Kriūkų mokytojai – aktyvūs partnerystės projekto dalyviai

kriukai projektasLapkričio 4 - 9 dienomis Kriūkų pagrindinės mokyklos atstovai dalyvavo Grundtvig programos mokymosi partnerystės projekto „Europos dimensija - suaugusiųjų mokymasis visą gyvenimą“ partnerių susitikime, kuris vyko Sicilijos saloje, Italijoje. Pagrindinis projekto tikslas - dalytis suaugusiųjų švietimo ir mokymosi visą gyvenimą gerąja patirtimi.  
 
Nuotr. Misilmeri miesto „Cosmo Guastella“ mokykloje projekto dalyviai buvo pavaišinti šventiniais pietumis.
 
Sicilijos sala kriūkiečius pasitiko šiltu ir saulėtu oru. Projekto koordinatorė Daiva Naujokaitienė pasakojo, kad atvykimo dieną dalyviai turėjo laisvo laiko susipažinti su Palermo miestu, pasigrožėti senovine architektūra, gražiu vaizdu į kalnus ir Viduržemio jūrą bei egzotiniais augalais: palmėmis, lauko kaktusais, fikusais ir kt.

Pirmąją susitikimo dieną vyko veiklų pristatymas ir aptarimas, naujų projekto dalyvių prisistatymas. Daugiašalio projekto koordinatorė iš Rumunijos Ramona Danila apžvelgė jau įvykdytas kiekvienos šalies veiklas, pasidžiaugė rezultatais. Kriūkų pagrindinės mokyklos mokytojai, kaip ir kiti projekto dalyviai iš Italijos, Rumunijos bei Vengrijos, pateikė savo ataskaitas. Jie atsakingi už  viešosios bendravimo erdvės puslapį facebook.com ir brošiūros skyriaus rengimą apie tėvų, pedagogų ir kitų specialistų mokymo(si) partnerystę bei gerosios patirties sklaidą organizacijose.

Dienos darbus užbaigė pažintinis vizitas į Dienos centrą viename pavojingiausių Palermo miesto Borgo Vecchio rajone. Čia projekto dalyviams buvo trumpai pristatyta asociacijos savanoriška veikla bei patirtis dirbant su gatvės vaikais ir jų tėvais, siekiant suteikti jiems socialinių įgūdžių bei galimybių įsitraukti į normalų gyvenimą.

Kitą dieną mokytojai lankėsi Misilmeri miesto „Cosmo Guastella“ mokykloje. Čia jie susipažino su pedagogų patirtimi, dirbant su mažą motyvaciją turinčiais mokiniais ir jų tėvais. Bendroje diskusijoje buvo ieškoma panašių problemų ir jų sprendimo būdų. Visus projekto dalyvius maloniai nustebino mokyklos bendruomenės šventiniai pietūs, kurie prasidėjo mokinių, pasipuošusių tautiniais rūbais, itališku šokiu. Po to jie ragavo tradicines italų picas, marcipaninius saldumynus, virtus kaktusų vaisius bei gardžiavosi saldžiaisiais persimonais. Renginyje dalyvavo visa mokyklos bendruomenė: mokytojai, mokiniai ir jų tėvai. Taip italai kuria šiltą bendravimo atmosferą ir bendradarbiavimo kultūrą, stengdamiesi į mokyklos veiklas įtraukti tėvus, skatindami jų motyvaciją dalyvauti mokyklos gyvenime. Po pietų vyko Misilmeri regiono projekto „Iškritimo iš mokyklos priežasčių apžvalga“ ir Italijos valstybinių institucijų įtakos šių  problemų sprendimui aptarimas.

Paskutinė susitikimo diena buvo skirta kultūriniam - pažintiniam vizitui į kurortinį Cefalu miestelį, kur projekto dalyviai susipažino su jo istorija, architektūra ir tradicijomis. Oras buvo vasariškai šiltas, todėl kai kurie po įtemptų projekto veiklų atsigaivino šiltame Viduržemio jūros vandenyje.

„Nors Italija garsėja kaip mados industrijos šalis, tačiau teko pamatyti ir kitą jos pusę, - atviravo D.Naujokaitienė. - Sicilijos sala garsi savo praeitimi ir žinoma kaip mafijos lopšys, todėl mokyklų siekis - apsaugoti jaunus žmones nuo mafijos pinklių ir parodyti kitas gyvenimo galimybes. Saloje gausu imigrantų, keliančių įvairias problemas (skurdas, savitas požiūris į švarą ir pan.). Mus, lietuvius, labiausiai nustebino Palermo užmiesčio gyvenimas - netvarka, kitataučių rajonai, maisto turgūs ir pan. Visi stebėjomės, švelniai tariant, gana savotiškomis eismo taisyklėmis.“

Mūsų kraštiečiai dėkingi projekto partneriams italams už svetingumą, savo šalies kultūros  ir paveldo pristatymą bei prasmingas bendras projektines veiklas. Naujos pažintys, įgytos kompetencijos, patobulinti kalbiniai įgūdžiai, geros emocijos ir įspūdžiai prisidės prie tolimesnių projekto veiklų įgyvendinimo. Kriūkiečiai jau planuoja būsimą partnerių susitikimą Lietuvoje, tariasi, kokias veiklas įgyvendins savo mokykloje.

Projekto veikla yra finansuojama iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo paramos fondas.  Šis straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Švietimo mainų paramos fondas ir Europos komisija negali būti laikomi atsakingi už bet kokį straipsnyje pateikiamos informacijos naudojimą.

 „Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.