Rajono tarybos sprendimas nulėmė mokyklų likimą

sveitimo_komisijaAsta GVILDIENĖ

Praėjusį trečiadienį vykusiame savivaldybės tarybos posėdyje buvo priimtas pats svarbiausias ir daugiausiai žmonių likimų liečiantis švietimo įstaigų tinklo pertvarkos 2012 – 2015 metų bendrasis projektas. Jis sukėlė bene daugiausiai aistrų, nepasitenkinimo ir diskusijų rajono mokyklų bendruomenėse. Rodos, visiškai neišsprendžiamas klausimas per didžiausius skausmus pagaliau buvo išspręstas.

Nuotr. „Aukuro“ pagrindinės mokyklos bendruomenė susitikusi su mokyklų tinklo pertvarkos darbo grupe nusprendė kreiptis į Švietimo ir mokslo ministeriją, tačiau jau kitą dieną atsisakė kovos ir sutiko su sprendimo projektu.

Pareiškė atsiribojimą

Prieš  prasidedant posėdžiui, tarybos narys Edmundas Rinkevičius paprašė į darbotvarkę įtraukti dar vieną klausimą dėl Gelgaudiškio vidurinės mokyklos nuostatų papildymo ir įteikė siūlymus dėl šios mokyklos pertvarkos tobulinimo.
 
Tačiau taryba ne tik atsisakė tai padaryti, bet ir koalicijos vardu pagarsino pareiškimą, kuriuo kreipiasi į visuomenę, norėdama išreikšti savo atsiribojimą nuo negarbingų savo kolegos veiksmų bei darbo metodų.
Pareiškime teigiama, kad „pastaruoju metu rajono savivaldybės taryboje susiklostė situacija, kai tarybos narys E. Rinkevičius, akivaizdžiai peržengdamas elementaraus padorumo ribas, vykdo veiklą, griaunančią visos rajono savivaldybės tarybos autoritetą rajono bendruomenės akyse... Viešose vietose savo pateikiama informacija sąmoningai klaidina visuomenę.“ Taip pat čia buvo paminėti tokie visiškai ignoruojantys kolegų prašymą taip nesielgti, realijų neatitinkantys jo veiksmai, kaip siūlymas kaimo mokykloje vykdyti nuotolinį mokymą ar mokyklą savininko teisėmis perimti į bendruomenės rankas, taip sukuriant tik tariamą žmonių lūkesčių įgyvendinimą.

Išimčių  nedarė

Praėjusiais metais savivaldybės taryba išreiškė pritarimą Gelgaudiškio vidurinei mokyklai siekti gimnazijos statuso būtent 2011 metais, tačiau tais metais jokių teigiamų pokyčių šia linkme padaryta nebuvo. Tačiau pokyčiai įvyko rajono savivaldybės administracijos planuose – pertvarkyti visų rajono švietimo įstaigų tinklą.

Vasario 7 dieną gautame švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus rašte  informuojama, jog , „jei mokykla 2012 m. rugsėjo 1 d. sudarys dvi vienuoliktąsias klases, ji bus įrašyta į vidurinio ugdymo programos, įgyvendinamos mokyklose, 2012 metų akreditavimo planą“. Tačiau rajono vadovas Juozas Bertašius savo atsakyme ministrui pabrėžė, kad „švietimo įstaigų pertvarkos plano projektas negali būti griaunamas dėl labai stipriai abejotinos, praktiškai neįmanomos galimybės surinkti reikiamą vienuoliktokų skaičių.“ Be to, Gelgaudiškio vidurinės mokyklos šių metų vidaus struktūros pertvarka susieta ir su kitų analogiškų – Plokščių, Kriūkų ir Lekėčių vidurinių mokyklų struktūrų pertvarkomis, nekomplektuojant vienuoliktųjų klasių ir leidžiant dvyliktokams vidurinį išsilavinimą įgyti savo mokyklose.

Pakeitė per naktį

Tarybos posėdžio išvakarėse rajono mokyklų tinklo pertvarkos grupė išpildė savo pažadą ir dar kartą susitiko su Šakių „Aukuro“ pagrindinės mokyklos bendruomene. Tačiau nieko paguodžiančio pasakyti negalėjo – projekte taip ir liko „Aukuro“ pagrindinės prijungimas prie „Varpo“ vidurinės mokyklos. Motyvuojama tuo, kad sujungimas negalimas tik todėl, jog mokyklos turi skirtingus statusus.

Be abejo, tai labai didelis smūgis tiek mokytojams, tiek vaikams, tiek jų tėvams, tačiau, pasak R.Rauktienės, nei viena reorganizacija nepraėjo be skausmo, aistrų ir nepasitenkinimo. Todėl ji priminė Švietimo įstatymo 44 straipsnio 2 dalį, kuriame yra sakoma, kad tais atvejais, kai mokyklos bendruomenė nesutinka su pateiktu sprendimo projektu, ji savo mokyklos reorganizavimo, likvidavimo ir pertvarkymo siūlymus gali pateikti spręsti tretiesiems asmenims – Švietimo ir mokslo ministerijai.

Remdamiesi būtent šiuo straipsniu aukuriečiai parengė savo mokyklos reorganizavimo planą, kurį tą pačią dieną įteikė rajono mokyklų tinklo pertvarkymo darbo grupei. Šis žingsnis reiškė tai, kad mokyklai išreiškus prieštaravimą, rajono taryba sprendimo negali priimti. Tai rodė, kad tarybos posėdžio diena, pasak direktoriaus Rolando Kučiausko, bus tikrai istorinis momentas ir ne paskutinis koziris jų mokyklos pertvarkymo plane. Tačiau paaiškėjo, kad aukuriečiai savo nuomonę per naktį pakeitė - prieš posėdį savo raštą jie tiesiog atsiėmė.

Padėjo tašką

Kadangi jokių kliūčių nepriimti mokyklų tinklo pertvarkos 2012 – 2015 metų planui neliko, jis buvo patvirtintas pritariant 21 iš 25 posėdyje dalyvavusių tarybos narių. Keturi tarybos nariai, kad nepažeistų viešųjų ir privačiųjų interesų, nebalsavo, nes daugiau ar mažiau yra susiję su švietimo sistema.

Ateinančiais metais Siesartėnų, Beržynų, Sudargo Martyno Sederevičiaus pagrindinės mokyklos bus reorganizuojamos į mokyklų skyrius, o Panovių skyrius taps pradinio ugdymo skyriumi. Visai uždaromas Gerdžiūnų Petro Dumčiaus pagrindinio ugdymo skyrius, o Žvirgždaičių pagrindinės mokyklos likimas priklausys nuo vaikų skaičiaus – ji arba bus priskiriama progimnazijos tipui, arba reorganizuojama į Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos skyrių. Panašus likimas laukia ir Slavikų pagrindinės mokyklos – ji arba komplektuos devintąją klasę, arba bus priskirta progimnazijos tipui.

Šakių „Žiburio“ gimnazijoje atidaromos suaugusiųjų mokymo 11 – 12 klasės ir ji persikels į „Aukuro“ pagrindinės mokyklos patalpas, nes ši bus prijungta prie „Varpo“ vidurinės mokyklos ir pereis į jos pastatą. „Varpo“ vidurinėje mokykloje nekomplektuojamos 11 klasės, teisė pabaigti vidurinio ugdymo programą paliekama tik dvyliktokams. Išdagų pradinio ugdymo skyrius perduodamas „Varpo“ vidurinei mokyklai.

Be abejo, šis tarybos sprendimas tapo didelių permainų, prasidėsiančių jau nuo šių metų rugsėjo 1 – osios,  pradžia. Kiek jis bus teisingas, galime tik spėlioti. Kur buvo padarytos klaidos, o kur teisingi sprendimai, bus galima spręsti tik ateityje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.