. – Be to, visoje respublikoje tarp mokytojų nėra tikros vienybės, o pats streikas nėra taip gerai organizuojamas, kaip reikėtų.“

B.Adomavičienė pritarė šalies Prezidentės Dalios Grybauskaitės kvietimui ramiai susėsti prie derybų stalo, bet jokiu būdu nepolitizuoti rinkimų metais šio klausimo, kaip tai yra tekę stebėti anksčiau. „Aš už tai, kad pirmiausiai reikia kalbėtis, tartis ir rasti bendrą sprendimą“, - teigė Šakių rajono susivienijimo pirmininkė, abejodama, ar verta prisidėti prie dviejų valandų streiko.

Griškabūdžio gimnazijos pedagogų profsąjungos pirmininkė Vida Rinkevičienė apgailestavo, kad apie streiko organizavimą dar negavo jokios informacijos „iš viršaus“ (t.y. iš respublikinės profsąjungos). Tačiau pasak jos, taip blogėjant situacijai ir mažėjant atlyginimams, ir mūsų rajono mokytojams būtų verta prisidėti. Matyt, ne veltui vienas iš reikalavimų ir yra ne mažiau kaip 18 darbo valandų krūvis.

Pasak Šakių „Aukuro“ pagrindinės mokyklos profsąjungos pirmininkės Onutės Valaitienės,  ji netiki, kad toks streikas gali ką nors išspręsti. „Aš, asmeniškai, nusivylusi tiek Švietimo ministerija, kuri buvo užtikrinusi, kad iki 2015 metų „Aukuras“ tikrai gyvuos, tiek profsąjungų veikla, - teigė ji. – Praktiškai profsąjungos šiandien egzistuoja tik popieriniame variante, o rimtai niekas nieko nedirba.“

Beje, pats Švietimo ir mokslo ministras Gintautas Steponavičius tikino, jog Lietuvos švietimo profesinių sąjungų iniciatyva dėl įspėjamojo streiko yra tik jų tarpusavio nesutarimo rezultatas. Jis priminė, kad šių metų biudžete 4 procentais apkarpius viešasias išlaidas, mokytojų finansavimas mažėjo tik pusantro procento - tai ir buvo įsiklausymas į jautriausias sritis.

Tuo tarpu streikui besirengiančios švietimo profsąjungos teigia, kad reikalavimus Švietimo ir mokslo ministerijai bei Vyriausybei jos pateikė kartu su daugiau nei 15 tūkst. streikui pritariančių mokytojų parašais.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.