Kaip lengva žinoti, kuo noriu būti, bet sunku žinoti, kaip tapti

karjeros dienaAsta GVILDIENĖ
 
Kovo 22 dieną Šakių „Žiburio“ gimnazijoje vyko vis populiarėjanti tarp rajono bendrojo lavinimo mokyklų Karjeros diena. Sėkmingai startavusi Lukšių Vinco Grybo gimnazijoje,   pačių geriausių atsiliepimų sulaukusi ir Šakių „Varpo“ vidurinėje mokykloje, čia buvo papildyta net trimis profesionaliomis UAB „Versse“ generalinio direktoriaus Kęstučio Cvetkovo paskaitomis (atskirai mokiniams, jų tėveliams ir mokytojams) bei koridoriuose šurmuliuojančia muge.
 
Nuotr. Žaismingai reklamos dizainerio darbą pristatė ir moksleivių dėmesio sulaukė grafikos dizaino specialistas ir televizijos laidų montuotojas A.Strimaitis.
 
Nuo ankstyvo ryto Šakių „Žiburio“ gimnazija knibždėjo kaip tikrų tikriausias skruzdėlynas – maždaug 550 moksleivių lakstė iš kabineto į kabinetą, norėdami susipažinti su dešimčių profesijų atstovais ir jų sėkmės paslaptimis, daugiau sužinoti apie aukštųjų mokyklų programas, studijų galimybes ir perspektyvas. Pasak pagrindinės karjeros dienos organizatorės Šakių „Žiburio“ gimnazijos karjeros koordinatorės Ligitos Kajackienės, didžiausio susidomėjimo sulaukė UAB „Versse“ generalinio direktoriaus Kęstučio Cvetkovo nemokamai pravestos paskaitos: „Karjeros kelias –  „kaip toli į priekį aš matau“. Kaip lengva žinoti, kuo noriu būti, bet sunku žinoti, kaip tapti“, „Karjeros ir darbo pasaulio mitai – kas tikra, o kas išgalvota. Kap pateikti save darbo rinkai ir žinoti, kaip darbo rinka renkasi šiandien?“ ir t.t.. Į šias pardavimų srities profesionalo paskaitas, kuris specializuojasi profesionalaus pardavimo, derybų, pardavimų proceso konsultavimo ir klientų aptarnavimo srityse, susirinko daugiau nei 150 klausytojų – moksleivių, jų tėvų ir mokytojų. L.Kajackienė patikino, kad visi norintys net netilpo į kabinetus.

Jau seniai planuotame renginyje pakviesti dalyvauti ne tik šalies aukštųjų mokyklų atstovai, pristatę studijų programas ir studijavimo galimybes, bet ir buvę šios mokyklos mokiniai – šiandien žymūs verslininkai, aukštas pareigas užimantys įvairiausių profesijų specialistai. Labiausiai gimnazistai, kaip ir Šakių „Varpo“ vidurinės mokyklos moksleiviai domėjosi pasieniečio profesija, kurią pristatė Valstybės sienos apsaugos tarnybos Rociškių užkardos vadas Darius Martinkevičius bei Šilgalių užkardos pasienietė Irma Rogačiūtė. Tam galbūt įtakos turi tai, kad mūsų rajonas ribojasi su Rusijos Federacija ir ne vienas turime pažįstamų, giminaičių bei draugų, dirbančių pasienyje. Patrauklus moksleiviams ir kinologo darbas, apie kurį papasakojo Šakių rajono policijos komisariato kinologas Algirdas Užupis. Jo augintinis vokiečių aviganių veislės šuo Argo pademonstravo, kaip vykdo jam patikėtas užduotis - paklusnumą, narkotikų ar kitokių daiktų paiešką, „nusikaltėlio“ sulaikymą. Ne ką mažiau gimnazistų susirinko į susitikimą su Šakių ligoninės vyr. gydytoju Algirdu Klimaičiu, apie gydomosios medicinos studijas ir gydytojo karjeros pradžią papasakojo gydytoja rezidentė Birutė Vorevičiūtė. Daug dėmesio sulaukė ir Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuoto pėstininkų bataliono štabo kuopos žvalgybos būrio vado Rimgaudo Kutkaičio pristatyta karininko profesija.

L.Kajackienės manymu, labai teigiamai vaikus motyvavo ir savo asmenine patirtimi, savo sėkmės istorijomis pasidalijo informacinių technologijų asai, buvę mokyklos mokiniai. Tai gerai žinomas Vice President of Operations DevBridge programuotojas Viktoras Gurgždys, pristatęs programinės įrangos kūrimą, UAB „Jumsoft“ direktorius Algirdas Unguvaitis ir UAB „Graphic Node“ direktorė Živilė Unguvaitytė, sudominę moksleivius kompiuterine grafika, maketavimu ir net pačių  beprotiškiausių  idėjų įgyvendinimu. Apie reklamos dizainerio darbą kalbėjo grafikos dizaino specialistas ir televizijos laidų montuotojas Arvydas Strimaitis. Vaikams labai reikalingi tokie motyvuojantys susitikimai, kurie padeda nugalėti baimes ir stresus, norint pasirinkti tolimesnį gyvenimo kelią.

Šakių verslo informacijos centras ir mūsų krašto verslininkai UAB „Gulbelė“ direktorius Arūnas Tarnauskas, UAB „Gulbelės prekyba“ direktorius Artūras Streleckis, UAB „Graphic Node“ direktorė Živilė Unguvaitytė bei laikraščio „Valsčius“ redaktorė Giedrimė Didžiapetrienė gimnazistams pristatė Lojalumo Zanavykų kraštui programą. Jos tikslas – susigrąžinti į Šakius jaunimą. Viena iš priemonių – stipendijos IT studentams. Šiuo metu mūsų krašte perspektyvi IT specialisto profesija. Ž.Unguvaitytė įrodė, kad galima dirbti su visu pasauliu ne tik didmiestyje, bet ir mažame provincijos miestelyje.

„Kaip nebūtų keista, bet nesurinkome moksleivių susitikimui su Aleksandro Stulginskio universiteto atstovais, mažai gimnazistų dalyvavo ir Vilniaus kooperacijos kolegijos pristatyme, - atviravo karjeros koordinatorė. – Tačiau labai didelio susidomėjimo sulaukė Kauno kolegijos (apie 90 moksleivių), Kauno technologijos (apie 75 moksleivius)  ir Vytauto Didžiojo (apie 60 moksleivių) universitetų atstovai. Mūsų gimnazistai kasmet tampa šių mokyklų studentais.“

Gimnazijos koridoriuose susitikimų ir renginių metu šurmuliavo verslo mugė. Moksleiviai pardavinėjo pačių keptus saldumynus, įvairiausius rankdarbius, lininius maišelius su Šakių ženklu ir netgi velykinę žolytę. Čia vyko ir krepšinio šou, ir net buvo galimybė apsikirpti. „Sniegės kirpyklą“ išbandęs verslininkas A.Unguvaitis liko patenkintas gimnazistės darbu. Beje, dideliam moksleivių džiaugsmui, jis po renginio nupirko viską, kas dar buvo likę ant jų prekystalių. Tad net ir  skeptiškai nusiteikusius moksleivius nustebino tokia sėkminga mugės  pabaiga. Šįkart mugės metu užprekiauti pinigai bus skirti klasių fondams ir išleisti vasaros atostogų kelionėms.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.