„Piliečio žadintuvo“ dalyviai dalijosi savo patirtimi

piliecio_zadintuvasPraėjusių metų rugsėjo mėnesį prasidėjęs nacionalinis pilietiškumo ir tautiškumo ugdymo projektas „Piliečio žadintuvas“ jau baigiasi. Gegužės 10 dieną Vilkaviškio kultūros centre vykusioje Marijampolės apskrities baigiamojoje konferencijoje dalyvavo atstovai iš 10 regiono bendrojo lavinimo mokyklų. Tarp jų ir projekto dalyviai iš Sintautų pagrindinės bei Kriūkų vidurinės mokyklų.

Nuotr. Projekte „Piliečio žadintuvas“ dalyvavę rajono moksleiviai teigė, kad pasikeitęs jų požiūris į pilietiškumą neleis sustoti – jie ir toliau mielai užsiims savanoriška veikla.

Renginio metu projekto koordinatorės Sintautų pagrindinės mokyklos socialinė pedagogė Jūratė Arštikaitienė ir Kriūkų vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Daiva Naujokaitienė kartu su moksleiviais pristatė nuveiktus darbus, pasidalijo gerosiomis praktikomis bei ateities planais. Nuo rugsėjo mėnesio Menų ir mokymo namai (MMN) ir Nacionalinis socialinės integracijos institutas (NSII) keliavo po Lietuvą su „žadintuvais“ – pilietiškumą ugdančiais metodais. Mokyklų bendruomenes organizatoriai pasitiko šūkiu „POZITYVAS. Aktyvus jaunimas nesnaudžia!“. „Žadintuvai“ kėlė iš snaudulio moksleivius, kvietė būti pilietiškais ir pradėti kurti tokią aplinką, apie kokią jie svajoja.
 
Projekto metu buvo išleistas bendraamžių švietėjų vadovas. Knygos viršelio sukūrimui buvo surengtas konkursas, kurį laimėjo Sintautų pagrindinės mokyklos dešimtokė Greta Unguvaitytė.

Projekto metu moksleiviai skirdavo laiko bendraamžių švietimui. Jaunimo lyderiai vesdavo užsiėmimus savo bendraamžiams, kurių metu moksleiviai patys bandė ieškoti problemų priežasčių ir jų sprendimo būdų, savanoriškai, nelaukdami jokio atlygio atliko visuomenei naudingus darbus.

Taip pat daug laiko buvo skirta pasaulyje pripažintam Forumo teatro metodui, kurį prieš 14 metų Menų ir mokymo namų direktorė Rimanta Vaičekonytė pradėjo populiarinti Lietuvoje. Šis neformalaus ugdymo metodas padėjo moksleiviams tiesiogiai pajusti ir išgyventi įvairias situacijas, mokytis bendravimo meno. Forumo teatras skiriasi nuo mums įprastų metodų savo interaktyvumu - į jį tiesiogiai gali įsitraukti ir moksleiviai, vaidinantys įvairias situacijas, ir žiūrovai. Jie turėjo teisę bet kuriuo metu stabdyti situaciją, diskutuoti, siūlyti problemos sprendimo būdus ir vaidinimą pasukti teigiama linkme. Toks neformalus ugdymo būdas leidžia moksleiviams scenoje išgyventus, išsiaiškintus dalykus pritaikyti kasdieniame gyvenime.

Renginio metu moksleiviai drąsiai lipo ant scenos ir pristatinėjo savo veiklas, per mokslo metus nuveiktus darbus. Atskiroje patalpoje visų čia dalyvavusių mokyklų komandos surengė gerųjų patirčių mugę su stendais, kuriuose atsispindėjo ir jų įgytos žinios, ir savanoriška veikla. Devynis mėnesius trukusio projekto metu keitėsi jo dalyvių vertybės, požiūris į pilietiškumą. Būti pilietišku – tai gyvenimo būdas, įsiklausant į bendruomenės poreikius. Moksleiviai aktyviai įsitraukė į diskusijas apie patyčias, žalingus įpročius, jaunimo santykius su vyresnių kartų žmonėmis. Projektas „Piliečio žadintuvas“ parodė, kad mūsų šalies jaunimas pats gali spręsti jiems svarbias problemas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.