Penktadalis kompensacijų sumos – vienam mokyklos vadovui

kuciauskas2Gintarė MARTINAITIENĖ

Vienas ugdymo įstaigas švietimo reforma palietė labiau, kitas mažiau, tačiau nuo rugsėjo pirmosios gyvenimas turėtų stoti į savas vėžes. Visgi tik dabar pradėtas kelti kompensacijų klausimas, kuris savivaldybei atsieis iki pusės milijono litų. Be to, kas ypač nustebino rajono vadovybę, vienam iš buvusių švietimo įstaigos vadovų teks išmokėti penktadalį visos sumos. Tad kodėl susiklostė tokia situacija ir, ar tokie veiksmai yra teisėti?

Nuotr. Išeitinę kompensaciją gausiantis R. Kučiauskas aiškino, kad jis nori ne jos, o darbo, kurį dirbo iki šiol.


Patvirtino taryba

Rajono taryba ketvirtadienį priėmė sprendimą dėl darbo sutarčių nutraukimo nuo ateinančio mėnesio 31 dienos su buvusiu „Aukuro“ pagrindinės mokyklos direktoriumi Rolandu Kučiausku bei Siesartėnų pagrindinės mokyklos direktoriumi Daliumi Jasevičiumi, išmokant jiems trijų mėnesių tarnybinio atlyginimo dydžio kompensaciją ir kompensaciją už nepanaudotas atostogas. Tai vieninteliai mokyklų vadovai, kurie po reformos liks be darbo.Tarybos sprendimu dėl įgyvendinamos švietimo reformos Beržynų pagrindinės mokyklos direktorės Raselės Jakaitienės darbo santykiai bus tęsiami Sintautų pagrindinėje mokykloje, tad jai jokia kompensacija nepriklauso.
 
Diskusijos – dėl išmokos dydžio

Atrodo, nieko ginčytino ar abejotino nėra, tačiau komitetų posėdžiuose nemažai diskusijų kėlė R. Kučiausko išeitinės kompensacijos dydis, o tarybos posėdžio metu keltas klausimas, kad vadovų kompensacijų dydį reikia viešinti, nes tai mokesčių mokėtojų pinigai. „Mokykla  - biudžetinė įstaiga. Ne privačiose įstaigose jie dirba“, - dėmesį atkreipė tarybos narys Edmundas Rinkevičius. Pasak Bendrojo skyriaus vyriausiosios specialistės Jūratės Šneideraitienės, R. Kučiauskui priskaičiuota 77 tūkst. litų kompensacija. „Vienintelis žmogus gaus tokio dydžio išmoką ir lauks galimybės kur nors įsidarbinti“, - komentavo rajono meras Juozas Bertašius. Pasak jo, tokia suma susidaro teisėtai, mat „Aukuro“ mokyklos direktorius turi nepanaudotų atostogų už ketverius metus. „Manau, jautė, kad bus galimybė pasipelnyti, tai taip ir padarė. Paklauskit Švietimo skyriaus, kaip jis tiek laiko galėjo neatostogauti ir kaip tai įmanoma“, - rekomendavo meras. Jis pabrėžė, kad suma už atostogas išeina daug didesnė nei už pedagoginio darbo stažą bei vadovavimą mokyklai. Pasak J. Šneideraitienės, R. Kučiausko darbo santykiai tęsiami nuo 1981 metų, o mokyklai vadovauja nuo 1998 metų. Jo kolega D. Jasevičius Siesartėnų pagrindinei mokyklai vadovavo nuo 2008 metų. Jam bus išmokama 25 tūkst. 205 litų kompensacija.

Penktadalis visos sumos – vienam

Rajono meras kalbėjo, kad prieš įgyvendinant švietimo reformą apie lėšas niekas nekalbėjo. „Mes manėme, kad lėšas numatys Švietimo ir mokslo ministerija“, - teigė J. Bertašius. Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė teigė, kad pagal turimą informaciją skaičiuojama, jog kompensacijoms reikės iki pusės milijono litų, priskaičiuojant ir mokesčius „Sodrai“. „Papildomai neskirsime, nes biudžetus jie gavę iki gruodžio 31 dienos, o paskutinį ketvirtį matysime, kiek kam trūksta. Pagal turimus duomenis, reikės iki pusės milijonų kartu su mokesčiais “Sodrai“, - informavo E. Grigaitienė. Kokiam skaičiui pedagogų ši suma bus išmokėta, kol kas neaišku. Pasak mero, aišku tiek, kad R. Kučiauskui atiteks apie penktadalį visos sumos. Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Vyda Pranckevičienė sakė, kad tikslus skaičius pedagogų, su kuriais nebus tęsiamos darbo sutartys, paaiškės rugsėjo 1 dieną. „Vieni aiškūs, kitiems įteikti atleidimo lapeliai. Aiškius duomenis turėsime rugsėjo 1 dieną. Tuomet ir pateiksime“, - teigė V. Pranckevičienė.

Taip išėjo

Rekomendavus merui, teiraujamės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos, kaip susiklostė tokia situacija, kad „Aukuro“ mokyklos direktorius tiek laiko neatostogavo ir dėl to „išsipūtė“ jo kompensacijos dydis. „Tiesiog yra taip, kaip yra. Taip išėjo. Mokykloje buvo daug darbo, reikėjo atostogų išleisti pavaduotojus, prieš tai renovacija, tad ir susikaupė, o dabar reikia atiduoti kas priklauso, viskas teisėta“, - aiškino V. Pranckevičienė. Pasak jos, tokie atvejai, kad susikauptų tiek atostogų nedažni, bet, kaip rodo praktika, pasitaiko. Vedėja teigė, kad šiais metais dėl mokykloje vykdomų darbų neatostogauja ir „Varpo“ vidurinės mokyklos direktorius Vitas Daniliauskas, be atostogų gali likti Plokščių vidurinės mokyklos vadovė Nijolė Bitinienė, nes čia kuriamo daugiafunkcinio centro darbai – įkarštyje.  

Susikaupė per 14 metų

Pačiam R. Kučiauskui keista, kad išmoka gali kelti diskusijų ir kaip kažkas nematydami savęs kalba apie kitus, nes darbo sutartis nutraukiama nuo rugpjūčio 31 dienos bendru šalių sutarimu. „Man nereikia jokių išeitinių kompensacijų. Aš noriu ir toliau dirbti tą patį darbą, kurį ir dirbau“, - nedaugžodžiaudamas kalbėjo „Aukuro“ pagrindinės mokyklos direktorius. Jis aiškino, kad kuriant naują mokyklą, kasmet į ja investuojant, tvarkant bei žvelgiant kaip į savo namus, atiduota daug laiko, jėgų, vasaros dienų. „Per keturiolika metų tai ir susidėliojo. Buvo pradžia, kūrėme, daug savęs atidavėme“, - apie susikaupusį atostogų laikotarpį kalbėjo R. Kučiauskas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.