Griškabūdžio gimnazijoje lankėsi užsienio svečiai

comeniusLapkričio 9 - 16 dienomis Griškabūdžio gimnazijoje vyko tarptautinio daugiašalio Comenius projekto „Human beings in the nature“ partnerių susitikimas, kurio veiklose dalyvavo mokytojai ir mokiniai iš Ispanijos, Vokietijos bei Nyderlandų. Prie nuolatinių partnerių šį kartą prisijungė ir Comenius asistentai iš Slovakijos bei Italijos.
 
Nuotr. Projekte dalyvaujantys moksleiviai ir mokytojai pasipuošė oficialiais projekto marškinėliais.
 
Projektą vykdanti Griškabūdžio gimnazijos komanda svečiams paruošė įvairią pažintinę – kultūrinę programą. Pirmadienį visi projekto dalyviai praleido Griškabūdyje. Čia jie susipažino su miesteliu ir mokykla, pristatė partneriams nuo balandžio mėnesio atliktus tyrimus apie paukščių migraciją, žemės ūkio ir atsinaujinančius gamtinius resursus. Svečius gimnazijoje sutiko ir visus pristatymus stebėjo gimnazijos direktorius Arūnas Šalnaitis bei rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotojas Elvydas Pauliukėnas. Abu švietimo sistemos atstovai savo pasveikinime užsienio partneriams pabrėžė projekto svarbą gimnazijos bendruomenei, vadindami jį puikia galimybe pažinti užsienio šalis, jų kultūrą, gamtą, papročius, susirasti draugų ir partnerių tolimesnėms veikloms bei progą parodyti užsieniečiams, kuo graži ir išskirtinė Lietuva.

Savaitę trukusio vizito metu dalyviai apsilankė Ventės Rago ornitologinėje stotyje, kurioje stebėjo, kaip žieduojami paukščiai, susipažino su Lietuvos migruojančių paukščių įvairove. Tos pačios išvykos į Baltijos pajūrį metu, mokytojai ir mokiniai grožėjosi į UNESCO pasaulio paveldą įtrauktu Kuršių Nerijos kraštovaizdžiu. Dar artimiau su Lietuvos gamta svečiai susipažino Viešvilės gamtiniame rezervate, kuris svečius sužavėjo natūralia rudenine augmenija. Vilniaus senamiestyje ir Trakuose projekto dalyviai grožėjosi architektūra, paragavo tradicinių lietuviškų bei nacionalinių karaimų patiekalų.

Penktadienį projekte dalyvaujantys užsieniečiai kartu su juos priėmusiais mokiniais ėjo į pamokas, stebėjo Tolerancijos dienai skirtą renginį bei, vadovaujami geografijos mokytojos Marijos Senkienės, dirbo Griškabūdžio gimnazijos geologijos muziejuje. Čia jie iš akmenėlių, smėlio ir kitų natūralių medžiagų ant popieriaus suklijavo Gedimino pilies bokštą ir oficialų projekto logotipą.

Visiems griškabūdiečių svečiams tai buvo pirmas apsilankymas Lietuvoje, todėl projekto koordinatorės - biologijos mokytoja Neringa Stravinskienė ir anglų kalbos mokytoja Jurgita Bernotienė - džiaugiasi, kad šis vizitas paliko jiems gerą įspūdį ir sužadino norą apsilankyti mūsų šalyje dar kartą, kad geriau pažintų juos daug kuo nustebinusį kraštą.

Kitas projekto partnerių susitikimas vyks 2014 metų kovo 8 dieną Ispanijoje. Iki šio vizito moksleiviai, padedami savo mokytojų, turi parašyti straipsnius apie savo šalį ir saugomas jos teritorijas bei pasidalyti kelionių į kitas Europos šalis įspūdžiais. Visi šie straipsniai bus spausdinami specialiame žurnale, kurio viršelį taip pat turi sumaketuoti į projekto veiklas įtraukti moksleiviai.

Projekto veikla yra finansuojama iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo paramos fondas.  Šis straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Švietimo mainų paramos fondas ir Europos komisija negali būti laikomi atsakingi už bet kokį straipsnyje pateikiamos informacijos naudojimą.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.