Mokyklų tinklo pertvarka vyksta ne taip blogai, kaip atrodė

demenius2Asta GVILDIENĖ

Savivaldybės tarybai priėmus vieną iš svarbiausių ir daugiausiai žmonių likimų liečiančių rajono švietimo įstaigų tinklo pertvarkos projektų, mokyklų bendruomenėse kilo didelė  nepasitenkinimo ir diskusijų banga. Šiandien, aistroms nurimus, rodos, visiškai neišsprendžiamas vienos mokyklos prijungimas prie kitos vykdomas išmintingai, visoms pusėms susitariant.

Nuotr. Švietimo ir sporto skyriaus atstovų V. Pranckevičienės  ir G. Demeniaus teigimu, įgyvendinant rajono mokyklų tinklo reformą su labai dideliais sunkumais nesusiduriama.

Didelių sunkumų nėra

Didelėms aistroms nurimus, rajono mokyklų tinklo pertvarka vyksta, galima sakyti, tyliai. Švietimo ir sporto skyriaus vyresniojo specialisto Gintaro Demeniaus

teigimu, akivaizdesnės permainos -  prijungiant „Aukuro“ pagrindinę prie „Varpo“ vidurinės mokyklos.  Čia buvo organizuota atvirų durų diena – „Aukuro“ pagrindinės mokyklos moksleiviai ir jų tėveliai galėjo susipažinti su naująja mokykla, įvyko abiejų mokyklų mokytojų ir vadovų susirinkimas, o vėliau - ir krūvių skirstymasis. „Aukuro“ mokyklos bendruomenę turėjo nuraminti ir bendras abiejų direktorių - Rolando Kučiausko bei Vito Daniliausko susitarimas, kad „Aukuro“ pagrindinės mokyklos klasės perkeltos į „Varpo“ vidurinę mokyklą nebus išskaidytos, išskyrus devintokus, kurių yra labai nedaug.
 
Turtą dalijasi draugiškai

„Mokyklų tinklo pertvarka vyksta ne taip blogai, kaip atrodė, - tvirtino mero pavaduotoja Rima Rauktienė. – Galbūt todėl, kad abu vadovai – tiek R.Kučiauskas, tiek V.Daniliauskas yra  kompetentingi ir stengiasi dėl visų darbuotojų gerovės.“ Vienos mokyklos persikraustymas į kitą vyksta sklandžiai. Suolai, vadovėliai ir visa aukuriečių biblioteka jau keliauja į „Varpą“, kitos mokymosi priemonės taip pat bus netrukus pervežtos. „Žiburio“ gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė patikino, kad gimnazija taip pat po truputį keliasi į „Aukuro“ patalpas, kuriose iki rudens turi įsikurti. Jos teigimu į „Aukuro“ mokyklos turtą jie nepretenduoja. „Jei kas liks – tai senos spintos, seni suolai ir senos lentos“, - juokėsi direktorė.

Reforma buvo skubota ir nelogiška

Rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius, pasisakydamas apie švietimo reformą, ne kartą pabrėžė, kad ji buvo skubota ir nelogiška. Kaip pavyzdį jis pateikė Šakių mokyklų atvejį, kai mieste lieka viena dešimtmetė ir viena išgryninta gimnazija, į kurios pirmąją klasę net visi gerieji, norintys čia mokytis moksleiviai, nesutelpa. Manau, būtina Šakių „Žiburio“ gimnazijoje formuoti ketvirtą pirmokų klasę, kad gerai besimokantiems moksleiviams nereikėtų ieškoti kitos gimnazijos.

„Kodėl vaikas turi dar du metus trintis dešimtmetėje, o po to eiti užbaiginėti mokslų į išgrynintą gimnaziją arba važinėti į kitą vidurinį ugdymą teikiančią mokyklą? – klausė meras. – Absurdas, kad šakiečiai negali mokytis Šakiuose.“ Tam pritarė ir Švietimo, kultūros bei sporto komiteto nariai, praėjusį pirmadienį skubiai susirinkę į neeilinį posėdį. Artimiausiame tarybos posėdyje bus priimtas sprendimas dėl ketvirtos pirmosios klasės formavimo „Žiburio“ gimnazijoje.

Mokytojai nebuvo nuskriausti

„Mokytojai nebuvo nuskriausti: nors kai kurių krūviai mažesni nei tikėjosi, tačiau jie neliko bedarbiais, todėl tai nėra labai labai labai blogai, - kalbėjo R. Rauktienė. – Tačiau susiduriama su kita problema, kai pensinio amžiaus mokytojai lieka dirbti , nes pagal įstatymą jų niekas ir negali atleisti, o darbingo amžiaus specialistai lieka be darbo.“  Apie tai kalbėjo ir J.Bertašius, stebėdamasis, kad 60 ar 65 metų sulaukę pedagogai nenori užleisti darbo vietų jaunesniems kolegoms. „Pensininkai neliečiami, o kiti tegul važiuoja braškių skinti. Ko nesugeba išspręsti, vyriausybė numeta ant savivaldybių pečių“, - piktinosi meras.       

R.Rauktienė pastebėjo, kad visų mokyklų vadovai susidūrė su šia problema. Tačiau paskutiniais duomenimis, daugelis pensinio amžiaus pedagogų, supratę situaciją, išeina iš darbo ir nuo rugsėjo 1 – osios jau nedirbs. Kadangi dar ne su visais mokytojais pasirašytos keturšalės perėjimo dirbti į kitą mokyklą sutartys, iškyla įvairiausių klausimų dėl atsiskaitymo su mokyklą paliekančiais mokytojais, kiek pedagogų šiandien lieka be darbo, kol kas neskelbiama.  

Be abejonės, šiandien permainų pabaigos dar nematyti. Atliekami pirmieji veiksmai ir ateinantys metai bus sunkūs visiems: tiek vaikams, tiek jų tėvams, tiek mokytojams. Tačiau tai nebus reformos pabaiga – kiekvienais metais mažėjantis mokinių skaičius padarys savo korekcijas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.