Vegetariškų valgių valgiaraščių darželiuose nėra

sriubaAsta GVILDIENĖ
 
Sveikos mitybos reikia mokyti nuo mažens - kartoja dietologai bei pedagogai. Turbūt todėl nė vienoje šalyje nėra tokių griežtų higienos reikalavimų darželinukų mitybai, kaip mūsų darželiuose. Juos nuolat tikrina įvairios inspekcijos, jos sveria porcijas, tikrina meniu. Apie mitybą ir galimas išimtis kalbėjomės su rajono darželių direktorėmis ir vaikų, lankančių darželius, mamytėmis.
 
Nuotr. Maistas darželiuose verdamas laikantis griežtų higienos normų reikalavimų.
 
Negali kiekvienam gaminti atskirai
 
Pasak Šakių lopšelio – darželio „Klevelis“ direktorės Vilijos Butikienės, vaikai maitinami remiantis  nustatytomis Lietuvos higienos normomis, Sveikatos apsaugos bei Švietimo ir mokslo ministerijų įsakymais. Maitinimas organizuojamas pagal darželio vadovo patvirtintus ir su apskrities visuomenės sveikatos centru suderintus valgiaraščius. „Išimtys daromos, tik tiems vaikams, kurie dėl ligos negali būti maitinami taip, kaip visi kiti ikimokyklinukai, - teigė darželio direktorė. – Pristačius gydytojo pažymą, kad vaikas negali valgyti kai kurių produktų, stengiamės atskirai suderinti jo valgiaraštį su tėvais pagal pateiktas gydytojo rekomendacijas. Darome viską, kas yra reikalinga.“ V.Butikienės teigimu, praėjusiais metais viena mamytė prašė neduoti jų dukrai mėsos patiekalų, nes ji namuose maitinama vegetariškai. Tai pirmas ir kol kas vienintelis toks atvejis. „Tolerantiškai žiūriu į tėvų apsisprendimą, bet gaila vaiko, kuris mato ir nori, o mes negalim duoti, nes to reikalauja tėvai, - atviravo direktorė. – Mano manymu, tada vaikas negauna to, ką turi gauti augantis organizmas. Kadangi esame ne privatus darželis, todėl kiekvienam vaikui pagaminti patiekalo atskirai negalime. Darome išimtis tik tiems, kas pristato gydytojo pažymą, kad negali valgyti vienų ar kitų produktų.“

Žiūri labai geranoriškai

Pakalbinę kai kurių produktų negalinčio valgyti alergiško vaiko mamytę, išgirdome, kad darželio darbuotojai į tokius atvejus žiūri labai geranoriškai. Pasak jos, būna dienų, kai darželio virėjos atskirai ruošia maistą alergiškam vaikui. „Tarkim, visiems vaikams verda košę su pienu, o maniškiui be pieno arba ruošia vištienos troškinį su morkomis, o kadangi mano vaikas negali valgyti morkų, jam atidedamas vištienos gabaliukas be šių daržovių, jei gaminami maltiniai su kiaušiniu viduje, mano vaikui virėjos iškepa paprastą kotletuką, tad geriau, vargu, ar galėtų būti, - atviravo darželį lankančio berniuko mamytė. – Labai džiaugiuosi, kad paprastai ir žmogiškai pavyko susikalbėti ir rasti kompromisą. Jei būna kokių valgiaraščio pasikeitimų, mane informuoja, kartais tenka atnešti ir namuose ruošto maisto. Nuolat deriname, pasitariame su auklėtojomis. Jei nebūtų tokio lankstumo, tikriausiai mes negalėtume lankyti darželio. Manau, toks geranoriškumas ir lankstumas galėtų būti pavyzdžiu kitiems darželiams. Pavyzdžiui, mano draugė iš kito rajono negalėjo leisti vaiko į darželį, nes šis nesileido į jokias kalbas dėl valgiaraščio koregavimo“.

Vegetarai nori teisės rinktis

Logiška, kad mėsos atsisakę tėveliai prašo galimybės vaikus darželyje maitinti taip, kaip ir namuose. Bet atrodo, kad realių pokyčių artimiausiu metu tikėtis nereikėtų – vegetarišką vaikų mitybą kritikuoja ir dietologai, ir Sveikatos apsaugos ministerijos darbuotojai, sprendžiantys, kas paklius ant mažylių pietų stalo darželyje. Pastarieji griežti ir vegetariškų valgių darželiuose pataria nesitikėti. Tad suaugusiesiems, norintiems maitinti vaikus vegetariškais valgiais ir neatsisakyti darželio, šiandien tenka arba įdėti mažyliui maisto iš namų, arba tiesiog to atsisakyti. Darželį lankiusios mergaitės mama pasakojo, kad prašymo nemaitinti jos dukros mėsos patiekalais neužteko. Kol nepristatė gydytojo pažymos, jog mergaitė maitinama vegetariškai, jos dukra ir toliau per pietus gaudavo mėsos kotletuką.  Tačiau ir pristačius reikiamas rekomendacijas, pasak mamos, nebuvo sudarytos sąlygos jos dukrą maitinti kitaip. „Derinant patiekalus, mums buvo pasakyta, kad darželis atskiro valgiaraščio vegetarams neturi, gaminti vienam vaikui atskirai nėra galimybių, o atsisakius ir mėsos, ir žuvies, ir kiaušinio mūsų dukra valgytų tik bulves, - tvirtino vegetarė. – Neradus išeities, mums buvo pasiūlyta pietums atsinešti pačių pagaminto vegetariško maisto, tačiau atsirado problema – mergaitė iš termoso atskirai įdėto  maisto pradėjo visai nevalgyti. Todėl į darželį dukrą leisdavome tik iki pietų, o po to pasiimdavome ir maitindavome patys, tačiau šiuo metu, esant įtemptam darbo grafikui, per pietus neturime galimybės išeiti iš darbo, todėl darželio teko atsisakyti.“

Nepritaria vegetariškam vaikų maitinimui

„Aš, kaip mama ir darželio direktorė, nepritariu ikimokyklinio amžiaus vaikų vegetariškam maitinimui, - kalbėjo V.Butikienė. – Mes gyvename ne toje klimatinėje zonoje. Lietuva vis dėlto nėra Indija. Galime mėsos valgyti ne kiekvieną dieną, bet visiškai nevalgyti negalime. Esame šiauriečiai.“ Pasak jos, netiesa, jog vaikai darželyje negauna reikiamo kiekio įvairių daržovių ir vaisių. Priklausomai nuo sezoniškumo jiems gaminamos šviežių arba virtų daržovių salotos, mišrainės, garnyrai. Be to, vaikai papildomai kasdien gauna po kokį nors vaisių, nes darželis dalyvauja programoje „Vaisiai vaikams“. Kalbantis ir su kitomis rajono darželių direktorėmis, su kuriomis pavyko susisiekti - Vilma Vidriene (Gelgaudiškio darželis „Eglutė“), Gema Jevaitiene (Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos skyrius – darželis „Linelis“), Lina Viliūšiene (mokykla „Berželis“), paaiškėjo, kad nepasitaikė tokių atvejų, jog tėvai prašytų vaikus maitinti vegetariškai. Jos pabrėžė, kad nebūtų galimybės to daryti, nes maistas čia gaminamas pagal specialiais aktais nustatytas higienos normas. Be to, norint maitinti vegetariškai, reikėtų atsisakyti ne tik mėsos, bet ir žuvies, kiaušinių. Direktorės mano, kad tada vaikas gautų nepilnavertį maistą. V.Vidrienės teigimu, mityba yra laisvas kiekvieno žmogaus pasirinkimo reikalas, tačiau suaugusieji patys pasirenka, o vaikams primeta savo valgymo įpročius – nereikėtų jų versti kažko atsisakyti, užaugę patys atsirinks, ką valgyti, o ko ne.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.