Daugiafunkciniai centrai - kaimo mokyklų išsigelbėjimas

daugiafunkcinisAsta GVILDIENĖ

Rytoj rugsėjo 1 – oji. Naujų įspūdžių ir pažinčių, senų draugų susitikimo, o ne vienam ir paslėpto liūdesio diena, vienodai svarbi tiek vaikams, tiek jų tėvams, tiek mokytojams. Šiemet į Lietuvos bendrojo ugdymo mokyklas sugrįš maždaug 370 tūkstančių mokinių. Rajono mokyklų duris prognozuojama pravers  apie 4 500 moksleivių. Vieniems prasidėjusių mokslo metų pradžia bus nemenkas išbandymas naujose mokyklose. Kitus pasitiks įprastos senosios klasės, atnaujinti koridoriai, renovuoti sporto aikštynai ar visai naujos erdvės, skirtos prasmingam jaunimo laisvalaikiui.

Nuotr. Nors Plokščių vidurinėje mokykloje steigiant daugiafunkcinį centrą dar verda darbas ir didelė sumaištis, rugsėjo pirmąją čia sugrįš ne tik moksleiviai ir mokytojai – įsikurs ir vaikų darželis, ir  vaikų dienos centras.

Mokyklos pačios nusprendė, kada švęs

Švietimo ir mokslo ministerijos sprendimas, leidžiantis mokykloms pačioms nuspręsti, kada jos švęs Mokslo ir žinių dieną, sukėlė sumaištį visoje šalyje. Ne išimtis ir mūsų rajono mokyklos – vieningos nuomonės neprieita. Vienuolikoje rajono bendrojo lavinimo mokyklų Rugsėjo 1 – oji bus tradiciškai švenčiama rugsėjo 1 – ąją, t.y. ateinantį šeštadienį. Taip nusprendė Šakių „Žiburio“ ir Lukšių Vinco Grybo gimnazijų, Žvirgždaičių progimnazijos, Šakių „Varpo“, Gelgaudiškio, Plokščių ir Kriūkų vidurinių mokyklų, Sintautų ir Paluobių pagrindinių mokyklų, Sintautų pagrindinės mokyklos Beržynų ir „Varpo“ vidurinės mokyklos Siesartėnų skyrių bendruomenės. Tačiau likusios septynios mokyklos: Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos ir Griškabūdžio gimnazijos, Lekėčių vidurinė, Slavikų ir Kidulių pagrindinės mokyklos, Kidulių pagrindinės mokyklos Sudargo skyrius ir Šakių meno mokykla duris moksleiviams atvers rugsėjo 3 – ąją, t.y. ateinantį pirmadienį. Tik reikia nepamiršti, kad šią dieną, kaip pabrėžė ir ministerija, turi vykti ne tik šventė, bet ir nors kelios pamokos.
 
Lankėsi rajono švietimo įstaigose

Kaip įprastai prieš naujuosius mokslo metus rajono švietimo įstaigose lankėsi ir rajono meras Juozas Bertašius, ir savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Vyda Pranckevičienė bei jos pavaduotojas Elvydas Pauliukėnas. Su jais kartu mokyklas ir darželius apžiūrėjo Marijampolės visuomenės sveikatos centro Šakių skyriaus vyresnioji specialistė Genovaitė Rankauskienė, Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė Birutė Bacevičienė, rajono tarybos Švietimo, kultūros  ir sporto komiteto pirmininkė Romutė Alytė Bastienė. Toks  tradicinis apsilankymas bendrojo lavinimo mokyklose leidžia spręsti, kaip jos pasiruošusios sutikti moksleivius rugsėjo pirmąją, pamatyti bėdas ir pasidžiaugti naujovėmis. Visos švietimo įstaigos vasaros metu buvo naujai remontuojamos, tvarkomos ir gražinamos. Vienos tik persidažė sienas ir grindis, susitvarkė tualetus, kitos įsirengė naujus dušus, atnaujino virtuvės įrangą ar valgyklų patalpas, susiremontavo pradegusius katilus. Sintautiečiai džiaugiasi nauja sporto sale, o lukšiečiai - minkštąja sportine danga išklotais bėgimo takeliais ir krepšinio aikštele. Daugiausiai bėdų likę Lekėčių vidurinėje mokykloje. Čia dar nesutvarkyta šildymo sistema, kuri šiandien yra avarinės būklės. Todėl iki šildymo sezono pradžios reikia suspėti pastatyti du naujus dujinius katilus ir naujai išvedžioti vamzdynus, mat senieji kelia per daug problemų, nes yra išvedžioti po grindimis ir žiemos metu dažnai užšąla. Šildymo sistemą reikia renovuoti ir Kriūkų vidurinėje mokykloje. Ji laukia naujo kieto kuro katilo ir kamino įdėklo.

Darbai vyks, bet mokiniai mokysis

Daug rūpesčių vasaros atostogų metu turėjo Šakių „Žiburio“ gimnazija, kuri kraustėsi į buvusį „Aukuro“ pagrindinės mokyklos pastatą, renovuojama „Varpo“ vidurinė mokykla ir Plokščių vidurinės mokyklos patalpose steigiamas daugiafunkcinis centras.  Nepaisant to, rugsėjo 1  - ąją visos  rajono bendrojo lavinimo mokyklos bus pasiruošusios priimti moksleivius, tik kai kuriose iš jų, ir prasidėjus pamokoms, vis dar vyks statybos darbai, kurie, tikimasi, pamokų netrukdys. Dar ne visos sienos apšiltintos, darbai vyksta sporto ir aktų salėse Šakių „Varpo“ vidurinėje mokykloje. Čia, pritraukiant europines lėšas, vyksta mokyklos išorės sienų apšiltinimas ir inžinerinių sistemų modernizavimas. Iki ateinančių metų vasario mėnesio įgyvendinamas projektas, kurio vertė 3,65 mln. litų, leis taupyti išbrangusias šildymo ir elektros energijos sąnaudas, pagerins pastato patalpų mikroklimato sąlygas.  Po renovacijos mokykloje veiks ir naujos vėdinimo bei priešgaisrinės sistemos, mokykla taps moderniu, šiuolaikiniu pastatu. Nors pamokos vyks, tačiau darbai tęsis ir Plokščių vidurinės mokyklos pastate, kuris  kitų metų vasarą baigs įgyvendinti 2 mln. litų vertės ES lėšomis finansuojamą projektą „Plokščių daugiafunkcinio centro steigimas“.  Šiuo metu vidaus darbai eina į pabaigą, tačiau dar laukia pastato išorės šiltinimo ir gerbūvio sutvarkymo darbai.

Kaimo mokyklų išsigelbėjimas

Pasak Plokščių vidurinės mokyklos direktorės Nijolės Bitinienės, daugiafunkciniai centrai šiandien kaimo mokyklų išsigelbėjimas, kai mokyklos išnaudodamos savo sukauptą patirtį gali kurti naujas, visai vietos bendruomenei reikalingas veiklas. „Yra patirtis kai daugiafunkciniai centrai kuriami uždarytų mokyklų patalpose, -  pasakojo direktorė. - Esame  pirmieji šalyje, kai daugiafunkcinis centras steigiamas lygiagrečiai su vidurinės mokyklos pertvarkymu ir kuriama bendra pagrindinio ugdymo, neformalaus švietimo ir kultūrinės veiklos organizavimo perspektyva.“  Nuo šio rugsėjo pirmosios čia jau veiks vaikų darželis, kurio miestelis neturėjo daugiau nei 20 metų. Nuo naujų mokslo metų mokyklos patalpose įsikurs Vaikų dienos centras, prieš šv.Kalėdas tikimasi, kad  persikels viešoji miestelio biblioteka, kuri bus aprūpinta visa modernia įranga. Kitais metais čia įsikurs ir Kultūros centro darbuotojai. Direktorė džiaugėsi UAB „Rūdupis“ atsakingu darbų organizavimu, džiaugėsi kad mokinius pasitiks suremontuotos, naujus baldus ir įrangą turinčios klasės, atnaujinta sporto salė su modernia vėdinimo sistema, atnaujintos kitos mokyklos patalpos ir įranga. Be to centras turės savo apsaugos sistemą, stebimą specialiomis kameromis. „Manau, šiandieninėje mokyklų tuštėjimo situacijoje po vienu stogu organizuoti švietimo, kultūros ir bendruomeninę veiklas yra perspektyviausias sprendimas, - teigė N.Bitinienė, kol kas nežinanti, kas  vadovaus ir koordinuos visas daugiafunkcinio centro veiklas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.