Alternatyvūs Šakiai kiekvieno mūsų rankose

pozelaGiedrė PLEČKAITYTĖ

Pirmadienį grupės „Žiburio“ gimnazistų bei kviestinių svečių būrelyje vyko diskusija apie alternatyvius Šakius. Politikai, dalindamiesi asmenine patirtimi, išsakė savo nuomonę, kas turėtų kurti jaunimui patrauklius Šakius, kad vis daugiau jaunų žmonių sugrįžtų į savo gimtąjį kraštą.

Nuotr. J. Požela pabrėžė, jog kiekvienas iš mūsų gali prisidėti prie savo krašto gerovės kūrimo.  

Pirmadienį Šakių „Žiburio“ gimnazijos informacijos centre vyko rajono tarybos nario Martino Eimučio inicijuota konferencija „Alternatyvūs Šakiai“. Susitikti su vienos klasės jaunimo būriu atvyko Seimo narys, Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas Juras Požela, merą vaduojanti Rima Rauktienė, Šakių rajono savivaldybės tarybos narys, Sveikatos ir socialinės politikos komiteto pirmininkas Darius Mikelionis. Pamokos trukmės konferencijoje nestigo įkvepiančių, saldžiais žodžiais padailintų šnekų.  

Nori  keisti – keisk

Mintimis, kokie gali būti alternatyvūs Šakiai, pasidalijo Seimo narys J. Požela. Svečias, bandydamas apibrėžti žodžio alternatyva reikšmę, kalbėjo: „Alternatyva yra kuriama tada, kai kiekvienas iš mūsų žino, kuriuo keliu mes norime eiti. Tas kelias yra mūsų pačių kuriamas“. Tad kuriant alternatyvius Šakius, anot Seimo nario, šis kelias turi būti pradėtas ir tęsiamas savojoje savivaldybėje, savojoje bendruomenėje su visa atsakomybe už atliekamus darbus. „Jeigu jūs eisite kitų numintais keliais, ar kitų nubrėžtomis linijomis ir sukurtomis taisyklėmis – tai nebus alternatyva. Alternatyva gali būti tada, kai jūs sugalvosite daryti ką nors naujo“, - akcentavo J. Požela.

Žinoma, siekiant pokyčių, būtinas ir žmogiškasis aktyvumas. Todėl, pasak politiko, ne mažiau svarbi kiek įmanoma aktyvesnė kiekvieno žmogaus visuomeninė veikla. Būtent nuo aktyvios veiklos nevyriausybinėse organizacijose, kaip pasakojo J. Požela, prasidėjo jo aktyvus politinis gyvenimas. „Nuo to, ką tu darai, pajauti, kad pradeda keistis gyvenimas ne tik tavo, bet ir kitų šalia esančių. Ir to nereikia bijoti daryti“, - įtikinėjo politikas.

Remdamasi savąja patirtimi, J. Požela ragino rajono jaunimą būti aktyviu. Blogiausia, kad jauni žmonės, kritikuodami esamą padėtį, retai imasi iniciatyvos ją keisti iš esmės. „Kiekvienas jaunas žmogus turi įsisavinti - jeigu patys nieko nedarysime, tai ir nebus jokių alternatyvų. Visi tokie pašnekesiai apie alternatyvius Šakius ar kokį kitą miestą taps tik tuščiais pokalbiais ir neturės jokių realių rezultatų“,- kalbėjo J. Požela. Tad, anot jo, alternatyvūs Šakiai bus tada, kai kiekvienas prisidės prie geresnio gyvenimo kūrimo savoje savivaldybėje.

Alternatyva – tai, ko nesi daręs

„Kas tie alternatyvūs Šakiai? Kokį krūvį neša šie žodžiai?“, - konferencijoje kėlė klausimą vicemerė R. Rauktienė. Atsakydama į pačios iškeltą klausimą, vicemerė pabrėžė, jog alternatyva – tai darymas tai, ko dar iki šiol kiekvienas iš mūsų nėra daręs. Ir ragino prisiminti, jog už mus niekas nieko nepadarys.

Apie alternatyvius Šakius mintimis dalinęsis rajono jaunimo gyvenimui neabejingas tarybos narys D. Mikelionis išrėžė bene labiausiai įkvepiančią kalbą, paremtą asmenine rajone praleisto gyvenimo patirtimi. Esą kurti alternatyvius Šakius nėra taip sudėtinga, tik reikia noro veikti. Politikos veikėjo akimis, rajono jaunimo gyvenime nemažai naujovių įnešė prieš kelerius metus ypač aktyviai propaguota Martino Eimučio visuomeninė veikla. Būtent jis su bendraminčiais, vienijami grupės „Impress‘team“, Šakiuose dvejus metus vykdė klubo veiklą. Deja, šiandien klubo veikla nutraukta. Kaip pastebėjo D. Mikelionis, šiandien yra tas momentas, kai būtinas alternatyvus mąstymas naujų idėjų ir veiklų kūrimui, kad netektų sėdėti be veiklos.  

Tikima, jog netolimoje ateityje planuojamas įkurti atviras jaunimo centras, skirtas suburti ne tik vadinamąjį aktyvų jaunimą, bet ir kažkur savo vienumoje kenčiantį, nedrįstantį save parodyti jaunuolį, bus dar viena alternatyva patrauklesnių Šakių link. Ir kaip pabaigoje pridūrė D. Mikelionis, alternatyvūs Šakiai pirmiausiai yra kiekvieno mūsų širdyse.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.