Pavasarinėje „Mes rūšiuojam“ akcijoje – devynios švietimo įstaigos

mes rusiuojameBaigėsi unikalaus aplinkos apsaugos projekto „Mes rūšiuojam“ pavasario akcija, kurioje dalyvavo daugiau kaip 1100 Lietuvos švietimo įstaigų. Tarp jų devynios iš mūsų rajono: Plokščių ir Kriūkų vidurinės, Sintautų ir Slavikų pagrindinės mokyklos, Šakių vaikų lopšelis – darželis „Klevelis“, Lukšių Vinco Grybo gimnazija, Gelgaudiškio specialioji mokykla ir vaikų darželis „Eglutė“ bei Žvirgždaičių progimnazija. Akcijos metu moksleiviai rinko nenaudojamą elektroniką ir senas baterijas.
 
Nuotr. Sintautų pagrindinėje mokykloje ši akcija tapo savotiška atrakcija – rūšiavo ir vaikai, ir tėvai, ir giminaičiai.
 
Pasak Sintautų pagrindinės mokyklos projekto „Mes rūšiuojam“ koordinatorės Rasos Bebrauskienės, labai smagu, kad į pavasarinę akciją noriai įsitraukė ne tik vaikai, bet ir jų tėvai, kaimynai, giminaičiai. Taip jie ne tik saugo gamtą nuo taršos, bet ir turi galimybę laimėti daugybę prizų. „Mokiniai į mokyklos kiemą tempė ne tik smulkias elektronikos atliekas - plaukų džiovintuvus, mikrobangų krosneles, bet ir televizorius, kompiuterius, šaldytuvus. „Šįsyk surinkome dvigubai daugiau buitinių atliekų nei pirmajame etape - 2130 kg elektronikos ir 9 kg baterijų“, - pasakojo mokytoja. Pagal surinktą kiekį (1125 kg) jie ir pirmajame etape pirmavo tarp kitų rajono mokyklų.

Plokščių vidurinės mokyklos moksleiviai, vadovaujami biologijos mokytojos Ritos Samajauskienės surinko 508 kg elektronikos ir 12 kg baterijų. Gelgaudiškio specialiosios mokyklos gamtos teršimui neabejinga komanda pridavė 282 kg elektronikos ir 3 kg baterijų. Kriūkų vidurinės mokyklos moksleiviai sukaupė ir perdirbimui pridavė 272 kg nenaudojamos eketronikos. Slavikų pagrindinės mokyklos projekto dalyviai ir jų koordinatorė  - mokytoja Marina Liutkaitienė akcijos „Mes rūšiuojam“ organizatoriams pridavė   148 kg buitinių elektronikos atliekų ir 2 kg baterijų. Lukšių Vinco Grybo gimnazijos moksleiviai surinko 120 kg elektronikos atliekų ir 3 kg baterijų. Šakių vaikų lopšelio – darželio „Klevelis“ mažieji auklėtiniai ir jų tėveliai pridavė 115 kg senų elektros prietaisų. Žvirgždaičių progimnazijos moksleiviai sukaupė ir akcijos rengėjams perdavė 56 kg elektronikos atliekų. Gelgaudiškio vaikų darželio „Eglutė“ kolektyvas surūšiavo 12 kg nereikalingos buitinės technikos ir 6 kg baterijų.

Taip rinkdami nesuyrančias gamtoje elektronikos atliekas moksleiviai saugo Žemę nuo šiukšlių ir   prisideda prie sveikesnės aplinkos išsaugojimo. Šis darbas tampa tikra atrakcija, kai žinai, kad už tai  bus atlyginta gausybe prizų.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.