Mokinių raštingumas - ne tik lituanistų rūpestis

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis patvirtinto Lietuvių kalbos ir kultūrinio raštingumo mokymo gerinimo priemonių planą 2013 – 2016 metams. Juo bus siekiama ne tik pagerinti raštingumo kokybę, bet ir sukurti lituanistinį ugdymą palaikantį visuomenės požiūrį.
 
Švietimo ir mokslo ministerija informuoja, kad per artimiausius metus bus atnaujintos lietuvių kalbos ir literatūros programos, sustiprinančios rašybos, skyrybos ir kitus kalbos praktikos įgūdžius, skaitymo gebėjimus ir kultūrinį raštingumą. Lietuvių kalbos ir kultūrinio raštingumo mokymo gerinimo priemonių plane bus konkrečiai nurodoma, ką mokiniai turėtų išmokti kiekvienoje klasėje.

Taip pat numatoma sukurti raštingumo vertinimo sistemą: parengti vertinimo metodikas 2, 4, 6, 8 klasėms, po 8 klasės vykdyti raštingumo patikrinimą, sudaryti rašomųjų darbų vertinimo aprašus pradiniam ir pagrindiniam ugdymui. Be to, lituanistikos mokslo institutuose bus pradėti ilgalaikiai vaikų ir jaunimo kalbos kaitos, funkcinio ir kultūrinio raštingumo tyrimai.

Daug dėmesio ketinama skirti mokytojų profesinės kvalifikacijos kėlimui, ugdymo proceso organizavimo tobulinimui. Kalbos taisyklingumo reikalavimai bus įtraukti į visų dalykų mokytojų atestacijos nuostatus. Taip pat planuojama nustatyti aukštesnius bendrojo ir kultūrinio raštingumo reikalavimus aukštųjų mokyklų, rengiančių mokytojus, programoms.

Patvirtintame plane numatyta inicijuoti radijo, televizijos laidas, viešas diskusijas, akcijas, konkursus kultūros ir kalbos klausimais, skatinti naudotis lietuviška aplinka informacinėse sistemose. Kad vaikai turėtų patrauklią ir visiems prieinamą literatūros biblioteką, bus sukurta būtent mokiniams pritaikyta lietuvių kalbos ir literatūros skaitmeninių mokymosi priemonių bazė.

Švietimo ir mokslo ministerija pabrėžia ir tėvų dalyvavimą ugdant skaitymo bei raštingumo įgūdžius. Bendradarbiaujant su vaikų literatūros kūrėjais planuojama parengti rekomendacijas tėvams, kaip skaityti kartu su vaiku ir kaip skatinti vaiko domėjimąsi knyga. Tikimasi, kad, įgyvendinus šį priemonių planą, pagerės mokinių raštingumas, o atnaujintas literatūros ugdymo turinys stiprins pilietiškumą, ugdys meninį skonį, savarankišką ir kūrybinį mąstymą.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.