Mugėje – žiburiečių verslo idėjos

mokiniu_bendroveAsta GVILDIENĖ

Gegužės 3 dieną Vilniuje, AB Swedbank administracinio pastato fojė, vyko didžiausia ir paskutinė šiais mokslo metais mokinių mokomųjų bendrovių (MMB) mugė, kurioje savo idėjas pristatė bei originalios produkcijos įsigyti siūlė net 60 mokinių bendrovių iš visos Lietuvos, tarp jų ir iš Šakių „Žiburio“ gimnazijos. Bendrovės buvo vertinamos ne tik už gerą gaminio arba paslaugos idėją, bet ir už veiksmingą darbą, vadybos strategiją, savo veiklos pristatymą bei gebėjimą pritaikyti žinias ir patirtį.

Nuotr. Šakių „Žiburio“ gimnazijos mokomosios moksleivių bendrovės „Bordis“ idėja šiltuoju metų laiku švarkus pakeisti marškinėliais sulaukė gausių konkurso vertintojų pagyrimų.

Pasak Šakių „Žiburio“ gimnazijos verslo ir vadybos technologijos mokytojos Daivos Palukaitienės, įkurdami trumpalaikę akcinę bendrovę ir ją valdydami, mokiniai turi galimybę praktiškai pritaikyti ekonomikos sąvokas ir įgyti verslumo įgūdžių. Jie patys nutaria, koks bus jų verslas ir pereina visus bendrovės veiklos etapus: sukaupia kapitalą parduodami akcijas, gamina bei parduoda savo produkciją arba teikia paslaugas. Nuo tikros įmonės mokomoji mokinių bendrovė skiriasi tik tuo, kad turi ribotą kapitalą ir veikia ribotą laiką. „MMB mugė – tai unikali galimybė moksleiviams parodyti savo produkciją ne tik mokyklos bendruomenei, bet ir platesniam žmonių ratui, -  tvirtino D.Palukaitienė. - Jiems tai papildomas iššūkis, galintis tapti puikia motyvacija toliau plėtoti savo turimas idėjas jau už mokomosios bendrovės ribų.“
 
Šakių „Žiburio gimnazijoje mokomųjų bendrovių kūrimas - ne naujiena. Čia jau veikė „D&D“, leidusi laikraštį, „Žyma“, gaminusi skirtukus su formulėmis. Šiais mokslo metais moksleiviai įsteigė net tris mokomąsias įmones. Viena iš jų, kurios steigėjais tapo jaunesnieji mokiniai, savo veiklą jau baigė, belieka susimokėti mokesčius ir pateikti finansines ataskaitas Lietuvos Junior Achievement organizacijai, kuri mūsų šalies jaunimą ugdo laisvosios rinkos dvasia, moko suprasti verslą ir ekonomiką, puoselėti iniciatyvą, verslumą ir lyderio savybes. Ši MMB gamino atvirukus, kuriais prekiavo prieš Šv.Kalėdas. Jauniesiems verslininkams ypač pasisekė Zanavykų muziejaus organizuotoje rankų darbo gaminių mugėje, kurioje pavyko parduoti viską, ką buvo pagaminę. Neįgyvendintas idėjas gimnazistai atidėjo kitiems metams.

Kitos dvi bendrovės „Buy it now“ ir „Bordis“, susikūrusios verslo ir vadybos technologijų grupėse, savo veiklos dar nebaigė. Sumanymus ir nerealizuotas idėjas jie tikisi įgyvendinti iki mokslo metų pabaigos. Šių bendrovių veikloje dalyvauja net 55 gimnazistai. Nelengvu, bet naudingu  išbandymu abiems bendrovėms tapo dalyvavimas Lietuvos MMB konkurse, kuriam jie paruošė savo veiklos pristatymus bei ataskaitas, kuriose apžvelgė visą savo kelią nuo idėjos iki jos realizavimo per gamybos, rinkodaros, finansų ir žmogiškųjų išteklių valdymo procesus.

Mugėje visos bendrovės įsirengė savo stendus, kuriuos lankė AB Swedbank  darbuotojai ir lankytojai, svečiai bei gausybė vertintojų. Jie žiburiečių bendrovei „Buy it now“, plėtojančiai internetinį tarpininkavimą įsigyjant prekes iš užsienio, negailėjo klausimų apie paslaugos teikimo procesą, reklamos priemones. Beje, buvo nemažai ir potencialių klientų, kurie prašė vizitinių kortelių dėl tolimesnio bendradarbiavimo.  

Kita gimnazijos trečiokų komanda, mugėje pristačiusi savo bendrovę „Bordis“, sulaukė gausių konkurso vertintojų pagyrimų. Gimnazistai siūlė privalomus švarkus šiltuoju metų laiku pakeisti marškinėliais su gimnazijos emblema. „Žiburio“ gimnazijoje šią idėją tiek moksleiviai, tiek mokytojai sutiko labai palankiai. Prieš išvažiuodami į Vilnių, gimnazistai savo mokykloje organizavo reklaminį „Protų mūšio“ konkursą. Jame bendrovė už simbolinį registracijos mokestį pasiūlė bendramoksliams galimybę laimėti marškinėlius. Labai įtemptoje kovoje, kurioje dalyvavo penkios gimnazistų komandos, prizą laimėjo ketvirtokai, kurie džiaugėsi galimybe paskutinį mėnesį pasipuošti gimnazijos marškinėliais.

Šakių „Žiburio“ gimnazistams nominacijų prizais mugėje džiaugtis neteko, tačiau jie grįžo kupini naujų minčių, naujų verslo idėjų ir ryžto kitais metais tęsti pradėtą veiklą bei nekartoti šiemet padarytų klaidų. Dar mokyklos suole įgyta patirtis galbūt taps jiems tramplinu sėkmingoms gyvenimo investicijoms.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.