Vis mažiau moksleivių nešioja per sunkias kuprines

kuprines_sverimasAntrus metus iš eilės visuomenės sveikatos biurų specialistai šalies mokyklose svėrė mokinių kuprines. Tokia akcija buvo vykdoma ir mūsų rajono mokyklose bei jų skyriuose. Šakių rajono visuomenės sveikatos biuro specialistų pateikti duomenys rodo, kad rajono vaikai nešioja jų svorį atitinkančias kuprines.

Šakių visuomenės sveikatos biuro specialistai šiemet antrą kartą vykdė rajono moksleivių kuprinių svėrimo akciją. Atsižvelgiant į Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas, didžiausias dėmesys šįkart skirtas  5 – 6 klasių moksleiviams. Mat šio amžiaus vaiko vystymesi vyksta spartus kaulų, raumenų augimas. Kadangi organizmas auga, skeletas bei stuburas yra labai pažeidžiami. Moksleivis turėtų nešti ne sunkesnę nei 10-15 proc. savo paties svorio kuprinę. Pavyzdžiui, jei mokinys sveria 30 kilogramų, jo kuprinės svoris neturėtų viršyti 3 - 3,5 kilogramo. Jei kuprinės svoris viršija 15 proc. vaiko kūno svorio, jau kyla didelė rizika, kad kasdien nešiodamas tokius svorius vaikas gali turėti sveikatos problemų - gresia netaisyklinga laikysena, gali iškrypti stuburas.
 
Laikysenos ydos, susijusios su įvairiu stuburo iškrypimo laipsniu, šiandien mokyklinio amžiaus vaikams diagnozuojamos neretai. Žiūrint į vaikus, jaunuolius ir net suaugusiuosius galime nesunkiai pastebėti, kad organizmo gebėjimas atlikti bet kokį darbą priklauso nuo to, kokia jo laikysena. Šis dalykas yra suprantamas, kadangi raumenys ir vidaus organai esant taisyklingai laikysenai dirba darniau. Per sunki, netinkamai nešiojama kuprinė - dažniausia moksleivių nugaros skausmų priežastis. Mokslininkai perspėja, kad kasdien nešiojant nepritaikytą kuprinę, laikui bėgant, gali atsirasti rimtų sveikatos sutrikimų.

Šakių rajone vykdytoje akcijoje dalyvavo 293 penktokai ir 305 šeštokai. Penktokų kuprinių svoris iki 10 proc. mokinio svorio – sudarė 52,55 proc., šeštokų – 66,2 proc. Apibendrinti duomenys parodė, kad net 59 proc. mūsų rajono moksleivių nešioja jų svorį atitinkančias kuprines. Pavyzdžiui, apibendrinti 2011 metų vykdytos kuprinių svėrimo akcijos respublikoje duomenys parodė, kad apytiksliai 56 proc. mokinių nešiojo rekomenduojamą svorį atitinkančias kuprines. Kuprinių svoriai nuo 10 proc. iki 15 proc. mokinio svorio rasti - 43,7 proc. penktokų ir 29,8 proc. šeštokų , viso 37 proc. svertų moksleivių. Daugiau kaip 15 proc. mokinio svorio sverianti kuprinė, žalinga augančiam jaunam organizmui, nustatyta 3,75 proc. penktokų ir 4 proc. šeštokų. Kaip pagrindines per sunkios kuprinės priežastis sveikatos specialistai įvardija: visos savaitės knygų nešiojimąsi, pamokų tvarkaraščių nežinojimą, įsigytą higienos normų neatitinkančią daugiau kaip kilogramą sveriančią kuprinę. Kaip tikino specialistai, kad vaikai  nepamirštų mokyklinių reikmenų, dažnai jie kuprinėse nešiojasi daugiau nei visko tam tikrą dieną reikia. Beje, pradinių klasių mokytojai vaikams sudaro galimybes dalį mokyklinių priemonių pasilikti klasėse. Taip pat kuprinių svorio kontrolė buvo atlikta ir pradininkams.

Atliekant tyrimą buvo renkami duomenys ne tik apie kuprinių svorį, bet ir nešiojimo būdą: ar kuprinė su dviem petnešomis, ar turi šviesą atspindinčias juostas, atšvaitus, yra saugi ir patogi dėvėti. Net 5,5 proc. mūsų rajono penktokų ir 7,2 proc. šeštokų dėvi kuprinę su vienu diržu. Svorio netolygus pasiskirstymas daro įtaką taisyklingos laikysenos formavimuisi. Nors daug rašoma ir kalbama, kaip svarbu būti matomu ypač tamsiu paros metu, bet vis dar kai kurių moksleivių kuprinės neturėjo jokių šviesą atspindinčių priemonių. Esant poreikiui, akciją žadama dar šiais mokslo metais kartoti.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.