Sveikos mitybos įpročiai bus ugdomi daugelyje rajono švietimo įstaigų

pranckevicieneVis daugiau Lietuvos švietimo įstaigų  įsitraukia į Europos Sąjungos ir valstybės remiamas vaisių ir daržovių bei pieno vartojimo skatinimo programas. Ugdyti sveikos mitybos įpročius šiais mokslo metais ketina net 1224 šalies ugdymo įstaigų, kurių tarpe ir daugelis mūsų rajono mokyklų bei darželių.

Jau ketverius metus įgyvendinamoje Vaisių ir daržovių programoje dalyvaujančių rajono švietimo įstaigų vaikams nemokamai dalijami vaisiai ir daržovės: morkos, obuoliai, kriaušės, bananai, citrusų vaisiai. Pirmenybė teikiama Lietuvoje išaugintiems produktams, išskyrus tuos, kurie Lietuvoje dėl klimato sąlygų neauginami. Vaikui per dieną skiriama viena porcija, kurią sudaro vienas produktas. Rugpjūčio 28 dieną, patvirtinus programos taisyklių pakeitimus, pasikeitė ir jos vykdymo laikotarpis. Pprograma šiemet bus vykdoma ne nuo rugsėjo 1 – osios, kaip buvo iki šiol, bet nuo lapkričio 1 – osios.  Jei norinčiųjų ugdyti sveikus vaikų maitinimosi įpročius praėjusiais metais buvo 352, šiemet tokių ugdymo įstaigų padaugėjo iki 1224. Vaisius ir daržoves kartu su bendraamžiais kiekvieną mėnesį pernai skanavo 42 437 šalies vaikai, šiais mokslo metais tokių vaikų jau apie 165 653.
 
Nors pieno produktų vartojimo vaikų ir švietimo įstaigose paramos programa „Pienas vaikams“ Lietuvoje buvo pradėta taikyti anksčiau nei vaisių ir daržovių programa, nuo 2004 metų, tačiau, pasak rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos Vydos Pranckevičienės, joje dalyvauti nori ne visi vaikai. „Gerti pieną gali ne visi vaikai, nes ne visų organizmas toleruoja pieno produktus, - kalbėjo ji. – Tačiau vaikai vietoj pieno stiklinės gali gauti, pavyzdžiui, pieniškos sriubos ar kitokių pieno produktų: kefyro, sūrelių, jogurtų.“ Programa parengta siekiant ugdyti pieno produktų vartojimo įpročius, skatinti pieno produktų vartojimą.

V.Pranckevičienės teigimu, abi programos rajono mokyklose ir darželiuose vyksta sėkmingai, vaikai mokyklose noriai valgo dalijamus vaisius ir pieno produktus. Tikimasi, kad programų tęstinumas bei ilgalaikis jų vykdymas galėtų padėti ugdyti mokinių sveikos mitybos įgūdžius, juolab, kad du trečdaliai mokytojų ir visuomenės sveikatos specialistų mano, kad mokiniams dar nėra suformuoti sveikos mitybos įpročiai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.