Kuprinių svėrimo akcija

kupriniu sverimasLietuvos savivaldybių visuomenės sveikatos biurai šiemet jau antrus metus iš eilės vykdė mokinių kuprinių svėrimo akciją. Jos tikslas – atkreipti mokinių ir jų tėvų dėmesį į mokyklinių kuprinių svorį ir turinį bei galimą sunkios kuprinės poveikį vaiko sveikatai.
 
Nuotr. Mokinių kuprinių svėrimo akcija parodė, kad kuprinių svoris mažėja - net 70 proc. mūsų rajono moksleivių nešioja jų svorį atitinkančias kuprines.
 
Jau antrus metus iš eilės kuprinių svėrimo akcijoje dalyvauja ir mūsų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras. Jo specialistai informavo, kad šiemet vertintas 892 (antrokų – 188, trečiokų– 192, penktokų – 246, šeštokų – 266) mokinių kuprinių svoris. Medikai savarankiškai rinkosi, kokias klases ir kiek mokinių kuprinių vertinti. Akcijoje dalyvavo 438 mergaitės ir 454 berniukai.

Įvairių šalių gydytojai vaikams rekomenduoja nešioti ne sunkesnę kaip 10 proc. savo svorio kuprinę, kuri turi būti su dviem diržais ir nešama taisyklingai užsidėjus ant pečių. Kai kurių šalių mokslininkų duomenimis, kasdienis sunkesnės kaip 15 proc. savo svorio kuprinės nešiojimas gali būti traktuojamas kaip rizikos veiksnys, darantis įtaką moksleivio nugaros skausmų atsiradimui. Taisyklinga kūno laikysena – sudaro optimalias sąlygas krūtinės ląstos, dubens, galūnių kaulų ir vidaus organų vystymuisi ir veiklai. Todėl jos formavimu būtina rūpintis nuo pat vaikystės.

Išanalizavus gautus duomenis, nustatyta, kad tikrinimo dieną 53 proc. antros klasės moksleivių nešioja jų svorį atitinkančias kuprines, t.y. iki 10 proc. jų svorio. Kiek mažiau - 43 proc. antrokų kuprinių svėrė nuo 10 iki 15 proc. jų svorio. 4 proc. mokinių kuprinės buvo sunkesnės nei 15 proc. jų svorio.  64 proc. trečios klasės moksleivių nešioja tinkamo svorio kuprines – ne sunkesnes nei 10 proc. jų kūno svorio. 35 proc. trečiokų kuprinės svėrė nuo 10 iki 15 proc. jų svorio ir tik 1 proc. nešioja sunkesnę nei 15 proc. jų svorio kuprinę. 71 proc. penktokų kuprinių svoris siekė iki 10 proc. jų svorio, 26 proc. - nuo 10 iki 15 proc. mokinio svorio. 3 proc. mokinių nešioja sunkesnes nei 15 proc. savo svorio kuprines. 85 proc. šeštos klasės moksleivių kuprinių svoris siekė iki 10 proc. jų svorio, 15 proc. - nuo 10 iki 15 proc. jų svorio. Sunkesnių nei 15 proc. mokinio svorio kuprinių nenešioja nei vienas šeštokas.

Apibendrinti mokinių kuprinių svėrimo duomenys parodė, kad mokinių nešiojamų kuprinių svoris mažėja - net 70 proc. mūsų rajono moksleivių nešioja jų svorį atitinkančias kuprines. Atliekant tyrimą buvo renkami duomenys ne tik apie kuprinių svorį, bet ir apie kuprinių nešiojimo būdą bei kuprinių tipą: ar kuprinė su vienu diržu, ar su dviem diržais, ar su rankena, ar turi atšvaitus, ar yra saugi ir patogi nešti. Taip pat buvo skaičiuojamas vadovėlių ir pratybų sąsiuvinių svorio pasiskirstymas kuprinėse. Atlikus apklausą, net 44 moksleiviai atsakė, kad kuprinė su knygomis jiems per sunki.

Visi antros ir trečios klasės moksleiviai nešioja kuprines su dviem diržais. Tik 1 proc. mūsų rajono penktokų ir 2 proc. šeštokų kuprinės yra  su vienu diržu. Net 13 proc. penktos klasės moksleivių ir 15 proc. šeštokų nešioja kuprines su rankena. Netolygus svorio pasiskirstymas daro įtaką netaisyklingos laikysenos formavimuisi. Nors daug rašoma ir kalbama, kaip svarbu būti matomu kelyje, ypač tamsiu paros metu, tačiau tikrinimo metu kai kurių moksleivių kuprinės neturėjo jokių šviesą atspindinčių daiktų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.