R.Balčiūnas: „Kad pakeičiau sesę prezidento pareigose - tik atsitiktinumas...“

balciunaiAsta GVILDIENĖ
 
Kovo 15 dieną Šakių „Žiburio“ gimnazijoje vyko moksleivių prezidento rinkimai. Juose dalyvavo trys savo kandidatūras iškėlę pirmokai Miglė Nauburaitytė, Rokas Balčiūnas ir Liudas Demikis. Po balsavimo paaiškėjo, kad daugiausiai moksleivių balsų surinko ir baigusią savo kadenciją prezidentę Ugnę Balčiūnaitę pakeis jos jaunesnis brolis Rokas. Pasak jo, šio įvykio nereikėtų sieti su tradicija, greičiau tai atsitiktinumas.
 
Nuotr. Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleivių prezidento rinkimuose Ugnę Balčiūnaitę pakeitė jos jaunesnis brolis Rokas.
 
Prieš pustrečių metų dalyvauti gimnazijos moksleivių prezidento rinkimuose Ugnę paskatino šias pareigas ėjusi Ieva Zokaitytė bei nuoširdus šeimos ir draugų palaikymas ir paprasčiausias smalsumas - ar sugebės laimėti, ar teisingai įvertino savo jėgas. Iškėlusi savo kandidatūrą Ugnė tapo trečioko Deivido Švedo ir antrokės Ivetos Kučinskaitės konkurente. Tikėjimas savimi ir pergale jos neapleido iki pat rinkimų pabaigos ir  tąkart ji laimėjo. Tikriausiai ši vidinė stiprybė yra vienas iš šeimos bruožų, nes panašiai jautėsi ir Ugnės brolis Rokas, palaikomas sesers ir draugų. Su savo agitaciniu šūkiu „Rokas gali, Rokas nori, Rokas žino, ko Jūs norit!“ jis pasiekė pergalę, nes surinktų balsų skaičiumi pralenkė savo varžovus Miglę bei Liudą. „Nemanau, kad tai, jog aš pakeičiu sesę prezidento pareigose jau turėtų asocijuotis su tradicija, tai greičiau atsitiktinumas“, - teigė Rokas.

Pagrindinės moksleivių prezidento pareigos yra atstovauti mokinių interesams, reprezentuoti gimnaziją ir pavyzdingai vykdyti mokinio pareigas, kurios išdėstytos gimnazijos mokinių teisių chartijoje. Prezidentas yra atsakingas už tai, kad mokyklos taryboje ar mokyklos valdžios atstovams būtų pareikšta mokinių nuomonė, prašymai, reikalavimai ar nusiskundimai, kad kryptingai veiktų mokinių savivalda, kad būtų palaikomas ryšys tarp mokytojų ir mokinių bei su kitomis rajono mokyklomis ir,  žinoma, atsakomybė už savo asmenines iniciatyvas.

Per savo prezidentavimo kadenciją Ugnė aktyviai dalyvavo Šakių rajono moksleivių tarybos veikloje, užmezgė glaudžius ryšius su Vilniaus Užupio, Marijampolės Rygiškių Jono ir Lukšių Vinco Grybo gimnazijomis bei Šakių “Varpo” vidurine mokykla, atgaivino menų dienas „Plyta“ ir bendradarbiavimą su Šakių rajono Meno mokykla. Jos iniciatyva Šakių „Žiburio“ gimnazija įstojo į Lietuvos moksleivių sąjungą, išvykos į Europos Parlamentą Strasbūre metu Ugnė pristatė ne tik savo gimnaziją, bet ir visą Lietuvą.  

„Jeigu būtų mano valia - sugriežtinčiau stojimo į gimnaziją tvarką“, - atviravo Ugnė. Eidama Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleivių prezidentės pareigas, ji vadovavosi nuostata, jog niekas nevyksta savaime - kiek pasidarysi, tiek ir turėsi. „Svarbiausia gyventi taip, kad nesigailėtume to, ką padarėme, mokytis iš savo ir kitų klaidų, nebijoti rizikuoti , nesėdėti rankų sudėjus, o pačiam kurti savo ateitį, - vardijo ji. -  Gyvenime stengiuosi vadovautis krikščioniškomis vertybėmis, taip pat man labai svarbus pilietiškumo jausmas, nemėgstu žmonių, kurie temoka skųstis. Šiuo atveju labai tiktų pasakymas „ne žodžiais, o darbais mes Tėvynę mylim“.  Mano nuomone, jaunas žmogus turi būti toks, į kurį pažiūrėjus nebūtų apmaudu ar net gėda teigti, jog Lietuvos ateitis jaunimo rankose.“

Paklausus Roko apie konkrečius darbus, kuriuos jis planuoja nuveikti savo prezidentavimo metu, vaikinas kalbėjo, kad pirmiausiai turi tinkamai atlikti prezidento pareigas - atstovauti moksleivių interesams ir reprezentuoti mokyklą, greičiau įsitraukiant į Lietuvos moksleivių sąjungos ir Šakių rajono moksleivių  veiklą. Tačiau jis prasitarė, kad bandys gyvenimą mokykloje padaryti įdomesniu ir turiningesniu. „Manau vienas iš pirmųjų  mano tikslų –  gimnazijoje surengti įdomius kino ir varžybų žiūrėjimo vakarus, o kas toliau, matysim, - atviravo Rokas, besivadovaujantis posakiu – „neklysta tik tas, kuris nieko nedaro“.  - Stengsiuosi tęsti sesės pradėtus darbus – inicijuoti moksleivių mainus su Vilniaus Užupio gimnazija, palaikyti ryšius su Marijampolės Rygiškių Jono gimnazija, organizuoti menų dienas „Plyta“ ir toliau puoselėti gimnazijos tradicijas.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.