Brandos egzaminų įvertinime – rekordinis šimtukų skaičius

simtukaiAsta GVILDIENĖ
 
Šiais metais rajono abiturientai sumušė visų metų rekordus – 14 moksleivių iš valstybinių brandos egzaminų gavo net 21 šimtuką. Trys iš jų – Šakių „Varpo“ vidurinės mokyklos moksleivė M. Domeikaitė bei M. Slivinskas ir L. Žievys iš Šakių „Žiburio“ gimnazijos – net po tris šimtukus. Jie praėjusį penktadienį buvo pakviesti į Valdovų rūmus Vilniuje, kur Ministras Pirmininkas A. Butkevičius bei švietimo ir mokslo ministras D. Pavalkis apdovanojo tris ir daugiau šimtukų brandos egzaminų sesijoje gavusius abiturientus.
 
Nuotr. Pirmą kartą Vilniuje buvo pagerbti ir mūsų rajono abiturientai, gavę net po tris šimtukus:  L. Žievys (kairėje), M. Domeikaitė ir M. Slivinskas.
 
modestaModesta Domeikaitė
Šakių „Varpo“ vidurinė mokykla
Lietuvių kalba ir literatūra – 100, matematika – 100, biologija – 100, anglų kalba – 96.
 
„Suskaičiuoti valandas, praleistas ruošiantis egzaminams, būtų sunku, - sako tris šimtukus gavusi Modesta.  -  Nepasakyčiau, kad ypač daug dėmesio jiems skyriau. Žinoma, šiais metais stengiausi susimažinti popamokinės veiklos krūvį. Žiūrėjau, kad renginiai nesidubliuotų su pamokomis.“ Modesta prisipažino, kad keletą dalykų mokėsi papildomai, tačiau ne todėl, jog mokytoja mokykloje  neparuošė, o todėl, kad pati buvo šiek tiek „prie tinginio“, tad papildomas mokymasis privertė daugiau laiko skirti mokslams.

Pasak šimtukininkės, egzaminų rezultatai ją iš tikrųjų nustebino. „Niekada nebūčiau pagalvojusi, kad man taip pasiseks, - atviravo Modesta. - Prieš egzaminus buvo toks juokingas nutikimas. Pas mūsų kaimynus katė atsivedė kačiukų, o aš visuomet vieno labai norėjau, nors mama jų labai nemėgsta. Ji pajuokavo, kad, jei gausiu šimtuką, tai galėsiu parsinešti kačiuką. Tai va, paaiškėjus egzaminų rezultatams  pasakiau: „Tai ką, mama, turėsim tris kačiukus.“

Modestos manymu, egzaminų rezultatai priklauso nuo labai daug faktorių. „Visų pirma, tai yra žinios, tačiau jos turi būti kaupiamos per daug metų, priešingu atveju, viskas labai greitai iš galvos išgaruoja, - teigė abiturientė. -  Svarbu išmokti mokytis, pasidaryti savo sistemą, nes valanda teisingo mokymosi yra daug geriau nei trys valandos „juodo kalimo“. Be to, didelį vaidmenį vaidina ir sėkmė, ir tai, „kuria koja iš lovos išlipai“, ir jaudulys, kurį ypač jaučia geriau besimokantys mokiniai, nes iš jų visada daugiau tikimasi.“  Pasak Modestos, didesnį pranašumą turi tie mokiniai, kurie dalyvauja olimpiadose ir konkursuose, nes jie ne tik gilina savo žinias, tačiau išmoksta susikaupti ir nesiblaškyti.

Šakiečiai gerai žino, kad Modesta ne tik labai gerai mokėsi, bet ir buvo aktyvi popamokinėje veikloje. Ji ne tik dainavo ir grojo įvairiuose visuomeniniuose renginiuose, vaidino Šakių  „Varpo“ dramos studijos spektakliuose, bet ir baigė Šakių rajono meno mokyklos smuiko klasę, aktyviai sportavo, 2011-2013 metais atstovavo Šakių rajonui Lietuvos mokinių parlamente. „Esu įsitikinusi, jog negalima gyvenimui leisti prabėgti veltui, tad stengiausi išnaudoti visas galimybes ir išmėginti kuo daugiau naujų dalykų“, - kalbėjo abiturientė.

Nuo pat mažens svajojusi dirbti sveikatos srityje, Modesta rengiasi studijuoti odontologiją arba mediciną. Būsimiesiems abiturientams ji palinkėjo nepersimokyti, susiplanuoti laiką taip, kad ir mokytis, ir atsipalaiduoti jo užtektų, o kad smegeninė neperkaistų, užsukti į sporto salę, paklausyti geros muzikos arba tiesiog išeiti pasivaikščioti.
 
laurynasLaurynas Žievys
Šakių „Žiburio“ gimnazija
Lietuvių kalba ir literatūra – 86, anglų kalba – 100, chemija – 94, matematika – 100, fizika – 100.

Daugiausiai laiko Laurynas skyrė fizikai, nes norėjo gauti aukštą įvertinimą. Kiek mažiau laiko, apie savaitę,  praleido ruošdamasis lietuvių kalbos ir literatūros bei chemijos valstybiniams egzaminams. Pasak jo, anglų kalbos egzaminui nesiruošė, nes prieš tai laikė tarptautinį testą, o matematika – iš prigimties nesunkus dalykas, todėl jam taip pat nesiruošė. „Paskutinę dieną egzaminams pasiruošti neįmanoma, - įsitikinęs abiturientas posakio „ko neprivalgei, to neprilaižysi“ teisingu. – Jei per visus mokslo metus tingėjai, gerų rezultatų nesitikėk.“

Pats Laurynas sako, kad dviejų šimtukų iš matematikos ir fizikos tikėjosi ir tam ruošėsi, tačiau šimtukas iš anglų kalbos jį šiek tiek nustebino – buvo netikėtas. Tiesa, vaikinas atsakingai ir  anksčiau mokėsi anglų kalbą, nes ketina studijuoti elektros ir elektronikos  inžineriją viename iš seniausių Škotijos universitetų -  Edinburgo universitete, kur anglų kalbos jam labai prireiks.

„Visi rezultatai priklauso nuo įdėto darbo, tik lietuvių kalbos ir literatūros rašinys yra laimės dalykas, - mano Laurynas. Čia daug subjektyvumo, nes visur dominuoja žmogiškasis faktorius – tiek rašyme, tiek ir taisyme. Gali gerai mokytis, tačiau gauti tokią temą, kuria nieko negali pasakyti. Pats rašiau samprotavimo rašinį „Ar atlaidumas silpno žmogaus bruožas?“, nes literatūrinio rašinio nebuvo gerų pavyzdžių, todėl labai daug jo ir nesimokėm.“ Ateinančių metų abiturientams šimtukininkas pataria nepamiršti mokytis nuo mokslo metų pradžios ir klausyti, ką sako mokytojai.

Tokio šimtukų derliaus rajone dar nebuvo užderėję. Su dviem maksimaliais anglų kalbos ir matematikos įvertinimais brandos egzaminus išlaikė Eimantas Pečkys iš Šakių „Žiburio“ gimnazijos. Po vieną šimtuką gavo šie tos pačios mokyklos moksleiviai: iš anglų kalbos - Andrius Aštrauskas , Justė Bacevičiūtė,  Aurimas Kanapkis, Paulius Plaušinaitis, Gerda Vedegytė; iš lietuvių kalbos ir literatūros – Ugnė Balčiūnaitė ir Gabrielė Skeisgielaitė, iš matematikos – Rima Urbštaitė. Šimto balų įvertinimą iš matematikos egzamino gavo ir Vytautas Bubilaitis iš Šakių „Varpo“ vidurinės mokyklos. Maksimaliu balu buvo įvertintos Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos moksleivės Vilijos Alkimavičiūtės lietuvių kalbos ir literatūros žinios.

Praėjusiais metais keturios mokinės galėjo pasigirti tik penkiais šimtukais,  2011 metais, laikytais rekordiniais, devynių moksleivių žinios buvo įvertintos dvylika šimtukų, 2010 metais  keturi abiturientai gavo penkis šimtukus, 2009 metais rajone buvo penki šimtukininkai, 2008 metais – tik trys.
 
modestasModestas Slivinskas
Šakių „Žiburio“ gimnazija
Lietuvių kalba ir literatūra – 100, matematika – 100, anglų kalba – 100, fizika – 77.

 „Negaliu konkrečiai atsakyti, kaip ilgai ruošiausi egzaminams. Logiškiausia būtų sakyti, kad tai dariau dvylika metų, - sako Modestas. - Per keletą mėnesių ar vienerius metus neįmanoma pasiruošti brandos egzaminams, pradėjus nuo nulio.“ Vaikinas prasitarė, kad besiruošdamas egzaminams, visiems dalykams skyrė vienodai daug dėmesio: gal tik mažiausiai anglų kalbai, daugiausiai fizikai, nes šiame dalyke jautėsi palyginus silpnai.

Trijų maksimalių įvertinimų Modestas teigia nesitikėjęs. „Galvojau, gausiu vieną, geriausiu atveju – du, - atviravo moksleivis. – Tačiau trečiasis šimtukas buvo staigmena, nors giliai širdyje ir tikėjausi  labai gerų rezultatų.“ Jo manymu, egzaminų įvertinimai priklauso ne tik nuo įdėto darbo ir asmeninių  gabumų, bet ir nuo gebėjimo susitvarkyti su stresu, galiausiai - sėkmės. Pastaroji, be abejo, nulemia labai daug. „Tačiau svarbiausia, mano nuomone,  yra darbas, - įsitikinęs Modestas. - Didelis talentas be jokio darbo - nieko vertas.“ Ne veltui sakoma, kad viską nulemia 99 proc. darbo ir tik 1 proc. talento.

Atsakingai į mokslą kibęs jaunuolis, laisvalaikį leisdavo su drauge, daug skaitė, ypač įvairias psichologines  knygas. Artimiausiu metu labai atsipalaiduoti jam neteks, nes ketina studijuoti taikomąją matematiką Kauno technologijos universitete.

Būsimiesiems abiturientams Modestas linkėjo žinoti, kokių rezultatų jie siekia bei nepervertinti savo galimybių, kad vėliau netektų nusivilti. „Patarčiau perskaityti vieną kitą knygą, nesusijusią su mokykloje mokomais dalykais, kad nesusiaurėtų mąstymas, - siūlė abiturientas. -  Prieš egzaminus geriau nepersimokyti, skirti pakankamai laiko poilsiui, gerai išsimiegoti. Galiausiai, jeigu kažkas nepavyko, nerodyti pirštu į mokytoją ir  nekaltinti aplinkos – 99 proc. rezultatų priklauso tik nuo mūsų...“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.