Griškabūdiečiai mokysis aukštosios kultūros

Gegužės 15 dieną Griškabūdžio gimnazijoje startavo Lietuvos meno kūrėjų asociacijos projektas „Aukštosios kultūros impulsas mokykloms“. Mokyklos bendruomenė iš Vilniaus sulaukė pirmojo menininko – dailininko ir skulptoriaus Kęstučio Musteikio, kuris projekto dalyviams skaitė teorines paskaitas „Ledo ir sniego renginiai bei festivaliai“.

K.Musteikis su moksleiviais pasidalijo patirtimi apie ledo skulptūrų kūrimą, įspūdžiais iš kūrybinių projektų. Jau daugiau nei dešimt metų skulptoriaus rankose ledas virsta meno kūriniais. „Žinote, yra rimta muzika ir dainuškos. Kurti skulptūras iš akmens man yra muzika, o iš ledo – tik dainuškos, – palygino jis. – Tačiau ledas pati dėkingiausia medžiaga. Nepavyko skulptūra – išstūmei laukan, ir tiek žinių.“

Griškabūdiečiai ypač žavėjosi Mergelių salose 9,5 m aukščio ir beveik 500 kv. m ploto šaldytuve įkurto ledo muziejaus skulptūromis, Švedijos ir Norvegijos ledo viešbučiais, sulaukusiais didelio turistų susidomėjimo. Pasak projekto koordinatorės dailės mokytojos Rimutės Amonienės, kitais mokslo metais moksleiviai sulauks dar penkių meno sričių atstovų: architekto Gintaro Balčyčio, fotomenininko Aleksandro Ostašenkovo, kinematografininko Augio Kepežinsko, muziko Dominyko Vyšniausko, teatro meno kūrėjų Algimanto Butvilo, Vaivos Mainelytės ir Ramučio Rimeikio.

Projekto vykdytojai tikisi, kad tikslingas ir nuoseklus aukštosios kultūros ir jos kūrėjų atėjimas į Lietuvos mokyklas atvers platesnį kultūros suvokimą, kels mokinių kultūrinį ir pilietinį sąmoningumą ir skatins juos įsijungti į kultūros procesą. Net 226 projekte dalyvaujančių šalies mokyklų 8 – 12 klasių moksleiviai ir jų mokytojai dvejus metus galės nemokamai skaityti lietuviškus kultūros žurnalus - „Kultūros barai“, „Naujasis židinys“, „Metai“, „Knygų aidai“, „Krantai“, „Dailė“, „Literatūra ir menas“, „Fotografija“, „Muzikos barai“, „Kelionė su Bernardinai.lt“, „Tautodailės metraštis“ ir bendrauti su šalies menininkais, kurie ves ne tik teorinius, bet ir praktinius užsiėmimus.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.